kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İsrail saldırmaya devam ediyor

SABAH İNTERNET-AJANSLAR
Giriş Saati : 02.01.2009 09:45
Güncelleme : 02.01.2009 23:23
Yeni Haber
İsrail, Gazze'ye yönelik geçen cumartesi başlattığı hava harekatına bugün de devam ediyor. İsrail uçakları, Gazze'yi bombalarken Hamas da İsrail topraklarına roket fırlatıyor.

İsrail hava kuvvetleri, Gazze'de 20 hedefi bombalarken bir evdeki iki Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail'in Gazze'nin güneyinde düzenlediği hava saldırısında ise 3 çocuk öldü.Sağlık görevlileri, Han Yunus kasabası yakınında düzenlenen hava saldırısında sokakta oynayan 3 Filistinli çocuğun hayatını kaybettiğini bildirdiler.

Geçen cumartesinden bu yana en az 417 Filistinli hayatını kaybetti. Yaralıların sayısı da bin 850'ye çıktı. BM tahminlerine göre, ölenlerin dörtte biri sivil.

Hamas militanlarına ait 15 dolayında ev uçaklar tarafından atılan füzelerce vurulurken, bölgenin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci kampı içindeki bir cami de "Hamas tarafından silah deposu olarak kullanıldığı" iddiasıyla hedef alındı. Camide Grad füzeleri ile Kassam roketlerinin depo edildiği, ayrıca caminin Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nca da harekat merkezi olarak kullanıldığı öne sürüldü.

GAZZE'DEN İSRAİL'E ROKET SALDIRILARI

Filistinli militanlarca Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına düzenlenen füze ve roket saldırılarında 3 İsrailli yaralandı.

Gazze'deki militanlar sabah saatlerinde İsrail'in güneyine en az 10 roket saldırısı düzenledi.

Sınırın hemen yakınındaki Aşkelon kent merkezine atılan üç Grad füzesinden birinin kentte bir evi vurduğu, evdekilerin saldırı sırasında sığınakta bulunduğu bildirildi.

Kente atılan Grad'lardan birinin dağılan şarapnel parçaları ise bir erkek ve kadın iki İsrailliyi yaraladı. Sınır yakınındaki Sderot'a atılan Kassam roketleri de yine bir kişinin hafif şekilde yaralanmasına neden oldu.

İsrail Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar, Aşkelon'a Grad füzesi saldırısının hemen ardından, roket atan rampaların bulunduğu yerlere hava saldırısı düzenledi.

Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

İSRAİL ORDUSUNDAN, BATI ŞERİA'YA ABLUKA

Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını sürdüren İsrail ordusu, Batı Şeria'da da tam abluka uygulamaya başladı.

Ordu sözcülüğünden verilen bilgiye göre, Savunma Bakanı Ehud Barak ile ordu yetkililerinin birlikte aldığı geçişleri kapatma kararı gece yarısı yürürlüğe girdi ve yarın gece yarısı sona erecek.

İnsani yardım ve sağlık görevlileri ile özel durumları bulunanların bölge koordinasyon ve irtibat bürolarının izniyle İsrail tarafına geçebileceği belirtildi.

Geçişleri kapatma kararında, bugün Batı Şeria'da cuma namazından sonra yapılması beklenen, yüzlerce kişinin öldüğü, iki binin üzerinde Filistinlinin yaralandığı İsrail'in Gazze saldırılarını protesto gösterilerinin etkili olduğu ifade ediliyor.

Bu çerçevede Kudüs'te de Cuma namazı için özel önlemler alındı. Kudüs Emniyeti Müdürü Dudi Cohen, ancak İsrail kimliğini taşıyan 50 yaşın üzerindeki erkeklerin Haremüşşerif'e namaz için girmelerine izin verilmesi talimatını verdi. Kadınlar içinse herhangi bir yaş sınırı getirilmedi.

Haremüşşerif ve çevresindeki Arap mahallerine de taşkınlık ihtimaline karşı binlerce güvenlik görevlisinin yerleştirileceği belirtilirken, gün boyunca, İsrail bütününde güvenlik uygulamaları için 12 bin dolayında polis ve sınır polisinin görevlendirileceği kaydediliyor.

