kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otomobilcileri kurtarma planı çöktü

Giriş Saati : 12.12.2008 08:30
Güncelleme : 12.12.2008 16:51
Yeni Haber
ABD'de krizden etkilenen otomobil sektörünü kurtarmak için hazırlanan destek planı başarısızlıkla sonuçlandı. ..
ABD'de, krizden etkilenen otomobil sektörünün kurtarılması için Senatoda yapılan destek paketiyle ilgili görüşmeler, sendikanın ücretlerin azaltılmasına razı olmaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı.

Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, sektörün üç büyük şirketini kurtarmayı amaçlayan 14 milyar dolarlık kurtarma planının başarısız olması nedeniyle "çok büyük hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Reid, paketle ilgili anlaşmaya gidilememesinin "ülke için kayıp" olduğunu belirterek, "yarın Wall Street'in halini görmekten çekiniyorum. Hoş bir manzara olmayacak" diye konuştu.

Birleşik Otomobil İşçileri Sendikasının, yardım koşulu olarak çalışanların ücretlerinin azaltılarak gelecek yıl Japonya'daki otomobil sektörü seviyesine çekilmesi önerisini kabul etmediği bildirildi. Bunun üzerine Cumhuriyetçi senatörler pakete destek vermeyeceklerini bildirdi.
General Motors ve Chrysler'e iflastan kurtulmaları için kısa vadeli kredi sağlayacak paket, iflas tehlikesi olmayan Ford için de gerektiğinde kullanılmak üzere kredi hattı sağlayacaktı.

BEYAZ SARAY HAYAL KIRIKLIĞI DUYUYOR

Paketinin Kongrenin üst kanadı Senatoda çökmesi üzerine Beyaz Saray, gelişmeden hayal kırıklığı duyduğunu bildirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Kongrenin bu gece harekete geçememesi hayal kırıklığı verici" ifadeleri kullanılarak, bundan sonraki seçeneklerin değerlendirilmekte olduğu belirtildi.

Kongrede çoğunluğu oluşturan Demokratlarla Beyaz Saray'ın üzerinde anlaşmaya vardığı 14 milyar dolarlık yardım paketi, bir gün önce Kongrenin alt kanadı Temsilciler Meclisinde kabul edilmişti. Ancak, Senatodaki Cumhuriyetçilerin, işkolundaki çalışanların büyük ücret kesintilerini kabul etmesi talebinin, sektördeki işçileri kapsayan Birleşik Oto İşçileri Sendikası tarafından reddedilmesi üzerine Senatoda paketle ilgili görüşmeler başarısızlığa uğradı.

ABD'de bir yasanın Kongreden geçmesi için hem Temsilciler Meclisi, hem de Senatoda kabul edilmesi gerektiğinden tasarı da çökmüş oldu.

Bu gelişme üzerine bundan sonra ne yapılacağı tartışılmaya başladı. Senatodaki Demokrat çoğunluk lideri Harry Reid, daha önce Kongre'den geçerek uygulamaya girmiş olan 700 milyar dolarlık finans sektörünü kurtarma paketi içinden bir miktar paranın, Başkan George Bush tarafından otomotiv sektörüne aktarılabileceğini umduğunu söyledi. Başta Hazine Bakanı Henry Paulson olmak üzere Bush yönetimi yetkilileri ise, 700 milyar dolarlık paketin sadece finans sektörü için tasarlandığını belirterek, bu paranın bir bölümünün de olsa başka sektörlere aktarılmasına karşı çıkıyor.

Son gelişmeler üzerine Paulson ve Bush yönetimi yetkililerinin aynı tutumu sürdürüp sürdürmeyeceği ise henüz bilinmiyor.

