kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Ruslar vade farkını ödemedi 555 milyon $'ı taksite bağladı

Ufuk ŞANLI EKONOMİ
27.12.2008
Akpet'in eski patronu İsmail Aytemiz, "Küresel krizle sarsılan Rusların Akpet'i satın alma kararından vazgeçmemesi akaryakıt pazarına verdikleri değerin göstergesidir" dedi..
Akpet'i 555 milyon dolara Rus enerji devi Lukoil'e satan Aytemiz Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aytemiz anlaşmayla ilgili ilk kez konuştu. Dünya ekonomisinin son derece zorlu bir virajdan geçtiğini vurgulayan Aytemiz, "Ruslar yaşadıkları tüm sıkıntılara rağmen Türkiye'yi büyüyen ve gelişme potansiyeli taşıyan bir pazar olarak gördükleri için Akpet'i satın almaktan vazgeçmedi" dedi. Toplam büyüklüğü 62 milyar YTL'ye ulaşan Türk akaryakıt pazarının küresel krizden çok fazla etkilenmediğine dikkat çeken Aytemiz, bu verilerin yabancı yatırımcıları Türkiye'ye olan ilgisini artırdığının altını çizdi. Sahip olduğu 700 istasyonla Türkiye akaryakıt pazarının altıncı büyük markası olan Akpet temmuz ayında Lukoil'e satılmıştı.

DEDİKODUYU BİTİRDİ
Kamuoyuna yapılan açıklamaya göre satış bedelinin 31 Ekim tarihine kadar peşin olarak ödenmesi gerekiyordu. Lakin Ruslar ödemeyi belirlenen tarihte yapamadı. Bu gelişme piyasalarda "Ruslar parayı bulamayacak ve anlaşma iptal olacak" yorumlarına neden olsa da taraflar 24 Kasım'da devir sözleşmesini imzalayarak bu dedikodulara son verdi. Yapılan yeni anlaşmayla Akpet ve Lukoil satış bedelinin vade farksız üç taksit halinde ödenmesi konusunda anlaşmaya vardı. İmzaların atıldığı gün 250 milyon dolarlık ilk ödemeyi yapan Ruslar, ikinci ve üçüncü taksitleri ise önümüzdeki yılın nisan ve ekim ayında yapacaklar.