Polisler Gazze çevresindeki yerleşimlerin yanı sıra kentlerin girişlerinde, nüfusu yoğun yerleşim yerlerinde konuşlandırılacaklar.

TEL AVİV'DE YARIN MİTİNG VAR

Bu arada İsrail'deki insan hakları örgütleri de İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak yarın Tel Aviv'de, "Cinayetlere Son Verin" başlığı altında büyük bir miting düzenlemeye hazırlanıyorlar.
Miting Şabat tatilinin bitiminde, akşam saatlerinde yapılacak. Mitingin bir amacı da Gazze Şeridi ile kapsamlı ateşkese varılmasına, aynı zamanda bölgeye uygulanan kuşatmanın kaldırılmasına destek vermek.

HAMAS BUGÜNÜ "ÖFKE GÜNÜ "İLAN ETTİ


Hamas bugünü İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarına karşı "öfke günü" ilan etti. Örgüt, Batı Şeria ve Doğu Kudüs'teki tüm Filistinlileri Cuma Namazı'ndan sonra protesto gösterileri yapmaya çağırdı.

İntihar saldırılarının yeniden başlatılacağı tehdidinde de bulunan Hamas, tüm Filistinli silahlı grupları, dün İsrail tarafından ailesiyle birlikte öldürülen Hamas lideri Nizar Reyyan'ın intikamını almaya davet etti.

Hava saldırısıyla evi bombalanan Reyyan, 4 karısı ve 11 çocuğuyla birlikte hayatını kaybetti. Hamas'tan yapılan açıklamada, "Bu menfur saldırı direniş için her seçeneğin önünü açmıştır. Buna şehadet operasyonları ve Siyonistlere her yerde saldırılarda bulunulması da dahil" denildi.

İsrail de önlem olarak Batı Şeria'yı kapalı bölge ilan etti. Bölgeden İsrail'e giriş çıkışlar 48 saatliğine yasaklandı. İsrail ayrıca, Doğu Kudüs'te de polis gücünü takviye etti ve 50 yaşından küçük erkeklerin Mescid-i Aksa'ya girişini yasakladı. Diğer taraftan, Hamas sözcüsü İsmail Radvan da İsrail katliamlarının Hamas'ı yıkamayacağını, beyaz bayrak açmayacaklarını söyledi. Hamas'ın El Aksa televizyonunda konuşan Radvan, İsrail'in Reyyan'ı öldürmekle tam kapsamlı savaş ilan etmiş olduğunu, buna verecekleri karşılığın sınırının olmayacağını" ifade etti.

İSRAİL, SUİKAST SALDIRILARINI YENİDEN BAŞLATMADIĞINI BİLDİRDİ

İsrail ordusu, yeniden Filistinlilere karşı suikast saldırılarına başladıkları iddialarını yalanladı. Ordu, hava saldırısı sonucu öldürülen Hama liderlerinden Nizar Reyyan'ın evinin roket ve patlayıcı maddeler için depo olarak kullanıldığı için bombalandığını iddia etti.

Dün Cebaliye mülteci kampında yapılan hava saldırısında Hamas'ın en üst düzey 5 liderinden olan Reyyan'la birlikte 4 karısı ve 12 çocuğundan 11'i ölmüştü. Bombardıman sonrasında 4 katlı bina tamamen çöktü. İsrail, Mart 2004'te Hamas kurucusu Şeyh Ahmed Yasin, aynı senenin nisan ayında da halefi Abdülaziz Rantissi'yi hava saldırılarıyla öldürmüştü.Reyyan, o tarihten bu yana öldürülen en üst düzey Hamas lideri oldu.

İsrail'in hedef gözeterek yaptığı bu suikast saldırıları büyük tepki almış, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da İsrail'i "devlet terörü" yapmakla suçlamıştı.

İSRAİL, YABANCILARIN GAZZE'DEN ÇIKIŞINA İZİN VERİYOR

İsrail, Gazze'den yabancı ülke pasaportu taşıyan kişilerin çıkışına izin veriyor.

