kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye 90 bin şehidi için yürüdü

Giriş Saati : 28.12.2008 12:09
Güncelleme : 28.12.2008 19:08
Yeni Haber
1914 yılında yapılan Sarıkamış Harekatı sırasında Allahuekber Dağları'nda şehit olan 90 bin asker anısına düzenlenen yürüyüş başladı.

Kars Valiliği'nin organizasyonuyla yapılan ve Sarıkamış'ın Kızılçubuk köyünden başlayan ''Türkiye Şehitlerine Yürüyor'' adlı anma yürüyüşüne, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden, AK Parti Kars Milletvekili Zeki Karabayır, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen ile 50 ilden ve 40 üniversiteden yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Anma yürüyüşün startını veren Bakan Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Sarıkamış Harekatı'nda askerlerin imkansızlıklar nedeniyle ince giysilerle savaşa katıldığını anımsattı.

''Keşke o dönemde halimiz, vaktimiz yerinde olsaydı da üzerimizde olan elbiseler, onların da üzerinde olsaydı'' diyen Aydın, şöyle konuştu:

''Böyle botlar olsun demiyorum. Bunun yüzde 30, yüzde 40'ı kadar sıcak tutan ayakkabılar olsaydı... Rahmetli babamın sözünü tekrarlamak istiyorum. Babam, 'karnın tok, üstün pek olsun savaş nedir ki' diyordu. İşin bir de bu tarafı var. Sadece vatanı kurtarmak. Elbette ölmemiz gereken yerde ölmek gerek. Bunlar o gün de bugün de vazifedir. Bugün çok daha iyi durumdayız, vatanımızı, milletimizi korumak için her açıdan daha iyi durumdayız. Sırtımız pek, karnımız tok. O günkü durum bugünkü durumdan çok daha farklıydı. Onlar vatan için öldüler. Bizim geleneğimizde şehitler ölmez. Nur içinde yatsınlar. Nur içindedirler.''

Savaşlar yaşanmadığını, bu neslin mutlu bir nesil olduğunu vurgulayan Bakan Aydın, ''İçerde sıkıntılarımız yok mu, var. Şehitlerimiz yok mu, var. Ama Osmanlı ve Selçukluların tarihini düşündüğümüzde böylesine büyük bir savaşı uzun dönemdir yaşamıyoruz. İnşallah halkımız, milletimiz bir daha savaş görmez. Savaş yetimler bırakıyor, acı bırakıyor. Bir daha savaş olmaması için Allah hepimize daha fazla basiret versin'' şeklinde konuştu.

Kızılçubuk köyünden başlayan şehitleri anma yürüyüşü, Soğanlı Dağları'ndan geçilerek yaklaşık 5 kilometre uzaklıktaki Sarıkamış Şehitlik Anıtı'na kadar devam edecek.

Sarıkamış Şehitlerini anma programı kapsamında anıt önünde de bir tören düzenlenecek.