Washington Post gazetesindeki habere göre, bazı oto sanayicileri ve sektörü destekleyen bazı Kongre üyeleri, Federal Merkez Bankası FED'in de devreye girip oto sanayiine kredi sağlayabileceğini düşünüyor. Bir başka seçenek olarak da, 4 Kasım seçimlerinde daha geniş bir Demokrat çoğunlukla oluşan yeni Kongrenin, 6 Ocakta toplandıktan sonra yeniden bu konu üzerinde çalışması gösteriliyor. Ancak durumu en kötü olan otomotiv devi General Motors'un o zamana kadar dayanıp dayanamayacağı bilinmiyor.

Otomotiv devlerinden General Motors ve Chrysler, devlet desteği olmazsa kısa süre içinde çökeceğini belirtiyordu. Nispeten daha iyi durumda olan Ford ise bir süre elindeki imkanlarla dayanabileceğini bildiriyordu.

ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama, son basın toplantısında otomotiv sektörünün çökmesine müsaade edilmemesi gerektiğini söylemişti.

BEYAZ SARAY SEÇENEKLERİ DEĞERLENDİRECEK

ABD'de üç büyük otomotiv şirketini kurtarmak için hazırlanan 14 milyar dolarlık paketin Senato'da Cumhuriyetçilerin karşı çıkması nedeniyle kabul edilmemesi bütün dünyada borsaların düşmesine ve durgunluğun derinleşebileceği endişelerine yol açtı.

Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Harry Reid, planın kabul edilmemesi üzerine yaptığı açıklamada, ''artık bitti'' dedi. Planın reddinin ''ülke için kayıp olduğu'' yorumunu yapan Reid, ''yarın Wall Street'in halini görmekten çekiniyorum. Hoş bir manzara olmayacak. Sadece otomotiv işçileri, araba satan insanlar, araba galerileri, arabalarda çalışan insanlar değil milyonlarca Amerikalı bu durumdan etkilenecek'' diye konuştu.

Bu arada Beyaz Saray yaptığı açıklamada, Kongre'den bir sonuç çıkmaması başarısızlık olarak değerlendirdi ve bütün seçenekleri değerlendireceğini bildirdi.

Demokrat Partili Carl Levin, harekete geçme sırasının artık ABD Başkanı George Bush'a geldiğini söyledi. Cumhuriyet Partili Senatör George Voinovich de, ''Bush şimdi harekete geçmeli. ABD'nin her yerinde domino taşları devrilmeye başladı'' dedi.

Reid ve Temsilciler Meclisi Başkanı Demokrat Partili Nancy Pelosi, Bush'a, finans sektörü için ekim ayında hazırlanan 700 milyar dolarlık kurtarma paketi dahil, derhal kısa vadeli finansal yardım için çalışması çağrısında bulundu.

Bush yönetimi şimdiye kadar Demokratların bu yönde bir adım atılması çağrılarına karşılık vermedi. Hazine Bakanlığından bir sözcü de planın reddinden sonra yaptığı açıklamada, 700 milyar dolarlık kurtarma planının sadece finans sektörüne yardım için kullanılacağı yönündeki tavırlarının değişmediğini ifade etti.

Demokrat Partili Senatör Christopher Dodd, ocak ayında Demokratlar Temsilciler Meclisi ve Senato'da çoğunluğu ele geçirdiklerinde otomotiv sektörüyle ilgili ikinci bir girişimde bulunabileceklerini söyledi.
ABD Başkanlığına seçilen Barack Obama, sektöre yardıma olumlu yaklaşıyor.

GM VE CHRYSLER

Bu arada General Motors (GM) planın başarısız olmasından sonra yaptığı açıklamada, ''şirketin yeniden yapılanmasını sürdürmek amacıyla bütün seçenekleri değerlendireceğini'' bildirdi.

Chrysler da ''şirketin varlığını sürdürmesine yardımcı olabilecek işi yarar bir çözümü izlemeyi sürdüreceğini'' belirtti.
Bu iki şirkete göre nakit durumu daha iyi olan ve hükümetten sadece kredi hattı açılması talebinde bulunan Ford, konuya ilişkin açıklama yapmadı.

