kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

BDDK: Bu dönemde en aktif tefeci piyasası çalışıyor

27.12.2008
BDDK Başkanı Bilgin, günümüzde Merkez Bankası faizi ve piyasa faizi dışında tefeci piyasasının faizinin ortaya çıktığını söyledi. Bilgin, bankaya gidemeyen kesimin tefeciye başvurduğunu söyledi..
İstanbul ve Ankara'da ortaya çıkan 'modern tefeciler'le ilgili CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü'nün uyarısından sonra bankacılık otoritesi Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tefvik Bilgin de tefeci tehlikesine dikkat çekti. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, içinde bulunduğumuz dönemde Merkez Bankası faizi ve piyasa faizi dışında üçüncü bir faizin ortaya çıktığını belirterek, ''Bu her zaman olan bir faizdi ama biraz daha fazla gündeme geldi, tefeci faizi. Maalesef bu dönemde en aktif çalışan piyasalardan biri de tefeci piyasası ve faizleri de çok yüksek'' dedi. Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen ''Küresel Bunalım ve Türkiye Ekonomisi'' konulu çalıştayın açılışında konuşan Bilgin, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kriz hakkında bir çok veri ve endeks bulunduğunu, ancak kendisinin bir takım başka göstergelere de baktığını ifade ederek, ''Ankara'da OSTİM'de 6-7 aydır elektrik tüketimi giderek azalıyor. Bankaların çağrı merkezlerine gelen telefonlar şiddetli bir şekilde azalıyor. Bilgisayar oyun satışları çok yüksek bir oranda artıyor ve Milli Piyango biletlerinin yüzde 90'ı dün itibariyle satılmış...bunlar da farklı göstergeler'' dedi.

FAİZ TANSİYONU GÖSTERİYOR
Konuşmasında, kriz sürecinde ''tefeci faizinin'' gündeme geldiğine dikkati çeken BDDK Başkanı Bilgin, konuya ilişkin şunları kaydetti: ''Şu anda piyasada 3 tür faiz bulunuyor. Birincisi Merkez Bankası faizi, ikincisi piyasa faizi ki normal dönemlerde Merkez Bankası faizi ile bankaların uyguladığı faizin birbirine yakın olması lazım, ama arada bayağı bir fark görüyoruz şu anda, bu da piyasadaki tansiyonu gösteriyor. Yalnız bu dönemde üçüncü bir faiz daha çıktı karşımıza. Bu her zaman olan bir faizdi ama biraz daha fazla gündeme geldi, tefeci faizi. Eğer bankalara gidemeyen işadamı varsa ya da paraya ihtiyacı olan kesimler varsa... maalesef bu dönemde en aktif çalışan piyasalardan biri de tefeci piyasası ve faizleri de çok yüksek.''
Haberin fotoğrafları