kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"ABD, sürekli bir ateşkes için çalışıyor"

Giriş Saati : 02.01.2009 14:42
Güncelleme : 02.01.2009 23:23
Yeni Haber
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ülkesinin, Gazze'de "sürekli ve sürdürebilir" bir ateşkes sağlanması için uluslararası toplumla çalışmaya devam ettiğini söyledi.

Rice, Beyaz Saray'da ABD Başkanı George Bush ile görüştükten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, bu noktada Gazze'de şiddete son vermek amacıyla arabuluculuk yapmak için Orta Doğu'ya gitme planı olmadığını belirtirken, "Açıkçası, ABD oradaki durumdan çok endişeli ve dünyadaki ortaklarımızla çok çalışıyoruz" dedi.

"İSRAİL SALDIRILARLA KENDİSİNE NAZİ DEVLETİ YAFTASINI TAKTI"


Amerikalı Yahudi komedyen Roseanne Barr, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki saldırılarını sert dille eleştirdi.

Kendi adını taşıyan "Roseanne" dizisiyle ünlenen Emmy ödüllü sanatçı, internet sitesinde yayımlanan açıklamasında, İsrail'in saldırılarla kendisine "Nazi devleti" yaftasını taktığını belirtti.

Filistin'e destek için yapılacak eyleme katılacağını kaydeden Roseanne Barr, "İsrail'in doktor ve tıbbi malzeme taşıyan teknelere saldıracağını söylemiştim. İsrail bir Nazi devleti. İsrail'de Yahudi ruhuna işkence edilmiştir" ifadelerini kullandı.

"İSRAİL İLE YAPTIĞIM ANLAŞMALAR YÜZÜNDEN PİŞMANIM"

Hollanda Eski Başbakanı Dries van Agt İsrail'in Gazze saldırısını orantısız bir güç olarak gördüğünü, kesinlikle kınadığını söyledi.

Hollanda'da 1977-1982 yılları arasında başbakanlık yapan Dries van Agt, o dönemde İsrail ile yapmış oldukları anlaşmadan çok pişman olduğunu söyledi. Gazze'de tam anlamı ile bir insanlık dramı yaşandığını söyleyen Van Agt, masum insanların ve çoluk çocuğun hunharca katledilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Dries van Agt, "Ben şunu itiraf etmeliyim ki kendi dönemimde İsrail ile yapmış olduğum ikili anlaşmalardan oldukça pişmanım. Aynaya baktığımda kendimden utanıyorum. İsrail'i kan içici, sadece masumları katleden ve aynı zamanda insan haklarından nasiplenmemiş bir ülke olarak görüyorum." dedi.

Konu ile ilgili olarak Hollanda Eski Başbakanının bu demecine sivil toplum kuruluşları tam destek verdiler. Kendisine tebrik mesajı gönderdiler.

Hollanda UETD Başkanı Veyis Güngör yayınlamış olduğu basın bildirisiyle, Gazze'da yaşanan insanlık dışı saldırıları kınadı. İsrail saldırılarının uluslararası hukuk kurallarına aykırı olduğunu bildiren basın bildirisi geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili bir deklarasyon yayınlayan Hollanda eski Başbakanı Dries van Agt'a destek verdi. Güngör "Bilindiği gibi eski Hollanda Başbakanı Dries van Agt, Birleşmiş Milletlerin İsrail'in Gazze'de yapmış olduğu katliamı araştırmasını ve bu doğrultuda Hollanda hükümetinin bir an önce harekete geçmesini istemişti. Eski Başbakan Dries van Agt yayınlamış olduğu açıklamada İsrail'in dört gün içinde üç yüzden fazla insanın hayatına kıydığını ve bunların çoğunluğunun kadınlar, çocuklar ve yaşlılardan oluştuğunu söylemiştir. Hollanda hükümetini göreve çağıran eski Başbakan Dries van Agt, dışişleri Bakanı Maxim Verhage'nin insan hakları stratejisinin bu vahşi olayda ve bu bölgede geçerli olmadığını sordu. Oysa insan hakları tüm dünyadaki insanlar için geçerlidir. Filistinliler de insandır. Bir buçuk milyon insanın üst üste yaşadığı Gaza'da insan hakları yok mudur? Neden dışişleri bakanı susuyor?" dedi.

AB, GAZZE'YE ÜST DÜZEY HEYET GÖNDERİYOR

Avrupa Birliği, Gazze Şeridi'ndeki saldırılara son verilmesini sağlamak amacıyla Orta Doğu'ya heyet gönderiyor.

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti'nin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, üst düzey yetkililerden oluşacak heyetin, gezisine pazar günü başlayacağı, üç gün sürecek ziyaretler sırasında Mısır, İsrail, Filistin toprakları ve Ürdün'e gideceği edeceği belirtildi.

Heyette, AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana ile Fransa, İsveç ve Çek Cumhuriyeti dışişleri bakanlarının yer alacağı kaydedildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin de gelecek hafta Orta Doğu'yu ziyaret edeceği bildirildi.