kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte enflasyon rakamları

AJANSLAR
Giriş Saati : 02.01.2009 17:53
Güncelleme : 02.01.2009 18:56
Yeni Haber
Türkiye'de Aralık ayı itibarıyla yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında (TÜFE) yüzde 10,06, üretici fiyatlarında (ÜFE) yüzde 8,11 oldu.

Buna göre yıllık enflasyon, geçen yılın Aralık ayının TÜFE'de 1,67 puan, ÜFE'de 2,17 puan üstünde kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık ayında aylık bazda TÜFE'de yüzde 0,41 puan gerilerken, yıllık bazda yüzde 10,06 artış kaydedildi.

2007 yılının aynı ayında fiyatlar TÜFE'de aylık bazda yüzde 0,22, yıllık bazda yüzde 8,39 olmuştu.

TÜFE'de Aralıkta endekste yer alan 454 maddeden, 71 maddenin ortalama fiyatında değişim olmazken, 238 maddenin ortalama fiyatında artış, 145 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti.
TÜFE bazında 12 aylık ortalamalara göre artış 10,44 oldu.

ÜFE

Aralık ayında aylık bazda ÜFE yüzde 3,54 puan düşüş görülürken, yıllık bazda da yüzde 8,11 artış oldu. 2007 yılının Aralık ayında ÜFE'de aylık yüzde 0,15, yıllıkta ise yüzde 5,94 artış yaşanmıştı.

Öte yandan ÜFE'de Aralıkta endekste yer alan toplam 756 maddeden, 201 madeninin ortalama fiyatında değişim olmadı, 268 maddenin ortalama fiyatında artış oldu, 287 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti.ÜFE'de 12 aylık ortalamalara göre artış yüzde 12,72 olarak belirlendi.

ÖZEL KAPSAMLI TÜFE GÖSTERGELERİ

Aralık ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, ''çekirdek enflasyon'' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,24, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 0,63 azaldı.

Fiyatlar, enerji hariçde değişim olmaz iken, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,20, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 0,01 geriledi.

Ayrıca, enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve fiyatları yönetilen/yönlendirilen diğer ürünler, dolaylı vergiler hariç enflasyonda değişim olmaz iken, enerji hariç ve alkollü içkiler ve tütün ürünleri, işlenmemiş gıda ürünleri hariç yüzde 0,22, işlenmemiş gıda ürünleri, enerji ve alkollü içkiler, tütün ürünleri ile altın hariç yüzde 0,29, enerji hariç, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler ile tütün ürünleri ve altın hariç fiyatlarda yüzde 0,37 düşüş meydana geldi.

Ekonomistlerin verilerle ilgili görüşleri şöyle:

-HSBC ekonomisti Murat Ülgen:
"Rakamların olumlu gelmesi bekleniyordu. Ama açıklanan rakamlar beklenenden de olumlu oldu. Burda çekirdek enflasyon, yani I endeksi önem arz ediyor. I endeksi 10 aydır ilk defa düştü. Eğer uluslararası konjonktür izin verirse Merkez Bankası faiz indirimine Ocak ayında da devam edebilir. Yıllık enflasyon hedefinin tutturulması açısından, I endeksinin düşmeye devam etmesi gerekiyor."

-ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren:"Aralık ayı enflasyonunun piyasadaki eğilimle uyumlu olduğu görülüyor. Çekirdek enflasyon göstergelerindeki gelişmeler de olumlu. Kalemlere baktığımızda giyimde beklenenden daha güçlü düşüş görülüyor. Ağırlığı yüksek kalemlerden konutta ise doğalgaz abonman fiyatları, tüp ve kömür fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle beklenmedik düşüşler olmuş. Verilere göre enflasyon eğilimi aşağı yönlü, burası kesin. Faiz indirim süreci devam edecek gibi görünüyor."

MEMURA KÖTÜ HABER

Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamları sonrasında, devlet memurları, sözleşmeliler ve emeklileri, yılın ikinci yarısı için enflasyon farkı alamayacak.

TÜİK, tüketici fiyat endeksi bazında Aralık ayı enflasyonunu yüzde -0,41 olarak açıkladı. Temmuz-Aralık dönemi 6 aylık enflasyon oranı da, yüzde 3,84 olarak belirlendi.

Yılın ikinci 6 aylık dönemindeki fiyat artış oranının, enflasyon farkında baz alınan yüzde 4'ün altında kalması nedeniyle, memurlar, sözleşmeliler ve memur emeklilerine, 2008'in ikinci yarısı için enflasyon farkı verilmeyecek.

Kamu görevlileri ile emekliler, 2008 yılının Ocak-Haziran döneminde enflasyonun yüzde 6 olarak gerçekleşmesi nedeniyle, 1 Temmuz'da yüzde 1,92 oranında enflasyon zammı almıştı.