kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Gümrük borçları olanlar dikkat

Giriş Saati : 06.01.2009 11:01
Güncelleme : 06.01.2009 17:28
Yeni Haber
Kaçakçılık suçları hariç olmak üzere gümrük idarelerine olan borçlar 2 Şubat'a kadar başvuruda bulunulması halinde yüzde 3 faizle 18 ay taksitlendirilecek.

Gümrük Müsteşarlığı'nın tecil ve taksitlendirmeye ilişkin Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ ile 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 48'inci maddesinde düzenlenen tecil ve taksitlendirme müessesesinden, zor durumda olan borçluların yararlanarak gümrük idarelerine olan borçlarını ödeyebilmelerine imkan tanımak için gerekli düzenlemeler yapıldı.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda sayılan kaçakçılık fiillerden doğan vergi ve para cezaları hariç, bugün itibariyle ödeme süresi içerisinde ödenmemiş olan devlete ait olup, gümrük idarelerince takip ve tahsil edilen tüm amme alacaklarının tecil ve taksitlendirmesi kapsama girecek.

Tecil ve taksitlendirmeden yararlanabilmek için yükümlülerin; 2 Şubat mesai saati bitimine kadar yazılı olarak, amme alacağı takibatını yapan gümrük idaresine tecil ve taksitlendirme talebinde bulunmaları gerekecek.

Kapsamdaki alacaklar için yükümlülere borçlarını ödemede ilk taksit Şubat ayından başlamak, teminat alınmak ve eşit taksitler halinde olmak üzere 18 aylık ödeme süresi tanınacak. Tecil edilen borçlara yıllık yüzde 3 tecil faizi uygulanacak.

Tecil kapsamına alınacak borç asıllarına vade tarihlerinden müracaat tarihine (bu tarih hariç) kadar geçen süre için gecikme zammı (para cezaları hariç) uygulanacak ve taksitlendirilecek tutara ilave edilecek.



-TUTAR SINIRI YOK-



Tecil ve taksitlendirme talepleri alacağın tutarına bakılmaksızın ilgili gümrük idareleri tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacak.

Borçları daha önce tecil edilmiş ve tecil şartlarına uygun olarak ödemekte olan yükümlülerin, bu Tebliğden, verilecek tecil süresi için yararlanmak istemeleri halinde, yazılı başvuru yapmaları gerekecek. Bu durumda kendilerine verilebilecek azami sürenin ilk müracaat tarihinden itibaren 36 ayı geçmemesi gerektiği gibi bu Tebliğde belirtilen 18 aylık taksit süresini de aşmaması gerekecek.

Tebliğ kapsamında yapılan taksitlendirmelere uygun ödemede bulunulmaması halinde tecil ihlal edilmiş olacak. Ancak mükelleflerin taksitlendirme süresi içerisinde tecilin geçerli sayılması yönünde talepte bulunmaları halinde bu talepleri tecili yapan idarece değerlendirilerek sonuçlandırılacak.

Gümrük idarelerince tecilin geçerli sayılabilmesi için taksitlendirme süresi içerisinde en fazla 2 taksitin süresinde ödenmemesi ve tecilin ihlaline neden olan taksit tutarlarının hesap edilecek tecil faizi ile birlikte tecilin geçerli sayıldığına ilişkin yazının tebliğ edildiği tarihten itibaren 5 iş günü içinde ödenmesi şartları aranılacak.

(ANKA)