kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Küba'da devrimin 50. yılı kutlanıyor

CHA
Giriş Saati : 02.01.2009 08:19
Güncelleme : 02.01.2009 23:23
Yeni Haber
Küba Devlet Başkanı Raul Castro, 50. yıl dönümü kutlanılan devrimin her zamankinden daha güçlü ve ABD tehdidine karşı sürekli mücadele içinde olduğunu bildirdi..
Raul Castro, Santiago kentinde Fidel Castro'nun 1 Ocak 1959'da diktatör Fulgencio Batista'yı devirmesinin ardından zaferini ilan ettiği balkondan halka seslendi. Raul Castro, 1959 devriminin ABD sahillerinden 145 kilometre uzaklıkta komünist bir devlet inşa ettiğini söyledi.

Kutlamalara, devrimin mimarı olan Fidel Castro sağlık durumundan ötürü eşlik edemiyor. 82 yaşındaki Fidel Castro, iki yıl önce geçirdiği bağırsak ameliyatından bu yana kamuoyu önüne çıkmadı. Fidel Castro, Küba Devrimi'nin 50'nci yıl dönümü nedeniyle halka bir tebrik mesajı gönderdi. Kutlamalar, ülkenin yeni lideri, Fidel Castro'nun kardeşi Raul Castro tarafından yönetiliyor.

Küba, halen geçtiğimiz yıl yaşadığı üç kasırganın yaralarını sarmaya ve ekonomik sorunlarla mücadele etmeye çalışıyor. BBC'nin haberine göre, Sovyet Rusya'nın dağılmasından bu yana Küba en zor yıllarından birini geride bıraktı. Bu nedenle 50. yıl kutlamaları çok şaşalı geçmiyor.

Ülkede eğitim ve sağlık hizmetleri bedava. Maaşlar ise ayda 20 ila 25 dolar seviyelerinde. Küba, 1962'den bu yana ABD'nin ticari ambargosu altında. ABD Başkanı George W. Bush, Küba kökenli Amerikalıların adaya seyahatlerine ve ülkelerine yollayabilecekleri para miktarına sıkı kısıtlamalar getirmişti.

ABD'nin yeni başkanı seçilen Barack Obama, göreve gelmesinin ardından bu kısıtlamaları kaldıracağı ve Kübalı Amerikalıların ülkelerine para göndermelerini kolaylaştıracağı vaadinde bulunmuştu.