kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Anne rahmindeyken kanser geni ayıklandı

Perihan KORKMAZ /LONDRA
20.12.2008
İngiltere'de, ailesinde göğüs kanseri geni bulunan embriyodaki kötü gen, henüz anne rahmindeyken temizlendi. Uzmanlara göre, bu uygulama tıpta bir devrim..
İngiltere'nin başkenti Londra'daki üniversite hastanesi bir ilki gerçekleştirerek ailesinde göğüs kanseri olan bir bebekteki kanser genini yok etmeyi başardı. İsmi açıklanmayan evli çiftten baba, babaanne ve halada göğüs kanseri geni bulunuyordu. Doktorlar yüzde 80 oranında çocuğa geçme riski bulunan geni yok etmek için tıp dilinde Pre-Implantation Diagnosis isimli tekniği kullandı. Tüp bebek yapımında kullanılan yöntemle anne yumurtalığı laboratuvar ortamında döllendirildi. Ardından BRCA1 isimli göğüs kanserine yol açan genin olmadığı iki embriyo bulundu ve annenin yumurtalığına enjekte edildi. Bu yöntem sayesinde bebek kötü genlerden arındırılmış oldu.

KİLİSE KARŞI ÇIKIYORDU
Yöntem daha önce sidik torbasında meydana gelen kist oluşumları için kullanılıyordu. Ancak, bu ameliyat kalıtımsal yoldan aile fertlerine geçen göğüs kanseri geninin yok edilmesi anlamında bir ilk niteliği taşıyor. Operasyonun başındaki isim olan Dr. Paul Serhal "Göğüs kanseri geni için ilk kez uyguladığımız bu yöntem kalıtımsal yoldan gelen tüm bozuk genlerin yok edilmesi için uygulanabilir. Bu konudaki çalışmaları devam ettiriyoruz" bilgisini verdi. Bozuk genleri yok etmek için yapılan çalışmalar Kilise çevreleri tarafından "Tanrı'nın işine karışmak" olarak yorumlanıyor ve tepki çekiyordu. İsmi açıklanmayan 27 yaşındaki anne ise bir ilk olan bu operasyonu yaptırmaya karar verdiği andaki düşüncelerini şöyle açıkladı: "Eğer çocuğumuzda, ailesinde olan bu kötü geni temizleme şansımız varsa, bunun için risk alabileceğimizi düşündük. Adım böyle bir ilkle anılacağı için çok mutluyum..." İngiliz anne bebeğini gelecek hafta doğuracak.