kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ocak 2009, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İsrail kabinesi, 2500 yedek askeri göreve çağırma kararı aldı. Karadan sınırlı bir operasyon düzenlenmesi ihtimaline karşılık da tanklar Gazze sınırına sevk ediliyor.

'İnsani kriz yok ki'

31.12.2008
Fransa'nın önerisi, İsrail kabinesini böldü. Dışişleri Bakanı karşı çıktı. Savunma Bakanı "Düşünelim" dedi. Başbakan'ın yardımcısı "İnsani kriz yok ki bir ateşkes olsun" dedi..
Filistin'in Gazze bölgesine bombalar 5 gündür aralıksız yağıyor. Ölü sayısı 385'e, yaralı sayısı ise 1600'e dayandı. Fransa, ateşkes sağlamak için yoğun bir diplomasi baskısı uyguluyor. Buna karşılık AB dönem başkanlığını bugün itibariyle devralan Çek Cumhuriyeti yönetimi ise "İsrail'in kendisini savunma hakkından, olayları Hamas'ın bu noktaya getirdiğinden" söz ediyor. Avrupa ülkelerini de ikiye bölen "ateşkes" tartışması, İsrail kabinesinde de çatlak yarattı. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in "insani yardımların ulaştırılması için 48 saatlik ateşkes" önerisi tartışılıyor.

İNSANİ KRİZ YAŞANMIYORMUŞ!
Ülke basınına göre İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile Dışişleri Bakanı Tzipi Livni, bu öneriye sert şekilde karşı çıktı. Buna karşılık "Sonuna kadar savaş" açıklaması yapan Savunma Bakanı Ehud Barak ise daha ılımlı yaklaşarak "İncelememiz gerek" yanıtı verdi. ABD, Rusya, AB ve BM'nin oluşturduğu Ortadoğu Dörtlüsü de "en kısa sürede ateşkes sağlanması" çağrısı yaptı. Ancak İsrail yönetiminden bazı üst düzey isimlerin bu önerilere "gerçek dışı" tepkisi verdiği iddia edildi. Haaretz gazetesine konuşan Olmert'in yardımcısı "Gazze'de insanlık krizi yaşanmıyor. İnsani yardım ateşkesine de gerek yok" dedi.

HAMAS MENZİLİ ARTIRDI
İsrail yönetiminin öncelikle "Hamas'ın silah bırakmasının sağlanmasını" istediği belirtilirken; Hamas'ın ilk kez uzun menzilli roketle saldırması ateşkes girişimlerine darbe indirdi. İsrail'in Beerşeva bölgesine saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı. İsrail, elinde menzili 40 km'yi bulan roketleri olduğu belirtilen Hamas'ın 3 bin roketinden 1000 tanesini saldırılarda imha ettiğini belirtti. Hamas'ın roket saldırılarına devam etmesi üzerine İsrail kabine toplantısında 2500 yedek askerin göreve çağrılması kararlaştırıldı. Genel seçimi kazanan Hamas, 2007'de Gazze'nin kontrolünü Başkan Mahmud Abbas'a bağlı güvenlik güçleriyle çatışıp ele geçirmişti. İngiliz Times gazetesinin analizine göre İsrail'in önünde 3 seçenek var: Hamas liderlerine suikast düzenleyip yönetim kadrosunu kırmak, roketli saldırıları önlemek için karadan asker göndermek, Gazze'de yeniden bir sınır şeridini işgal etmek.
Haberin fotoğrafları