kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Krize giren aracı kurumlar ağlayarak belge iptal ediyor

Kerim KARAKAYA - EKONOMİ
05.01.2009
Ocak ayında ödenecek harç vergisi yükünden kurtulmak isteyen aracı kurumlar ayakta kalabilmek için çareyi yetki belgelerini iptal ettirmekte buldu. Son üç ayda toplam 24 yetki belgesi iptal oldu..
Küresel kriz borsa aracı kurumlarını zora soktu. Kriz öncesinde altın çağını yaşayan ve yabancıların gözdesi olan aracı kurumların kaderi, küresel kriz ile birlikte değişti. Azalan aracılık faaliyetleri ve işlem hacimleri ile gelirleri önemli ölçüde azalan aracı kurumları bir de yüksek vergi maliyetleri vurdu. Küçük ve orta ölçekli aracı kurumlar, 2009'da ayakta kalabilmek için son çareyi yetki belgelerini iptal ettirmekte buldu.

650 BİN TL TASARRUF
Ocak ayı içerisinde yetki belgeleri için ödenecek olan harç vergisini ödememek için yetki belgelerini iptal ettiren aracı kurumlar, böylece toplam 650 bin TL'lik tasarruf sağlamayı amaçlıyor. Aracı kurumlar her yetki belgesi için yıllık 26.941 TL harç vergisi ödemek zorunda. Yetki belgelerinin iptali ile birlikte bu belgeler için tutulması gereken özsermaye yeterliliği yükünden de kurtulacak olan aracı kurumlar, aldıkları önlemler ile birlikte krizde hayatta kalmayı amaçlıyor.

ÖNLEMLER YETERLİ DEĞİL
Ancak uzmanlara göre bu önlemler de yeterli olmayabilir. Türkiye'de faaliyet gösteren 104 aracı kurumdan çoğunun 2009 yılı içerisinde faaliyetlerini durdurması ya da büyük aracı kurumlar tarafından satın alınması bekleniyor. Krizle birlikte artan işsiz borsacılara, son gelişmler sonrası yenilerinin eklenmesi bekleniyor. Bazı aracı kurumlar son üç ay içerisinde çalışanlarının işine son verirken, bazıları da çalışanların maaşlarında indirime gitmişti.