kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yargıda kavganın bir nedeni 'yetki tırpanı'

ERSAN ATAR - ANKARA
26.12.2008
Belediye Kanunu'na göre, kapatılan belediyelerde Danıştay'ın görüşünün alınması şartı vardı. Yargıda kavga çıkaran yasa ise belediyelerin Danıştay görüşü alınmadan kapatılmasını düzenliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yargıda kavganın bir nedeni 'yetki tırpanı'
Yargıdaki "küçük belediyelerin kapatılması" kavgasının temelinde yatan önemli nedenlerden birinin, bu konuda Danıştay'ın yetkilerinin tırpanlanması olduğu ortaya çıktı. Belediye Kanunu'na göre, kapatılan belediyelerde Danıştay'ın görüşünün alınması şartı var. Yargıda kavgaya neden olan, nüfusu 2 binin altında olan belediyelerle ilgili yasa ise küçük belediyelerin Danıştay görüşü alınmadan topluca kapatılmasını düzenliyor. Anayasa Mahkemesi'nin Danıştay'la olan kavgası 24 Aralık'ta Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç'ın Danıştay'a, "Anayasayı ihlal ediyorsunuz" açıklamasıyla başladı. Kılıç, bu sözlerine dayanak olarak küçük belediyelerin kapatılması ile ilgili Anayasa Mahkemesi kararının içeriğinin değiştirildiği iddiasını gösterdi. Danıştay Başkanlar Kurulu da 25 Aralık'ta sert bir açıklama yaparak kurumun anayasadan ve yasalardan doğan yetkilerini kullandığının altını çizdi. Nitekim Kılıç'ın açıklama yaptığı 24 Aralık'ta Resmi Gazete'de yayımlanan, İnegöl ilçesine bağlı Alanyurt beldesinin İnegöl'e "yakınlığı" gerekçesiyle bağlanmasına ilişkin karar Danıştay ile Anayasa Mahkemesi arasındaki atışmaya farklı bakış açısı getiriyor.

KARAR NE?
İçişleri Bakanlığı, Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Alanyurt beldesinin İnegöl'e "yakınlığı" gerekçesiyle bağlanmasını planladı. Ancak bunun için Belediye Kanunu'nun halen yürürlükte olan 11'inci maddesine göre, Danıştay'ın görüşünün alınması gerekiyordu. İçişleri Bakanlığı Danıştay'a başvurdu. Danıştay İçişleri Bakanlığı'na olumlu görüş verdi. Bakanlık da bunun üzerine Başbakanlığa başvurdu. Başbakanlık'tan da geçen karar Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunuldu. Gül, kararnameyi imzaladı ve buna göre Alanyurt'un İnegöl'e bağlanması kesinleşti. Belediye Kanunu'nun söz konusu maddesi, yakınlık gerekçesi dışında nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerin de tüzel kişilikleri sona erdirilirken Danıştay'dan görüş alınmasını düzenliyor. Yargıda deprem yaratan küçük belediyelerin kapatılması ile ilgili yasa ise nüfusu 2 binin altında olan belediyelerin Danıştay görüşü alınmadan kapatılmasını düzenleyerek, kurumun yetkisini tırpanlıyor.