kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İGDAŞ'tan uyarı: Kombilere bakım yaptırın, bacaları temizletin!

Giriş Saati : 02.01.2009 16:22
Güncelleme : 02.01.2009 18:53
Yeni Haber
İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş. (İGDAŞ) Genel Müdürü Bilal Aslan, baca gazı zehirlenmelerine karşı İstanbulluları uyardı. Kombilerin bakımlarının her yıl düzenli olarak yaptırılması gerektiğini söyleyen Aslan, bacaların da mutlaka temizlenmesi gerektiğini belirtti.

Ankara'daki zehirlenme olayının ardından yeniden gündeme gelen doğalgaz zehirlenmesi konusunda yazılı açıklama yapan İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan, doğalgazın zehirsiz bir gaz olduğunu söyledi. Aslan, "Yaralanma ve ölümlere yol açan zehirlenme doğrudan doğalgazla ilgili değildir. Zehirlenmeler, doğalgaz yakıcı cihazlarının bağlandığı bacaların temizlenmemesi, bakımının yapılmaması veya baca malzemelerinin zaman içerisinde deformasyona uğraması, baca sensörünün bulunmaması veya iptal edilmesinden dolayı görevini yapamaması ve dışarıya atılamayan baca gazının iç ortama yayılması sonucu olur." dedi.

Bilal Aslan, vatandaşların bu konuda daha dikkatli olmaları ve kışa girmeden baca temizliğini mutlaka yaptırmaları gerektiğini, aksi takdirde üzücü olaylarla karşılaşılabileceğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:

"Doğalgaz diğer yakıtlara göre bacalarda kirliliğe neden olmaz. Çeşitli dış etkenlerin (rüzgar, sarsıntı v.s.) yanı sıra, doğalgazdan önce kullanılan kömür ve odun gibi yakıtlar, bacalarda is ve kurum oluşturur. Gerekli bakım ve temizlik yapılmadan doğalgaz kullanılması durumunda, gazın yanmasıyla oluşan atık gazlar, bacada yoğuşma oluşturur. Bu yoğuşma baca içerisindeki kurum ve isleri yumuşatmakta, yumuşayan kurum ve isler ile birlikte baca içindeki harç parçaları da kabararak baca içine dökülmekte, dolayısıyla tıkanmalara yol açmaktadır. Oluşan bu tıkanıklıklar, bacanın çekişini kısmen ya da tamamen engelleyerek atık (karbonmonoksit) gazların geri tepmesine ve cihazların, boruların bulunduğu mahalle yayılmasına yol açmaktadır. Vatandaşlarımız hangi tür yakıt kullanırlarsa kullansınlar, bacalarını yılda en az bir kez, kışa girmeden önce mutlaka, İtfaiye ya da İtfaiye'nin yetkilendirdiği firmalara temizlettirmelidir. Bununla birlikte doğalgazlı cihazların (kombi vs) her yıl yetkili servislere bakımının yaptırılması da gereklidir."

İstanbulluları İGDAŞ'a bildirmeden tesisatlarında değişiklik yapmamaları konusunda uyaran Aslan, bu tür yanlış uygulamalardan dolayı da istenmeyen olaylar yaşandığını, abonelerin mutlaka tesisat ve cihazlarını İGDAŞ yetki belgeli tesisatçı firmalar aracılığıyla gözden geçirmeleri gerektiğini kaydetti.

(CİHAN)