kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
NEW YORK

Bir yanda sevinç...

01.01.2009
Dünya acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bıraktı. Dünya yılın son haftası İsrail'in Gazze operasyonu ve sivil ölümlerle sarsıldı. Geçen bir yıl boyunca yaşanan ekonomik ve siyasi krizlere rağmen 31 Aralık'ta tüm dünya yeni yılın gelişini kutladı. Çek Cumhuriyeti devraldığı AB Dönem Başkanlığı sıfatını başkent sokaklarında çılgınca kutlarken, ABD Dışişleri Bakanı olarak görev alacak olan Hillary Clinton eşiyle New York sokaklarında dans ederek yeni yıla girdi. Türkiye'nin AB üyeliğine karşı tavrıyla bilinen Avusturya'da 2009'da dünyaya gözlerini açan ilk bebeğin Türk olması da ülke basınında geniş yer aldı. Londra'da ışık gösterileri yapılırken, İsveç'te havai fişek kazasında çok kişi yaralandı.

PRAG
AB Dönem Başkanlığı'nı gece yarısı Fransa'dan devralan Çek Cumhuriyeti, yeni yıla büyük kutlamalar ve havai fişek gösterileriyle girdi. Çek lider Vaclav Kalus ise yeni yıl konuşmasında AB liderlerini ve AB dönem başkanlığı bayrağını devraldığı Fransa'yı sert bir dille eleştirdi. Çek Cumhuriyeti görevinin ilk gününde Rusya'nın Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını durdurması ve İsrail'in Gazze saldırılarını sürdürmesi sorunlarıyla yüzleşti. AB Dönem Başkanı Çekler, İsrail'in Gazze saldırılarını sürdürmesi karşısında ateşkes için diplomatik çabalarını yoğunlaştıracak. Çek Dışişleri Bakanı da Gazze'ye gidecek.

NEW YORK
ABD'de yüz binlerin katılımı ile gerçekleştirilen geleneksel 'kristal top düşürme' töreni sert kışa rağmen Times Meydanı'nda kutlandı. Eksi 17 dereceyi bulan dondurucu soğuğa karşın New York kentindeki eğlencelere ülkenin yeni Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve eşi Bill Clinton da katıldı.

PARİS
Fransa'nın başkenti Paris görkemli eğlencelere ev sahipliği yaptı. Şehrin sokaklarında binlerce polis konuşlandırıldı. Yine de güvenlik önlemlerine rağmen şehir sokaklarında 445 araç ateşe verildi. Polis yetkilileri 2005'deki banliyö olaylarından bu yana şehir sokaklarındaki şiddette azalma yaşandığını belirtti.

BERLİN
Almanya'nın başkenti Berlin açık hava sahnesine dönüştürüldü. Kutlamalarda 1 milyon kişi bir araya geldi. Havai fişeklerin içeri alınmadığı gösteriler tarihi Brandenburger Kapısı'ndan Zafer Anıtı'na kadar uzandı.

SIDNEY
Avustralya'nın en eski yerleşim yerlerinden Sidney yeni yıla dev bir organizasyonla girdi. 2.8 milyon sterlin harcanan havai fişek gösterilerini izlemek için dünyanın dört bir tarafından ziyaretçiler ülkeye akın etti.

HONG KONG
Ekonomik krize rağmen Hong Kong'da görkemli kutlamalar yapıldı. Havai fişeklerin gösterileriyle halk sabaha kadar eğlenirken, 2 bin 700 kişi de yeni yılın mutlu ve huzurlu olması için geleneksel olarak birlikte yüzdü.
Haberin fotoğrafları