ABD'de her 10 işten birini kendilerinin sağladığını belirten GM, Chrysler ve Ford, ABD'de yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yan sanayi, bayiler, araç nakliye şirketleri ve araç kiralama şirketleri dahil edildiğinde istihdam edilenlerin sayısı 4 milyonu geçiyor.

İŞÇİLER KIZGIN

Öte yandan sektörü kurtarma planının Senato'da kabul edilmemesi bu sektörde çalışan işçileri kızdırdı.

Detroit'te Chrysler fabrikasındaki işinden mart ayında çıkarılan William Ford, siyasi çekişmenin kurtarma planını engellediğini düşündüğünü belirtti. Ford, ''Eğer onlar savaşa ve Wall Street'e milyarlarca dolar harcayabiliyorlarsa, o zaman Üç Büyüğe de yardımcı olabilir. Buna ihtiyacımız var'' dedi.

Sektörün yöneticilerinin ve onların özel uçaklarının, üç nesildir ailesine iş olanağı yaratan endüstrinin kaderinin kendisinde hayal kırıklığına yol açtığını söyleyen Ford, ''Hiçbir zaman hayatımda bu şirketlerin bu şekilde çakılacağını göreceğimi düşünmemiştim'' diye konuştu.

Ohio eyaletinde Lordstown bölgesinde GM fabrikasındaki işçileri temsil eden UAW'ın Bölge Başkanı David Green, işçilerin, geleceklerini büyük bankaların kurtarılmasına destek veren milletvekillerinin tartışmasına kızgın olduklarını belirtti. Green, ''Kaderimiz uzun süre bizim ellerimizdeydi ve GM'yi rekabet edebilir yapmak için yaratıcı ve iyi şeyler yaptığımızı düşünüyoruz. Şimdi, bekliyoruz'' dedi.

GM, Chrysler ve Ford, hükümetten önce 25 milyar dolar ve sonra 34 milyar dolar yardım istemişti.

Yıl sonuna kadar GM 4 milyar dolar ve Chrysler 7 milyar dolar istemişti. GM ayrıca, 2009 yılının başında 8 milyar dolar ve nakit pozisyonu daha da kötüleşirse 6 milyar dolar kredi hattı açılmasını talep etmişti.
Yeterli kaynağı bulunduğunu belirten Ford ise 9 milyar dolarlık kredi hattı açılmasını istemişti.

BEYAZ SARAY TARP FONUNU KULLANDIRMAYI PLANLIYOR

ABD yönetiminin, otomotiv sektörüne yardım için 700 milyar dolarlık Sorunlu Varlıkları Kurtarma Programını (TARP) kullanmayı düşündüğü bildirdi.

ABD Başkanı George W. Bush'un sözcüsü Dana Perino, yaptığı açıklamada, otomotiv sektörünün çökmesine izin vererek ekonomiyi daha fazla zayıflatmanın sorumsuzluk olacağını, otomotiv sektöründe ''hızlı bir çöküşün'' ekonomide ciddi sonuçlar yaratacağını söyledi.

Beyaz Saray'ın normalde bu şirketlerin kaderine finansal piyasaların karar vermesine izin vermeyi tercih edeceğini belirten Perino, ''ABD ekonomisinin şu andaki zayıf durumu göz önüne alındığında, sorunlu otomotiv şirketlerinin çökmesini önlemek amacıyla, gerekli olursa TARP'ın kullanılması dahil diğer seçenekleri düşüneceğiz'' dedi.

Bush ve yardımcılarının bugün durumun aciliyeti konusunu görüştüğünü belirten Perino, federal hükümetin otomotiv sektöründe bir iflası önlemek için adım atmaya ihtiyacı olabileceğini ifade etti.

Bu konuda ne zaman adım atılacağına ilişkin bilgi vermeyen Perino, ekonominin otomotiv sektöründe düzensiz bir iflas gibi ciddi darbelere karşı direnemeyebileceği uyarısında bulundu.