kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Batı'dan Taliban'a yardım

Giriş Saati : 12.12.2008 11:52
Güncelleme : 12.12.2008 20:16
Yeni Haber
Batılı ülkeler Afganistan'da Taliban'a karşı daha sıkı mücadele vermek için hazırlanırken aynı zamanda dolaylı olarak da Taliban'a para yardımı yaptıkları ortaya çıktı.

İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, Afganistan'ın güneyindeki NATO üslerine gönderilen askeri malzemelerin güvenli bir şekilde ulaştırılması için Taliban komutanlarına para ödeniyor. Gazete bu olay için, "Batı dolaylı olarak Afganistan'daki isyana yardım yapıyor." yorumunda bulundu.

Afganistan'daki askeri üslere malzemelerin sevki için uluslararası şirketlerle anlaşma yapılıyor. Ancak bu şirketler, Pakistan'ın Karaçi limanından Afganistan'daki üslere mal sevkiyatı için yerel firmalarla anlaşıyor. Kamyonlar tehlikeli yollardan geçtikleri için Afganlı güvenlik şirketlerinden eleman kiralıyor. Gazete, bu şekilde milyonlarca sterlinin Taliban'a verildiğini yazdı. Gazete, Taliban'a para verildiğini benzin ithalatçılarının, ulaştırma şirketlerinin ve güvenlik şirketlerinin doğruladığını da belirtti. Gazeteye konuşan bir benzin ithalatçısı, "Benzin almak için verdiğimiz paranın yüzde 25'nin Taliban'ın cebine gittiğini tahmin ediyoruz." dedi. Başka bir şirket sahibi de kamyonda bulunan malların değerinin yüzde 25'ini Taliban komutanlarına ödendiğini belirtti.

Gazeteye konuşan sevkiyat şirketinden bir yetkili, "Herkes aç. Yaşamak için yemek gerekiyor. İşleri olmadığı için konvoylara saldırıyorlar. Saldırmamak için parayı kolayca kabul ediyorlar." diye konuştu. Yetkili, 14 ay öncesine kadar konvoyları para ödemeden koruyabildikleri ancak artık yolu kontrol edenlere para ödememenin bedelinin ağır olduğunu kaydetti. Durumun çok kötüleşmesi nedeniyle Ghazni'nin güneyinde çalışan firmanın, konvoylara Taliban savaşçılarını yerleştirdiği bildirildi. Gazeteye konuşan şirket sahibi, "Şirketin ismini vermeyeceğim. Ancak şirket Panjshir Vadisi'nden. Taliban ile iyi ilişkilere sahipler. Taliban gelip konvoy ile birlikte hareket ediyor. Güvenlik sağlamak için konvoyun ilk aracına biniyorlar." diye konuştu.

Gazete bu durumdan sadece Taliban'ın değil savaş lordlarının, hırsızların, polislerin ve hükümet yetkililerin yararlandığını ileri sürdü. Kabil ile Kandahar arasındaki yolda çalışan bir sevkiyat şirketi sahibi, "Taliban'a ve hırsızlara para ödüyoruz. Ödemenin pek çok yolu var. Bu hükümetteki üst düzey makamlara kadar varıyor." diye konuştu. Yetkili, "Çoğu Afgan güvenlik şirketi, konvoyların güvenli bir şekilde geçmesi için müzakereleri yürüten adamlara sahip. Konvoyların belli zamanlarda geçmesi için para ödeniyor. Yolun sorumluluğu kimdeyse ona para ödeniyor. Bir saldırı duyarsanız büyük ihtimal yola yeni bir Taliban grubu gelmiştir." diye konuştu.

Afganistan'daki NATO gücü sözcüsü Binbaşı James Gater, gazeteye yaptığı açıklamada, sevkiyat için şirketlerle anlaşma yapıldığını ve bu şirketlerin sevkiyatı nasıl yapacağının onların işi olduğunu savundu. Gater, "Anlaşma gereği sevkiyatın güvenliğini onlar sağlıyor. Bu işi, kime isterlerse onlara veriyorlar. Çalıştıkları ülkelerde firmalarla işbirliği yaptıklarını biliyoruz. Pakistan'da, Pakistanlı şirket kullanıyorlar. Afganistan'da Afgan şirketlerini kullanıyorlar." dedi.

İsviçreli merkezli Yüksek Küresel Çözümler adlı şirketten bir yetkili, Afganistan'daki ordu ile anlaşmaları olduğunu doğruladı. Ancak şirket gazeteye gönderdiği bir açıklama ile güvenlik parası ödemediklerini belirtti. Şirket, "Konvoyların güvenliği için birilerine para ödediğimize dair iddiaları kategorik olarak reddediyoruz. Bununla birlikte bölgede çalıştığımız şirketlerin bizim adımıza böyle bir şey yapmasını da izin vermiyoruz." dedi.