kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Elif Koyuncuoğlu (17)

Yedi üniversiteli doğalgaz kurbanı

01.01.2009
"Sessiz ölüm" üst kattaki ailenin zehirlendiklerini fark etmeleriyle başladı. Doğalgaz ekipleri arandı, aile hastaneye kaldırıldı. Alt katın kapısı da çalındı. Açan olmayınca 7 genç ölüme terk edildi..
İhmaller zinciri
1- Daireye özel baca sistemi kurulmadı.
2- Apartmanın ana bacasına bağlı borular, binada oturanları da zehirledi.
3- Kombi, gaz kaçağı anında otomatik kapanmadı.
4- Kombinin 4 TL'lik gaz tahliye borusu yırtıldı ama onarılmadı.
5- Gaz kaçağı alarmı yoktu.
6- Üst kattakiler kurtarıldı, gençlerin dairesine girilmedi.

Başkent dün yürekleri yakan bir doğalgaz faciasına sahne oldu. Henüz hayatlarının baharındaki Bilkent Üniversitesi öğrencisi 7 genç, yılbaşı eğlencesi için buluştukları evde, bacadan sızan doğalgazdan zehirlenerek can verdi. Üniversitenin hukuk fakültesinde okuyan Özgür Atilla, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nün yakınındaki Birlik mahallesinde bulunan evinde okul arkadaşlarına yılbaşı partisi verdi. Evde Özgür Atilla (18), Büşra Bek (19), Tarık Şükrü Yılmaz (20), Elif Koyuncuoğlu (17), Oğuz Tozburun (18), Ceran Okkalı (17) ve Can Erol Özdokumacı (19) olmak üzere 4 erkek 3 kız eğlenmek için bir araya geldi. Gençler, alkol alarak yeni yılı kutladı ve geç saatlerde eğlenceyi bitirerek ayrı ayrı odalarda uyumaya çekildi. Bu sırada apartmanın ortak doğalgaz borusundan içeriye sızan gaz, öğrencileri zehirlemeye başladı.

HEMEN POLİSİ ARADILAR
Gençlerin bulunduğu dairenin üst katında Şahin Koç, eşi Sefa Koç kızları İrem Koç ve oğulları Emre Koç bulunuyordu. Ders çalışan Emre Koç dışında bütün aile uyumaya çekildi. Saat 04.00 sıralarında evin babası Şahin Koç, lavaboya gitmek için yatağından kalkmaya çalıştı ancak yere kapaklandı. Gürültüyü duyan Emre Koç babasının yanına gitti. Zehirlendiklerini anlayan baba-oğul ailenin diğer bireylerini de uyandırdıktan sonra pencereyi açtı. Aile daireyi terk etti ve saat 04.20'de polisi aradı. Polis ekipleri 10 dakika sonra apartmana geldi. Koç ailesi apartmanın önünde bekliyordu. Ambulans gelmemişti ve Koç ailesi arabalarının anahtarlarını uzatıp, "Bizi hastaneye siz götürün" dedi. Apartman sakinleri, gelen polis ekibine, "Gençlerin bulunduğu dairenin kapısını çaldık, açan olmadı" bilgisini verdi. Polis ekibi de zili çaldı ancak kapıyı açan olmadı. Birkaç dakika sonra apartmana gelen doğalgaz ekipleri, gazı kontrol edip, binadan ayrıldı. 08.00 civarında doğalgaz ekipleri yeniden apartmana geldi ve "Gazı kestik. Amirimizi bekliyoruz" bilgisini verdi. Ancak yine, gençlerin bulunduğu daire açtırılmadı. Sabah saat 09.30'da ev sahibi Özgür Atilla'nın halası Gonca Arıkkül yeğeninden haber alamayınca eve geldi. Kapıyı kimse açmayınca, karakola haber verildi. Polis nezaretinde çilingir kapıyı açtığında içeride gaz kokusuyla birlikte üniversiteli 7 gencin, ayrı ayrı odalardaki cansız bedeniyle karşılaşıldı.

"SAVCI OLMADAN AÇAMAZDIK"
Polislerin olay yerine ilk kez gelmesinden yaklaşık 5 saat sonra kapı açılmış oldu. Emniyet yetkilileri, "Komşular sorumluluk alıp kapıyı kırabilirdi. Ama biz savcı olmadan kapıyı açamazdık" dediler. Başkent Doğalgaz Genel Müdürü Veysel Karani Demir ise doğalgaz ekiplerinin neden alt kattaki gençler için alarma geçirilmediği sorusunu yanıtlarken, "Günde 800-900 ihbar alıyoruz. Bir apartmanın tüm dairelerini gece yarısı tek tek çalamazsınız. Bize ihbarda bulunan aile ekipler gitmeden önce evden çıkarak hastaneye gitmiş. Kimse ekiplere 'Alt katta gençler var' uyarısını yapmamış" dedi. Doğalgaz faciasına kurban giden öğrencilerin, Ankara'da gençliğin buluşma merkezlerinden biri olan Bahçelievler semtine gitmeyi planladıkları, ancak bu fikirden son anda vazgeçerek evde eğlenmeye karar verdikleri öğrenildi.
Haberin fotoğrafları