kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çin'de milyonlar işsiz kaldı

Giriş Saati : 21.12.2008 15:02
Yeni Haber
Dünyayı kasıp kavuran küresel mali kriz, Çin'de milyonlarca kişinin işlerini kaybetmesine neden oldu.

Krizin özellikle göçmen işçiler, üniversite mezunu olan öğrenciler ve beyaz yakalılar olarak bilinen ofis işçileri arasında ciddi endişe oluşturduğu kaydedildi.

Çin Günlüğü gazetesine konuşan Profesör Guo Weiqing, küresel krizin ülkede bir salgın gibi olduğunu ve herkesin işini kaybetme korkusu yaşadığını söyledi.

Çin İnsan Kaynakları ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın son verilerine göre, 4.85 milyon göçmen işçi Kasım ayının sonundan önce memleketlerine geri dönerken, ülke genelinde 10 milyondan fazla göçmen işçi şu an işini kaybetti.

İstatistiklerde ayrıca 670 binden fazla küçük işletmelerin küresel krizden dolayı kapandığı, çoğu güneydeki endüstri bölgesi Guangdong'da olmak üzere 6.7 milyon işin son bulduğu ifade edildi.

Bu durum, 8,3 olan resmi işsizlik oranının artmasına neden oldu. Yetkililer, sadece kentsel işsizliğin hesaplandığı Çin'de gerçek işsizlik oranının resmi rakamlardan daha fazla olduğunu söylüyor ve ülkedeki en ciddi sorunun özellikle şu an üniversite mezunları ve genç göçmen işçiler arasındaki işsizlik olduğunu vurguluyor.

İşsizlik oranının üniversiteden yeni mezun olacak öğrencilerde yüzde 12 olduğu ve bunlardan 1,5 milyonunun bu yılın sonunda iş bulamayacağı aktarıldı. Çin Sosyal Bilimler Akademisi (CASS)'nin raporuna göre, gelecek yıl 6,1 milyon üniversite mezunu iş dünyasına adım atacak. İş bulunamaması durumunda bunun sosyal istikrara potansiyel tehlike oluşturacağı vurgulandı. CAAS'dan araştırmacı Li Wei, işsizlerin temel yaşam standartlarının sağlanması teklifinde bulundu.

CİHAN