kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Cem YILMAZ (Yönetmen, oyuncu)

Bu da 'Milli kültür sanat piyangosu!'

31.12.2008
'Çıkmaz demeyin, şansınızı deneyin' diyerek, Türkiye'nin kültür simalarına sorduk: "Büyük ikramiye size çıksaydı, nasıl değerlendirirdiniz?" Gördük ki, herkesin hayalinde tablodan heykele ve hatta tiyatroya dek bir eser var!..
Bugün 1 Ocak 2009. Ve en az yüz binlerce insan, 'aynı numara'nın peşinden koşarak, aynı listeye bakıyor olacak. Peki ama, "Milli Piyango Yılbaşı ikramiyesi olan 25 Milyon YTL, kültür - sanat dünyasından bir talihliye isabet etseydi ne olurdu? Hangi sanat eserini satın alır veya bu parayı nasıl değerlendirirdi?" Bugün bu muzip sorunun hem düşündürücü, hem bilgilendirici, hem de keyifli yanıtlarıyla sizleri baş başa bırakıyor ve hepinize mutlu, sağlıklı ve verimli bir 2009 yılı diliyoruz.

Cem YILMAZ (Yönetmen, oyuncu): Tercihim, ressam Jean- Michel Basquiat olurdu. Üç resim alır, diğer komedyenlere, eşit dağıtırdım.

Güven KIRAÇ (Oyuncu): İlhan Koman'ın Akdeniz heykelini almak isterim. Hem heykeli çok seviyorum; hem de Koman çok sevdiğim bir sanatçı.

Gani MÜJDE (Yönetmen): Eğer piyangodan büyük ikramiye bana çıksaydı, UNICEF çocuklarının yaptığı özel resimlerden alırdım... Araya bir tane Modigliani de sıkıştırsam iyi olurdu elbet...

Hilmi YAVUZ (Şair, Yazar): Velazquez'in Las Meninas tablosunu severim. Onu almak isterdim...

Semih KAPLANOĞLU (Yönetmen): Hollandalı ressam Johannes Vermeer'in Uyuyan Kız (A Girl Asleep) adlı resmini alırdım.

Adnan YILDIZ (Küratör): Arada Milli Piyango bileti alırım. Cebimde Milli Piyango talihlisi olma ihtimali ile dolaşmayı seviyorum, İhap Hulûsi hayranıyım, "Çıkmaz demeyinn, şansınızı deneyinn" cıngılını severim. Ama 25 Milyon YTL'den bahsediyoruz, herhalde eylülden beri küratör olarak Orhan Pamuk ile birlikte Masumiyet Müzesi için çalışıyorum; bir kısmını onun için de harcardım. Orhan Pamuk'a ortaklık teklif eder ya da yapımcı olarak müze fikrini ondan satın alırdım.

Gülse BİRSEL (Oyuncu): Gayet bencilce bir istek gibi gelebilir ama, büyük salonlarda sahnelenecek müzikal ve tiyatro metinleri yazıp, oynamak istiyorum. İstanbul'da da böyle bir salon yok. Londra, New York'ta olduğu gibi 800 ilâ bin kişilik salona ihtiyacımız var. Örneğin Maçka Akif Tunçel Endüstri Meslek Lisesi'nin binasını alıp, üç salonlu bir tiyatro binası yaptırırdım.

Ani Çelik AREVYAN (Fotoğrafçı): Issey Miyake'nin gördüğünüz bu tasarımı, Japon fotoğrafçı Hiroshi Sugimoto'nun estetiği ile, tam bir 'sanat eseri'ne dönüşüyor. Bu 'heykel'in ve hissettirdiklerinin yaşantıma yansımasını seviyorum.

Özalp BİROL (Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat Genel Müdürü) Vakıf adına, Osman Hamdi Bey'in Mihrab tablosu, veya J. F. Lewis'in Hareem Life tablosunu satın alırdım.

Ahmet ÜMİT (Yazar): Hiçbir sanat eserine bu parayı yatırmayı doğru bulmuyorum. Bunun yerine, o parayla dünyanın her yerinde çıkan kitapların bulunabileceği muhteşem bir kütüphane açmayı tercih ederim.

Halil ALTINDERE (Sanatçı): Bu ekonomik krizde en iyi sanat eseri yatırımı, Serkan Özkaya'nın 24.99 YTL'ye Mudo Concept'lerde satılan ve 1000 adet üretilen Esinti heykeline olurdu. Eh, gerisi de, cepte kalırdı!
Haberin fotoğrafları