kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

İzmir'de adaylar da hava da değişmedi

AK Parti'nin hedefindeki üç ilden biri İzmir... Diyarbakır ve Mersin'de çok da sürpriz sayılacak isimlerin çıkmayacağı gibi bir hava olması gözlerin İzmir'e çevrilmesine yol açtı.
Dahası Ankara adaylığı için son noktanın bu hafta sonu konulacağı ortaya çıkınca İzmir daha bir önem kazandı.
Acaba İzmir'de AK Parti kimi aday yapacak?
Son bir yıldır AK Parti öyle bir beklenti yarattı ki, sanki aday ismi açıklandığında herkes "Aaa..." diyecek. Yani beklenti sürpriz isim üzerine kurgulandı. Belki de bu nedenle bizim bir yıl önce (7 Aralık 2007 )AK Parti kulislerinde konuşulduğunu yazdığımız torun Adnan Menderes adı yeniden ortaya atıldı. Çünkü tam "Aaa..." denilecek bir isimdi.
Ama olmayacağı daha o zamandan belliydi. Nihayet bu gerçeği dün Yavuz Ağabey'in (Donat ) köşesinde okuduk. Böylece AK Parti'nin bir sürpriz isimi devreden çıktı.
Peki, geriye ne kaldı?
Aslında üç veya dört ay önceye göre İzmir çok daha sakin. O günlerde AK Parti kulisleri daha hareketliyken şimdilerde derin bir sessizlik hüküm sürüyor. Bir anlamda düşük profil bir politika izleniyor.
Kimse bir adım öne çıkmış değil. Hâlâ adı ilk ortaya atılan isimler konuşuluyor. Geçen dönem AK Parti adayı olan Taha Aksoy, Nükhet Hotar Göksel, Ekrem Demirtaş ve sonradan ortaya atılan Ahmet Vefik Alp.
Bir CHP'li şöyle diyor:
"Büyükşehir adaylığı için 'göçmen' kimliği ön planda olacak biri aranıyor. Şimdi onun peşindeler."
CHP'ye gelince...
CHP cephesinde de değişen bir şey yok. Hâlâ aynı isimler etrafında dolaşılıyor. Mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, gazeteci eski bakan Hakan Tartan, EgeKoop Başkanı Hüseyin Aslan ve milletvekili Mehmet Ali Susam .
İsimler değişmedi ama kime sorsak herkes aynı cevabı veriyor: "Muhtemelen Aziz..." Büyük olasılıkla da CHP Genel Başkanı Baykal bugün İzmir'de olacak ve Aziz Kocaoğlu 'nu aday olarak açıklayacak.
AK Parti ve CHP dışında büyükşehir için canhıraş çalışan biri isim daha var: MHP'nin başkan adayı Müsavat Dervişoğlu . Her türlü iletişim aracını iyi kullanan Dervişoğlu kazanmasa da partisinin oyunu artırmanın hesabını yapıyor.
İzmir'de büyükşehir kadar, ilçelerde de ciddi bir seçim savaşı yaşanacak. İki ilçe dikkat çekiyor: Buca ve yeni ilçe olan Bayraklı.
Buca'da AK Parti'nin mevcut başkanı Cemil Şeboy 'un aday olmayacağı konuşuluyor. Bu da CHP'lilerin iştahını kabartıyor.
Yeni ilçe Bayraklı'da ise AK Parti daha şanslı görünüyor. Öne çıkan isim Ali Aslan. CHP'nin şansı ise seçeceği adaya bağlı. CHP'nin 5 aday adayı var. Toplumla ilişkileri ve belediyecilik bilgisiyle göz dolduran isim ise Mustafa Doğan.
Sonsöz: Bugünden söylenecek tek şey şu; İzmir'de "CHP alır" psikolojisi yüksek.