kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Atina'da olaylar kızışıyor

Giriş Saati : 12.12.2008 09:37
Güncelleme : 12.12.2008 20:17
Yeni Haber
Yunanistan'da cunta döneminin simgesi olan Politeknik Üniversitesi'nin önünde göstericilerin toplanmasıyla çatışma sesleri yükseldi. ..
Yunanistan'da polis tarafından 16 yaşındaki bir gencin vurulmasının ardından patlak veren kriz devam ediyor.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Geçtiğimiz hafta sonu meydana gelen olayın ardından geçirilen ilk sakin sakin gecenin ardından göstericilerin, Yunanistan'da cunta döneminin simgesi olan Politeknik Üniversitesi'nin önünde toplanmasıyla çatışma sesleri yükseldi.

Üniversite önünde biriken onbinlerce öğrenci polisin giremediği okulun içine sığınmaya başladı.

Olay yerinden geçmeye çalışan siviller,çocuklar da çatışmaların ortasında kaldılar. Ara ara duyulan silah sesleriyle gerginlik artacak gibi görünüyor.

Bu arada 16 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos isimli gence isabet eden kurşunun balistik incelemesinin tamamlanmak üzere olduğu bildirildi.

Grigoropoulos'un ölümüne neden olduğu ifade edilen polis memuru, Atina'ya bağlı Korydallos bölgesinde bulunan yüksek güvenlikli bir hapishanede tutuluyor. Öte yandan olayların bu denli büyümesinin ardında hükümetin finansal skandalları, ekonomideki istikrarsızlık, yurt ve eğitim reformları gibi nedenlerin yattığı öne sürülüyor. Yaşanan son olay ise yüksek işsizlik oranı nedeniyle geleceklerine karamsar gözlerle bakan gençler için bardağı taşıran son damla olarak nitelendiriliyor. Bu arada ülke genelinde bugün ve Pazartesi günü de eylemlere devam edilmesi bekleniyor.

Öğrencilerin bugün dahil olmak üzere Noel'e kadar polis teşkilatının hedef alındığı gösteriler yapacaklarını yazan Yunan basını, bu gösterilerin tekrar şiddet olaylarına yol açması endişesinin büyük olduğunu kaydettiler.

Ülke genelinde 400 okulun öğrencilerin işgalinde olduğunu belirten gazeteler, dün 25 polis karakoluna saldıran, bir radyo istasyonunu kısa bir süre işgal ederek canlı yayında Grigoropulos'un öldürülmesini protesto eden bir bildiri okuyan gençlerin öfkesinin sürdüğüne dikkati çektiler.

Yunan basını, yaşanan olayların görülmemiş büyüklükte olduğunun her geçen gün daha iyi anlaşıldığını, polisin son 5 gün içinde 4 ton göz yaşartıcı gaz kullandığını ve biten stokların yenilenmesi için bir İsrail şirketine sipariş verildiğini yazdı.

Ülkenin yakılıp yıkılmasına yol açan olayların hükümeti ''ağır yaraladığı'' yorumunu yapan gazeteler, Başbakan Kostas Karamanlis'in kendi partisi içinde liderliğinin sorgulanması tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı değerlendirmesini yaptı. Karamanlis'in dünkü Avrupa Birliği zirvesinde üye ülkelerin liderlerinin soru yağmuruna tutulduğunu kaydeden basın, en çok ''yaşanan ayaklanmanın uluslararası mali krizle bağlantılı olup olmadığı'' sorusunun yöneltildiğini belirttiler.

Gazeteler, başta ana muhalefet PASOK partisinin lideri Yorgo Papandreu olmak üzere muhalefet partileri temsilcilerinin erken seçim çağrılarını yüksek sesle dile getirmeye devam ettirdiklerini ifade ettiler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Karamanlis'i arayarak yaşamını yitiren genç için üzüntüsünü dile getirdiğini kaydeden gazeteler, iki liderin olaylara ilişkin gelişmeler üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirttiler.

