kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD'de 9 Müslüman yolcu uçaktan indirildi

Giriş Saati : 02.01.2009 17:10
Güncelleme : 02.01.2009 23:23
Yeni Haber
ABD'de, Müslümanlara karşı 11 Eylül saldırılarından sonra artan önyargının önüne geçilemiyor.

Salı günü yanlış anlaşılmadan kaynaklanan 6 yetişkin üçü ise çocuk toplam 9 Müslüman yolcu bindikleri uçaktan geri indirildi. Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) yaptığı soruşturma sonucunda uçaktan indirilen Müslüman ailelerin kendi aralarında yaptığı konuşmanın diğer yolcular tarafından yanlış anlaşıldığını ortaya çıkardı.

AirTran adlı havayolu şirketi ile Orlando'dan Washington'a uçmak isteyen Müslüman aile kendi aralarında hangi koltuğun daha güvenli olacağı yönündeki diyalogları uçakta bulunan diğer yolcuların şikâyetine yol açtı.Bunun üzerine uçaktan indirilen Müslüman aile, daha sonra FBI ajanlarının yaptığı inceleme sonunda yanlış anlaşılmadan kaynaklanan şikayet olduğunu tespit etti. Uçaktan indirilen 9 Müslüman'dan ikisinin ABD doğumlu ve bu ülkenin vatandaşı oldukları belirlenirken olay mağdurlarından Atıf İrfan, havayolu şirketinin kendilerine karşı kötü tutumundan şikayetçi oldu. FBI ajanları için ise İrfan, "profesyonellikleri beni etkiledi" diye konuştu.

ABD basınına yansıyan olay üzerine kendisini savunan havayolu şirketi, "Biz sadece İç Güvenlik Bakanlığı'nın talimatlarını yerine getirdik" dedi.

Havayolu şirketinin kendilerine karşı olumsuz tutumundan dert yanan olayın diğer mağduru İnayet Şahin, "Ancak, FBI ajanları ismimizin temizlenmesini sağladı" diye konuştu. FBI ajanlarının kendilerinin uçağa tekrar alınması için AirTran şirketi yetkilileri ile konuştuğuna dikkat çeken Şahin, "Ancak firma yetkilileri bunu kabul etmeye yanaşmadılar" dedi.

Uçağa bindiklerinde kendi koltuklarını aradıkları sırada aralarında "uçaktaki en güvenli koltuk nerede" şeklinde diyalog geçtiğini aktaran Şahin, "Bizim bu sözlerimiz uçak içinde en güvenli yerin kanat üstü, motor, arka ya da ön sıralarda bir yerde olabileceğiydi. Şüphe uyandıracak bir sözümüz olmadı" diye yakındı.

Bu diyalogdan kısa bir süre sonra uçak içine gelen FBI ajanları İrfan ve eşinden uçaktan inmelerini istedi. Bunun üzerine ailenin diğer fertleri de uçaktan çıkarılırken, aynı uçakta İrfan ailesi ile yolculuk eden arkadaşları Abdul Aziz'de dışarı çıktı. Şüpheli oldukları şikayet edilen kimselerin indirilmesinin ardından uçakta bulunan 95 yolcu da dışarı çıkarılarak bagajlarıyla birlikte tekrar güvenlikten geçirildi.

FBI yaptığı soruşturma sonunda Atıf İrfan, eşi ile kardeşi ve ailesinin Orlando'ya konferans için geldikleri ve bu şehirde buluştuklarını kayıt etti.

AirTran havayolu şirketinin kendilerini dışladıklarına dikkat çeken İrfan, "Havayolu şirketi bize açıkça, bizle uçamazsınız dedi" diye konuştu.

Uçak içinde kendi aralarında geçen diyalogda, "terör, bomba, patlama" gibi hiçbir kelimenin zikredilmediğini aktaran İrfan, yapılan bu muameleden sonra ailesinin bir özür hak ettiğini kaydetti. Kendisinin avukat olduğunu aktaran İrfan şöyle devam etti; "Bu işten para kazanma gibi bir derdim yok. Hukuk sistemini gayet iyi bilirim. Benim istediğim birileri gelip, 'size karşı uyguladığımız ikinci sınıf vatandaş muamelesinden dolayı özür dileriz' sözleridir."

Abdul Aziz'de yapılan soruşturmadan sonra, olayı insan hakları derneklerine taşıyacağını dile getirdi. İki Müslüman'ın kendi aralarında konuşmasının otomatik olarak hep birilerinde şüphe uyandırmasından duyduğu rahatsızlığı nakleden Aziz, "Bu tam bir paranoya! Yapılan muamele bir suç ve tam da sivil hak savunan derneklerin ilgilenmesi gereken konu" dedi.

Yapılan soruşturma sonunda 9 Müslüman yolcu tekrar indirildikleri uçağa bindirildi.

CİHAN