kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay geçen yıl Nâzım Hikmet’in Moskova’daki mezarını da ziyaret etmişti.

Bakanın gündemi dopdolu

OLKAN ÖZYURT İSTANBUL
14.01.2009
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün Topkapı Sarayı'nda özel bir buluşma gerçekleştirdi ve ajandasındaki konuları kültür sanat basınıyla paylaştı. Gördük ki, AKM'den Nâzım'a, korsan yayınla mücadeleden TRT binasına, Yılmaz Güney'den İstanbul 2010'a kadar bakanın ajandası hayli dolu..
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, dün kültür-sanat basınıyla gerçekleştirdiği özel sohbette, kamuoyunun merak ettiği çeşitli konulara açıklık getirdi ve bakanlığının 2009'da gerçekleştirmeyi düşündüğü projeler hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Geçmişten gelen birtakım sorunların olduğunu belirten Günay, "Şu aralar yaptıklarımız günün atmosferi içerisinde eleştiriliyor belki, ama zamanla, yaptıklarımızın önemi anlaşılacaktır; bundan kuşkum yok," dedi. İşte, Bakan'ın Günay'ın ajandasından cımbızladığımız kimi önemli konulara dair yorum ve notlar...

Topkapı Sarayı elden geçiriliyor
"Topkapı Sarayı ile ilgili bir masterplan hazırlandı ve bu plan yavaş yavaş uygulamaya koyuluyor. Sarayın alt kısmında yer alan alanların yenilenerek saray alanına dahil edilme çalışmaları devam edilyor. Gülhane Hastaneleri bölümü bu yıl içinde aktif bir biçimde kullanıma açılacak. Ayrıca, sarayın yanında bulunan askeri bölgenin tahsisi için Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Yine burada bulunan Matbaa Endüstri Meslek Lisesi'ni başka bir yere taşıyacağız. Ayrıca Tarih Vakfı Darphane-i Âmire binalarıyla ilgili huzursuzluk da sona erdi. Binalar bizde kalacak. Ama Tarih Vakfı da Beyoğlu'nda istedikleri bir mekâna taşınıyor. Ortada bir husumet kalmadı. Tüm bu alanları depo ve teşhir alanı olarak kullanacağız."

Korsan yayın fikir hırsızlığıdır
"Bir yasamız var ve İçişleri Bakanlığı ile işbirliği içerisindeyiz. O kadar çok baskın yapılıyor ki... Ama asıl sıkıntı korsan yayını toplum olarak talep etmemiz de yatıyor. Açık söylüyorum korsan yayın fikir hırsızlığıdır ve bu hırsızlığa ortak olmamak gerek."

Sinema Kurumu Yasası bu yıl mecliste
"Sinemacılarla görüşmelerimiz oluyor. Zaten dün (önceki gün) Sayın Cumhurbakanı Abdullah Gül'le sinemacılarımız buluşunca bu konu yeniden gündeme geldi. Sinema Kurumu Yasa tasarısını bu yıl parlementoya getireceğim. Çünkü Türkiye bir film platosu ve bütün dünyaya açılmak için bu da önemli bir fırsat."

Ankara hayatı canlanacak
"Ankara'da düzenlenen film ve müzik festivallerine destek veriyoruz. Ama Ankara'da doğru düzgün bir sergi salonu yok. Bununla ilgili projelerimiz var. Sıhhıye'deki Cer Atölyeleri olarak bilinen yerde devasa bir alan var. Burayı, Ankara'ya yakışan büyük çaplı kültür- sanat merkezine dönüştürmeye çalışıyoruz. Sürekli sergilerin yer aldığı, büyük sergilerin açılacağı bir kompleks düşünülüyor. Ayrıca Hipodrom alanıyla ilgili de projelerimiz var. Burada bulunan bazı yapıları yıktık. Projelendirme yapıyoruz. Burada görkemli bir Anadolu Medeniyetleri Müzesi yapma niyetimiz var."

2010 önemli bir fırsat
"Kültür Bakanlığı'nın neredeyse bütçesi kadar bir kaynak ayrıldı. Ayrıca bizim İstanbul'la ilgili yapmayı düşündüğümüz projeler de bir takvime bağlandı. Bizim için bir fırsat olduğunu düşünüyorum ve bu fırsatın da iyi değerlendirilmesinden yanayım. Ayrıca bu proje sayesinde kültür sanat etkinliklerinin İstanbul'un belli başlı yerlerine sıkışmasının önü açılacak, sanat tüm şehre yayılacak."

TRT binası hakikaten çirkin
"Bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatı var. Bina gerçekten çok çirkin, İstanbul'a yakışmıyor. Bu konunun bir an önce halledilmesi gerek diye düşünüyorum. Oraya güzel bir kültür merkezi yakışır."

Müzelere yeni kaynak yaratacağız
"Şu anda dokuz müze ve ören yerinde bulunan satış noktasını 56'ya çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için bir ihale açtık. Özel sektörle işbirliğine gideceğiz. Tabii denetim bizde olacak. Türkiye'deki zenginlikleri, hem kendi vatandaşlarımıza hem de turistlere daha fazla tanıtmamız gerek. dünyanın her yerinde müzelerin yanında onlarla ilgili satış yerleri var. Oradan aldığınız küçük bir hatırayı unutmazsınız. Ayrıca bir kaynak yaratmak açısından da önemli."