Ordu sözcüsü Peter Lerner, 300 kadar Filistinlinin Erez Geçiş Noktası'ndan geçtiğini söyledi. Lerner geçenlerin arsında ABD, Rusya, Türkiye ve Kazakistan pasaportu taşıyan kişilerin de olduğunu aktardı.

GAZZE'DEKİ TÜRKLER

Gazze'den çıkmak isteyen yabancılar tahliye edilmeye başlandı. Işıl ile Şaban Zakkut ve 5 çocuklarının da aralarında bulunduğu 400 kişinin tahliye işlemleri yapılıyor.

Tahliye edilenlerin çoğunluğu Ruslardan oluşurken, toplamda çıkmak istemeyen 56 Türk vatandaşı ve 12 Filistinli Gazze'de kalmaya devam ediyor. Tahliye işlemlerini yaptıran Işıl Zakkut, "Uzun süredir Gazze'de yaşıyorum. Savaş başladığı gün çocuklar okuldaydı. Bombardıman başladı ve çocukları eve getirdik. Bombardıman halen devam ediyor. Gazze'de elektrik ve su yok her türlü sıkıntı var. Yiyecek bulmakta zorluk çekiyoruz. Dükkanlar kapalı, çarşı, pazar yok. Yardımlar da yeni girmeye başladı. BM, mülteci kamplarına yardım ulaştırıyor. Diğer ülkelerden ve Türkiye'den yardımlar geliyor. Bundan sonra kendi ülkemde yaşamak istiyorum, özgürce kendi vatanımda olmak istiyorum. Çocuklarımı özgürlüğümün olduğu ülkede yetiştirmek istiyorum. Gazze'de kalan arkadaşlarımla irtibat halindeydik. Onlarda benim sıkıntılarımı çekiyor. Onlar eşleri çıkmak istemediği için Gazze'den çıkmıyor. Hepsi Türkiye özlemiyle yaşıyor. Kudüs Elçiliğine gideceğiz işlemlerimiz tamamlanacak oradan Ürdün'e geçeceğiz sonra da Türkiye'ye gideceğiz" şeklinde konuştu. Işıl Zakkut'un ilkokul 4'üncü sınıfa giden oğlu Kerem ise "Okumaya Türkiye'de devam edeceğim. Gazze'den çıktığım için üzüldüm. Tekrar gelmeyi düşünmüyorum çünkü patlamalardan korkuyordum" diye konuştu. Çocuklarının savaşın çocukları olduğunu ifade eden Işıl Zakkut, "17 yıldır Gazze'deyim. Burada yaşamak savaş başlayana kadar bu kadar sorunlu olmamıştı ama şimdi tehlike çok büyük. Çocuklarımı korumak için Türkiye'ye yerleşmek istiyorum" dedi. Gazze'de sosyal hayatın olmadığına dikkat çeken Zakkut, "Gazze'de savaşlar bitmiyor, bitmeyecek. Birileri dur demedikçe şiddet sona ermeyecek. Bu savaşa karar verenler bu savaşı isteyenler artık buna dur demeli. Masum insanların ölmemesi gerekiyor" dedi.

Gazze'den Türkiye'ye dönmeyen Türkler konusunda ise Zakkut, "Onlar Artık Gazze'ye yerleşmişler. Evleri orada çıkmak istemiyorlar. Senelerdir burada yaşıyorlar ve artık Gazzeli olmuşlar. Ben bir türlü alışamadım kedimi senelerce misafir gibi hissettim ve inşallah bugün gidiyorum. Akrabalarımız ve arkadaşlarımız burada kalıyor onlar içi endişeleniyorum. Barış ortamı sağlanırsa ziyaret için gelirim. Filistin bizim kardeşimiz. Filistinle eskiden bu yana geçmişimiz var. Kudüs Büyükelçiliğiyle sürekli irtibat halindeydim. Bizim için ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Tel Aviv ve Ankara'daki yetkililere de teşekkür ediyorum özgürlüğümüzü geri verdiler" ifadelerini kullandı.