kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
ŞELALE KADAK

Çöp(m)adamların para kazanma sevinci

Hayatında hiç para kazanmamış kadınları işgücüne katmak için geliştirilen
Çöp(m)adam projesinden söz etmek istiyorum bugün. Projenin sahibi Sabancı Üniversitesi.
Bugüne kadar 500 toplumsal duyarlılık projesi gerçekleştiren Sabancı Üniversitesi'nin Toplumsal Duyarlılık Projeleri Koordinatörü Tara Hopkins, geri dönüşümlü ambalaj malzemeleri kullanarak çanta örmeyi, önce gidip Meksika'da hapishanede öğrenmiş. Hopkins'in mahkûm kadınlardan bu çantanın nasıl örüldüğünü öğrenebilmesi için bizzat 5 gün de hapishanede kalması gerekmiş!
Her ne kadar markanın isminde çöp kelimesi geçiyor olsa da çantalarda kullanılan malzemeler gerçekten çöpten toplanmıyor. Geri dönüşüm için bekleyen Knorr çorba ambalajları, Magnum ambalajlarının bir kısmı üretici şirket Unilever tarafından bu projenin hizmetine sunulmuş. Hopkins de projeyi başlattığı Ayvalık, Gültepe ve Diyarbakır'daki mini atölyelerde ev kadınlarının toplanıp hem bir yandan sosyalleşmesinin hem de çanta örerek para kazanmasının yolunu açıyor.
Proje için Ayvalık'ta kiralanan salon daha önce kahvehane olarak işletiliyormuş. Şimdi buraya hayatında hiç para kazanmamış ev kadınları geliyor. Bugüne kadar üretilen çanta adedi 1000'e yaklaşmış. Boyner Grubu da destek olunca bu çantalar Sabancı Üniversitesi'nin yanı sıra İstinye Park'taki Boyner mağazasında satışa sunulmuş. Günün modasına uygun gece için portföy çantalar dahi ören kadınların ortalama kazancı aylık 200 lira civarında. Tara Hopkins, kadınların 75 ila 400 lira arasında para kazandığını söylüyor. Bu çantalar ortalama 15-20 liradan satılıyor.
Öğrendiğimize göre Gültepe'deki çalışma Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV), Diyarbakır'daki ise KAMER atölyesinde gerçekleşiyor ve şu ana kadar bu vesile ile çalışma hayatına girmiş olan kadınların sayısı 100'ü buluyor.
Haklısınız, belki bu rakam çok az gelebilir size ama iyi bir başlangıç olduğunu düşünüyorum.
19 yıldır Türkiye'de yaşayan, uzun yıllar önce de Ayvalık'ta bir ev alan Tara Hopkins, "Oralarda benim için değil hiç kimse için bir fırsat yok" diyor ve proje için Doğu yerine ağırlıklı olarak Ayvalık'ın seçilmiş olmasını buna bağlıyor. Hopkins'e göre, genelde bütün fırsatlar Doğu'ya sunulmaya çalışılıyor, ancak Karadeniz ve Ege'deki kadınların da doğru dürüst bir fırsatı yok.
Sabancı Üniversitesi bu projeyi daha geniş kitlelere yaymak, daha çok kadına ulaşmak için ambalaj kâğıtlarından yapılan bu çantaların dışında metal gibi başka ürünlere de yönelip ürün çeşitliliğini artıracakmış.
Hopkins, Çöp(m)adam'ın telif hakkını aldıklarını, Çöp(m) Limited Şirketi'ni de kurduklarını söylüyor.
Proje hem katılımcılara hem de bu ürünleri alanlara geri dönüşüm konusunda da bir bilinçlendirme sağlıyor ki bu da projeyi daha da önemli kılıyor.
Diyeceğim şu ki, karşınıza bu çantalar çıkarsa, lütfen bir tane alın ve hayatlarında hiç para kazanmamış olan ev kadınlarına küçük bir katkı yapın.
Projeyi geliştiren Sabancı Üniversitesi'nden Tara Hopkins, ev kadınlarının işgücüne katılması için büyük çaba sarf ediyor. Bu arada çantaların örülmesi hiç de kolay değil, öyle ki bir kadın günde en fazla 1 tane örebiliyor.