ADLİ İNCELEME SÜRÜYOR

Bu arada, Grigoropulos'un ölümüne ilişkin soruşturma devam ederken, gazeteler, balistik incelemenin herhangi bir şüpheye yer vermemek için Polis Teşkilatı laborutuarları yerine özel tesislerde yaptırıldığını yazdı. Atina'da yayımlanan Katimerini gazetesi, Grigoropulos'un ölümüne karışan iki polisin avukatı Aleksis Kuyas'ın ölüme yol açan merminin sekme sonucu gencin bedenine saplandığı idiasının doğru olmadığını savundu. Gazete, edindiği bilgilere dayanarak, yapılan incelemenin sonucunun merminin doğrudan Grigoropulos'un bedenine girdiği yolunda olduğunu öne sürdü.

Grigoropulos'un ölümüne ilişkin Adli Tıp ve balistik inceleme raporu henüz resmen açıklanmadı.Ölüme yol açan silahı ateşleyen polis Epaminondas Korkoneas ve olay sırasında beraberindeki polis memuru, dün hakim karşısına çıkacakları tarihe kadar kalacakları Atina Koridolos cezaevine götürülmüşlerdi.

Korkoneas, Atina Savcılığına verdiği ifadede, Eksarhia semtinde devriye gezerken 30 kişilik bir grubun taş, şişe ve sopalı saldırısına uğradıklarını, olay yerinden uzaklaştıktan sonra araçlarını park ederek, bölgedeki çevik kuvvet ekibine haber vermek üzere yürürlerken tekrar gençlerin saldırısıyla karşılaştıklarını söylemişti. Korkoneas, kendilerini korumak için havaya 2 veya 3 el ateş ettiğini gençleri hedef almadığını savunmuştu.

SORUMLU ARANIYOR

Öte yandan, Yunan basını, gençlerin öfkesini ve olaylarda kendilerini anarşist ve iktidar karşıtı olarak tanımlayan maskeli grupları değerlendiren makaleler yayımladı.

Olaylarda yaşanan şiddet olaylarının başlıca failinin Atina merkezindeki Eksarhia semtini on yıllardır kendilerine üs olarak seçmiş anarşistler olduğunu savunan gazeteler, diğer gençlerin de yer yer şiddete başvurduklarını yazdılar.

Makalelerde, gençlerin eğitim sorunlarından maddi problemlere, aileleri ile ilişkilerinden toplumun artık yeni yetişen kuşaklara gelecek vadedememesine kadar birçok gerekçe sunuldu.

Yunan basın-yayın organlarının genel tutumunun da eleştirildiği makalelerde, ülke genelinde yayın yapan televizyon kanallarına, Grigoropulos'un ölümünü derhal cinayet olarak tanımladıkları ve şiddet olaylarına örtülü onay verdikleri suçlamaları getirildi.

Polisin ''günah keçisi'' haline getirilmesi sürecinde ölçünün kaçtığı ve polisin sert davransa da geri çekilse de suçlandığına dikkat çekilen makalelerde, muhalefet partileri de hiçbir yapıcı çözüm önerisi sunmadan, sürekli seçim çağrısı yaptıkları gerekçesiyle eleştirildi.

BAŞBAKAN KARAMANLİS: SEÇİM SÖZ KONUSU DEĞİL

Yunanistan'da 16 yaşındaki Aleksis Grigoropulos'un 6 Aralıkta bir polisin açtığı ateşle yaşamını yitirmesinin ardından başlayan ve halen süren olaylar nedeniyle muhalefetin erken seçim ilanına çağırdığı Başbakan Kostas Karamanlis, seçime gidilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Karamanlis, Belçika'nın başkenti Brüksel'de yapılan Avrupa Birliği zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan'ı savaş alanına çeviren olaylarla ilgili soruları yanıtladı. Açık ve demokratik toplumlarda görüş ya da yakınmaları sergilemek için gösteri düzenlenmesinin sağlıklı bir tutum olduğunu söyleyen Karamanlis, ''Gençlerin heyecanını, kaygı ve beklentilerini anlıyoruz, ancak kör şiddete başvurmanın anlaşılır bir tarafı yok'' dedi.

