kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otomotiv 2 yıl gerileyecek 60 bin kişi işinden olacak

27.12.2008
Ali İhsan İlkbahar, otomotivde Avrupa'ya paralel bir küçülmenin 400-450 binlik bir üretim ve 50-60 bin işsiz anlamına geldiğini söyledi..
Ford Otosan Yönetim Kurulu Üyesi Ali İhsan İlkbahar, Avrupa pazarının aylık bazda yüzde 35 küçüldüğünü, bunun Türk otomotiv sektörünün de aynı oranda küçüleceği anlamına geldiğini bildirdi. İlkbahar, "1 milyon 300 binlik bir pazardan 800 binlik bir pazara doğru gideceğiz. O da 400-450 binlik bir üretim kaybı demektir. Bu üretim kaybı da 50-60 bin insana, istihdama tekabül eder. 2 yıl geri gideceğiz" dedi. Küresel krizle birlikte, üretiminin yüzde 80'inden fazlasını ihraç eden Türk otomotiv sektörünün de sıkıntı içine girdiğini belirten İlkbahar, 1994 ve 2001 yıllarındaki krizler ''Dünya krizi'' olmadığı halde bile sektördeki toparlanmanın ve kriz öncesindeki rakamların yakalanmasının 3 sene sürdüğüne işaret etti. İlkbahar, bugün otomotiv sektörünü de derinden etkileyen krizin ise öncekilerden çok farklı ve bir ''Dünya krizi'' olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: ''O zamanlar Türkiye'de 200-300 binlik üretim yapıyorduk, şimdi 1 milyon 300 bine çıkmışız. Ürettiğimizin yüzde 80'ini dünya için üretiyoruz. Dolayısıyla biz de dünyanın iyileşmesiyle iyileşeceğiz. Detroit ile ilgimiz yok bizim. Biz genellikle Avrupa pazarına satıyoruz, üretimimizin sadece yüzde 20'sini iç piyasaya satıyoruz. Otomotivi ayakta tutacak olan yine dış pazar ve özellikle Avrupa pazarıdır."

HER ŞEHİR ETKİLENİR
İlkbahar, otomotiv pazarındaki daralmanın, bu sektöre üretim yapan ülkenin her tarafında hissedileceğini belirtti. İlkbahar, "Bu kayıp sektörün tümünden olacak. Karabük'ten İskenderun'a, Edirne'den Gaziantep'e kadar tüm sektörde yaşanacak ve hepsi pompalanıp Bursa'ya, Gölcük'e, Adapazarı'ndaki fabrikalara geliyor. Bu besleme tüm kanal içinde, bu mertebedeki bir istihdamı negatif etkileyecek" diye konuştu.