kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Umutlar 2009'un ikinci yarısına

BARIŞ ERGİN
27.12.2008
Otomotivden tekstile tüm sanayi sektörlerinde 2009 beklentileri ilk altı ay için karamsarlık izleri taşıyor. Yılın geri kalanında toparlanma için hükümetten acil eylem planıyla hemen harekete geçilmesi isteniyor..
Türkiye'de 2008'e damgasını vuran cümle, UIuslararası Para Fonu (IMF) görüşmelerinde çıkan 'Ümüğümüzü sıktırmayız' oldu. IMF, Türkiye'nin ümüğünü sıkar mı bilinmez ama sanayicinin ümüğü 2008'de sıkıldı. Özellikle Eylül'de derinleşen küresel krizle. Uluslararası kriz, finans kesiminden sanayiye kayınca dünyanın en büyük şirketleri zor durumda kaldı. Sanayicilerin 2009 yılı öngörüleri yılın ilk yarısının kayıp, geri kalanının ise bir toparlanma dönemi olduğu yönünde. Sanayi Odaları'nın başkanları, toparlanmanın tek şartını hükümetin hızlı ve radikal kararlar almasına bağlıyor. Bu kararların alınmaması halinde ise Türkiye'nin 2010 yılında da ayakta kalamayacağı görüşündeler. Rakamlar da bu öngörüyü destekliyor. 2001 krizi sonrasında ilk kez bu yıl ilk 10 ayda açılan iş yeri sayısı yüzde 4.6 azaldı. Kapanan iş yeri miktarı ise yüzde 49.5 artış gösterdi. Ekonomideki büyümeyi öngörmek ise şimdiden çok zor. IMF ve Dünya Bankası gibi kurumlar bile büyüme öngörülerini yıl içinde dört kez revize etmek zorunda kaldı.

KAFALAR HÂLÂ KARIŞIK
2008'de Türkiye ekonomisi ilk dokuz ayda sadece yüzde 3 büyüdü. Büyüme oranının bu kadar hızlı bir şekilde düşmesinde yatırım harcamalarının yüzde 5.4 daralması ve özel tüketim harcamalarının sadece yüzde 0.3 büyümesi etkili oldu. Sanayi Odaları'nın patronlarının kafaları karışık. Büyümeyi yüzde 1 - 2 arasında gören de var, eksi olarak gören de. Önümüzdeki yıl içinde sapmalarla karşılaşılacağı ise ortak öngörü.

Büyüme negatif olabilir, likidite sorunu çözülmeli
İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük:
Türkiye küresel krizin olumsuz etkilerinin 2009 yılında daha fazla hissedecek. 2009'un özellikle, ilk yarısının sanayi üretimi ve ihracat açısından zor geçeceğini söyleyebiliriz. 2009'de yıllık büyüme oranı muhtemelen yüzde1.5- 2 gibi. Büyümenin negatif olma ihtimali de var. Kurdaki yukarı gidişle enflasyon hedefinde sapmalar olabilir. Hükümetimizden öncelikli beklentimiz; işletmelerin likidite sorununu çözmesi. Elektrik, doğalgaz ve finansman maliyetlerindeki artışlar işletmelerimizin üzerindeki baskıyı daha da arttırıyor. Üretimi ve istihdamı devam ettirmek adına kamu kaynaklı girdilerin maliyetleri aşağı çekilmeli. KKDF, elektrik faturalarındaki TRT payı gibi, uzun süredir gündemde olan indirimler artık yapılabilmelidir.

İnsan odaklı politika şart
İZTO Yönetim Kurulu Bşk. Ekrem Demirtaş:
2009 yılının toparlanma yılı olacağını düşünüyorum. Yaz döneminde turizmin de desteğiyle düşüşü azaltıp krizin fırsata dönüştürülebileceğini düşünüyorum. Merkezinde insan olan bir ekonomi politikası şart. Çünkü bugün sorun fabrikaların kapanması, işsizliğin artması ve sosyal barışın bozulması.

Kamu yatırımları artmalı
Denizli Sanayi Odası Bşk. Müjdat Keçeci:
Yılın ilk çeyreğinde büyük daralma olacak. 2009 yılı eksi 2010 ise sıfır veya üzerinde bir rakamla kapanacak. Demiryolu ve liman gibi kamu yatırımlarının artması şart.

Devlet borçlarını ödesin
Ankara Sanayi Odası Bşk. Tarık Artukmaç:
2009'u bir ayakta kalma yılı olarak değerlendiriyorum. Bu yılı aşanlar 2010'da tırmanışa geçecek. Kalkınma hızı 2009'da yüzde 0 ile -1 arasında olabilir. 2009 başında işçi çıkarmalar daha da artabilir. Kamu kuruluşları firmalara borçlarını acilen ödemeli.

2009 emekleme yılı
Bursa Sanayi Odası Bşk. Celal Sönmez:
2008'in son çeyreği ve 2009 kayıp yıl. 2010'da ilk hareketlenme gözükür. Bir çocuğa benzetirsek 2009 emekleme, 2010 ilk yürüyüş yılı olacak. 2011 ve 2012'de de ekonominin koşacağına inanıyorum. 2009'da yüzde 2'yi yakalarsak öpüp başımıza koyalım. IMF ile anlaşmadan tutun, KDV, ÖTV indirimine kadar bir çok şey yapılabilir.

Başbakan krizi algılamadı
Adana Sanayi Odası Bşk. Ümit Özgümüş:
2009 yılının ilk altı ayında daha kötüye gideceğimizi ikinci yarısında ise toparlanmanın başlayacağını söyleyebiliriz. Başbakan krizi doğru algılayamadı. Çevresindeki 'olayları toz pembe gösterenler' çemberini kırması lazım. Şu anda Türkiye'deki bütün firmaların finansman sorununu çözseniz de, sıfır faiz verseniz de dışarıda talep daraldığı için çözüm çok zor.
Haberin fotoğrafları