Karamanlis, bu tür şiddet eylemlerinin herkes tarafından kınanması gerektiğini, çünkü bu eylemlerin demokrasiyi hedef aldığını savundu. Ulusal basın ve yerel basında Yunanistan'da iktidar boşluğundan söz edildiğine ilişkin soruları da yanıtlayan Karamanlis, ''Bu tür senaryoların ortaya atılması alışılmamış bir olay değil. Ama gerçekleri yansıtmıyor. Demokrasilerin bu tür olayları serinkanlılıkla ve kararlılıkla yönetmek için araçları var'' diye konuştu.

Sorular üzerine erken seçimin söz konusu olmadığını belirten Karamanlis, şunları söyledi:

''Güçlü bir hükümetimiz var. Hükümetin gücü milletvekili sayısı ile değil, izlediği politikalar ve uyguladığı programlarla ölçülür.''

İktidar Yeni Demokrasi Partisi'nin (YDP) 300 sandalyeli parlamentoda 151 üyesi bulunuyor.

ATİNA'DA ÇATIŞMA

Öte yandan, geçen cumartesi gecesinden bu yana devam eden olaylar, şiddeti ve yoğunluğu azalarak bugün de sürdü. Başkent Atina'da, çoğunluğunu orta dereceli okul öğrencileri, öğretmenler ve velilerin oluşturduğu grupların parlamentonun bulunduğu Sindagma Meydanı'nda düzenledikleri gösteride, güvenlik kuvvetleriyle yer yer çatışmalar yaşandı.

Kent merkezindeki kamu binaları ile bakanlık binalarını kordona alan çevik kuvvet ekiplerine taş atan göstericilere polis göz yaşartıcı gazla karşılık verdi. Sindagma'daki çatışmalar sağanak yağmurun da etkisiyle fazla büyümeden sona ererken, söz konusu gruptan kopan, aralarında maskeli şahısların da bulunduğu bir grup Atina Üniversitesi Hukuk Fakültesi önünde bulunan polis ekiplerine saldırdı.

Bu arada, protestocu grupların akşam üstü saatlerinde de bir gösteri yapmayı planladıkları açıklandı. Başkentin Sindagma Meydanı yakınındaki ''Roma Kapısı'' mevkinde yapılması planlanan gösterinin ''şiddeti protesto etme amaçlı olduğu'' belirtilirken, Atina Üniversitesi Rektörü Hristos Kittas, olaylar karşısında üniversite kampüsünde güvenliğin artırılması çağrısında bulundu. Öğretim üyelerinden fakültelerin korunmasına yardımcı olmalarını isteyen Kittas, Yunan özel Skai Radyosuna verdiği demeçte, ''Devletin gençlerin problemlerine daha fazla eğilmesi gerektiğini'' söyledi.

Diğer yandan basın-yayın organları, gösterilerin önümüzdeki günlerde de devam etmesinin beklendiğini kaydettikleri haberlerinde, Atina'da kentin hemen hemen tüm bölgelerinde önümüzdeki Perşembe gününe kadar her gün bir protesto gösterisi yapılmasının, Perşembe günü de tüm Yunanistan'da gösteriler gerçekleştirilmesinin planlandığını duyurdular. Haberlerde, bu gösterilerin tekrar şiddet olaylarına yol açması endişesinin büyük olduğunu kaydedildi. Ülke genelinde 400 okulun öğrencilerin işgalinde olduğu belirtildi.

Ülkenin yakılıp yıkılmasına yol açan olayların hükümeti ''ağır yaraladığı'' yorumunu yapan gazeteler, Başbakan Kostas Karamanlis'in kendi partisi içinde liderliğinin sorgulanması tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı değerlendirmesini yapmışlardı. Gazeteler, başta ana muhalefet PASOK partisinin lideri Yorgo Papandreu olmak üzere muhalefet partileri temsilcilerinin erken seçim çağrılarını yüksek sesle dile getirmeye devam ettirdiklerini kaydetmişlerdi.