kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bu senenin grip salgını Avustralya'dan

SAĞLIK SERVİSİ
31.12.2008
Şubat ayında beklenen Avustralya gribi daha erken vurdu. Özellikle çocuklar ve yaşlılar risk altında. Hastalık ölümcül olarak tanımlanmasa da 5 güne kadar iş kaybına neden oluyor ve belirtileri ağır seyrediyor..
Havaların soğumasıyla birlikte Türkiye'de de etkisini gösteren grip salgını bu yıl Avustralya kökenli... Avustralya virüsü hızla yayılmaya başladı. Uzmanların öngörülerine göre bu yıl şubat ayında beklenen grip, Türkiye'yi daha erken yakaladı. Hastalık yüksek ateş, mide bulantısı, gözlerde yanma, yaşarma, kas ağrıları, sert ve kuru öksürük, göğüs ağrısı ile kendini gösteriyor. Çocuklar ve yaşlılar gribin ilk hedefi ancak yetişkinler de etkileniyorlar. İlk olarak Avustralya'da görüldüğü için bu adı alan grip daha sonra bütün dünyaya yayıldı ve aralık ayının ortalarından itibaren Türkiye'de de görülmeye başlandı. Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre Avustralya gribi 1.5 ile 5 gün arasında iş kaybına neden oluyor. Bu nedenle büyük bir ekonomik yük de oluşturuyor. Yanlış veya bilinçsiz uygulanan tedaviler sonucu gribin etkisinin haftalarca sürebildiği gibi, yanlış tedavi sonucu bronşit ve zatürreye de dönüşebiliyor.

OCAKTAN İTİBAREN ARTIŞ VAR
Grip Referans Merkezi İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji ve İmmünoloji Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Selim Badur, "Merkezimize 5 ilden ulaşan sonuçlar ocak ayının ortasından itibaren grip vaka sayısında ciddi bir artış olduğunu gösteriyor. İstanbul, Edirne, Bursa, Antalya ve İzmir'den gelen örneklerde yüksek oranda İnfluenza A pozitif sonucu çıktığını görmekteyiz" diyerek uyarıda bulunuyor. Grip tedavisinde kesinlikle antibiyotik kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Selim Badur, şunları söyledi:

'ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN'
"Grip tedavisinde antibiyotik kullanmak yanlıştır, çünkü grip virüsüne antibiyotiklerin etkisi yoktur. Ayrıca, gereksiz ve aşırı antibiyotik kullanımıyla oluşan direnç, antibiyotiklerin bakterilere karşı etkinliğini azaltmaktadır. Soğuk algınlığı ilaçları ise belirtilerde kısa süreli rahatlama sağlar, fakat tedavi edici değildir. Üstelik vücudunuza yerleşip yayılması için grip virüsüne zaman kazandırır. Son yıllarda geliştirilen gribe karşı etkili antiviral ilaçlar, grip virüsüne etki eder ve vücuda yayılmasını engeller. Grip başladıktan sonra kısa süre içinde gribe karşı etkili olan antiviral ilaçların kullanılması, hızlı bir şekilde iyileşme sağlamaktadır."