kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Milano Belediye Başkanı Moratti dava açacak.

İtalya 35 milyar euroluk bono zararıyla çalkalandı

05.01.2009
İtalyan belediyeleri 1990'larda çıkardıkları 35 milyar euroluk bonolardan oluşan fonlardan zarar edince faturayı fonları yöneten yatırım bankalarına çıkardı..
İtalya, dünyanın en büyük yatırım bankalarına kendilerine ait fonları zarar uğrattıkları gerekçesiyle dava açmaya hazırlanıyor. Daily Telegraph'ın haberine göre toplamda 35 milyar euroluk bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilen ve İtalyan Belediyelerinin 1990'larda çıkardığı bonolardan oluşan fonları yönetmekle sorumlu olan bankalar arasında Deutsche Bank, UBS ve JP Morgan da bulunuyor. Milano Belediyesi, yatırım bankaları ile birlikte çıkardıkları ve sabit faizli bonoları, değişken faizlerle değiştirmeye olanak sağlayan türev ürünlerde para kaybedince İtalya karıştı. Milano Valisi Letizia Moratti, "Hukuki haklarımızı sonuna kadar kullanacağız" dedi. Olayı incelemeye alan İtalyan polisi yatırım bankalarının ofislerine baskın düzenledi. Bankalardan ise henüz yorum yok.

MİLANO ZARAR ETTİ, İTALYA KARIŞTI
İtalya'da belediyeler 1990'lı yıllarda yüksek düzeyde bono ihraç ederek borçlanma ihtiyaçlarını karşılamaya çalışmıştı. Merkezi hükümet ise bir borçlanma balonunu önlemek için "itfa fonları" kurdu. Böylece, kredinin tamamının ödenmesinin garanti altına alınması amaçlanmıştı. Yatırım bankaları bu fonları belli bir ücret karşılığında yönetmeyi önerdi. Fonlar küresel ekonominin büyüdüğü yıllarda önemli kazançlar elde etti. Bu fonlar öncelikli olarak italyan bolarına yatırım yapmayı amaçlamışt ancak kriterler avrupa birliğinin diğer üyelerine de genişletildi. Bankalar bu fonları yönetmenin karşılığında belli bir ücret aldı. Bu fonlar global ekonominin büyüdüğü yıllarda önemli kazançlar sağladı.