kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kahire'de haftaya 3'lü Gazze Zirvesi yapılıyor

ANKARA BÜLENT AYDEMİR
15.01.2009
Başbakan Erdoğan, Gazze için haftaya Kahire'de Mübarek ve Sarkozy ile buluşuyor. Hamas da Refah ve Kerem Şalom kapılarında Türk askeri olmak kaydıyla gözlemci güç bulundurulmasını kabul etti..
Türkiye'nin Ortadoğu'da başlattığı mekik diplomasisinde önemli bir karar alındı. Süreci yürüten üç lider, Başbakan Tayyip Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 20 Ocak Salı Günü Kahire'de bir araya gelecek. Gazze'ye yapılacak insani yardım ve ateşkes planının ele alınacağı görüşmelere ABD'li bir yetkilinin de katılabileceği belirtiliyor. Ateşkesi sağlamak için Şam ve Kahire arasında mekik diplomasisini sürdüren Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu da İsrail Savunma Bakanlığı üst düzey yetkilisi Amos Gilad ve Hamas yetkilileri ile bugün Kahire'de bir araya gelecek.

TARAFLARIN ŞARTLARI VAR
SABAH'ın ulaştığı bilgiye göre, Ahmet Davutoğlu'nun yürüttüğü mekik diplomasisinden önemli sonuçlar alındı. Hamas, Filistin'in Mısır'a açılan Refah ve İsrail'e açılan Kerem Şalom kapılarında geçişi kontrol edecek gözlemci güç bulundurulmasını kabul etti, ancak bu gücün Türk askerlerinden oluşmasını istedi. Hamas, Türk askerine, "Müslüman müttefik" gözüyle bakıyor ve Türkiye dışında gelecek bütün yabancı unsurları, "işgal gücü" olarak göreceğini belirtiyor. Mısır ise bu gözlemci güç Refah kapısında, yani kendi sınırında görev yapacağı için perde gerisinde buna pek sıcak bakmıyor. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt, Gazze sınırının Mısır tarafına uluslararası güç konuşlandırılması önerilere şiddetle karşı çıktı. İsrail ise Türk askeri varlığını bir uluslararası barış gücünün parçası olarak görmeyi tercih ediyor. Hamas ise buna karşı çıkıyor.

TÜRKİYE'NİN AÇILIMI
Başbakan Erdoğan'ın Dışişleri Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, ateşkes şartları sağlanana kadar bir süre daha bölgede kalacak. Kahire-Şam arasında mekik dokuyan Davutoğlu, pazartesi günü Şam'da Hamas Lideri Halid Meşal'la Türk askerlerinin bölgede konuşlandırılmasının detaylarını görüştü. Önceki gün de Kahire'de Türkiye'nin ateşkes planının ayrıntıları ele alındı. 20 Ocak'a kadar uzlaşı sağlanamazsa ABD'de yönetimi devralacak Barack Obama'nın devreye gireceği belirtiliyor.