kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Krize "vizesiz" çözüm

Giriş Saati : 12.12.2008 11:56
Güncelleme : 12.12.2008 14:14
Yeni Haber
İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, AB ile yapılacak özel anlaşmayla Türkiye'ye tanınacak 90 günlük vizesiz giriş hakkının, iki tarafın da ticaretini ve ekonomisini olumlu etkileyeceğini bildirdi.

Demirtaş yaptığı yazılı açıklamada, aralarında Norveç, Hırvatistan, İzlanda gibi AB üyesi olmayan Avrupa ülkelerinin yanı sıra Malezya, Venezuella, ABD'nin de yer aldığı pek çok dünya ülkesinin vatandaşlarının, özel anlaşmalar ile AB'ye 90 gün vizesiz girebildiğini hatırlattı. Demirtaş, ''Krizde iki tarafında ticaretini artırmak için birbirine ihtiyacı var. Türkiye'ye tanınacak 90 günlük vizesiz giriş hakkı, iki tarafın da ticaretini, ekonomisini olumlu etkiler. Ankara Anlaşması'nı 45 yıl önce imzalayarak Avrupa ile ortaklığını başlatan Türkiye'nin bazı Asya, Afrika ülkeleri kadar değeri yok mu?'' görüşlerini bildirdi.

Schengen Anlaşması ile birçok AB ülkesinin sınır kontrollerinde ortak uygulama sağlandığını belirterek, ülkeler arasında imzalanan bazı ikili anlaşmalar sayesinde vize sorunlarının ortadan kaldırılabildiğini ifade eden Demirtaş, İzlanda, Norveç ve İsviçre gibi AB'ye üye olmayan Avrupa ülkelerinin, AB ile yaptıkları çeşitli anlaşmalarla vize sorununu çözdüklerini, ayrıca AB üyesi olmayan 30'a yakın Kuzey ve Güney Amerika ile Asya ülkesi yurttaşlarının da 90 gün süreyle AB'ye vizesiz giriş hakkı bulunduğunu kaydetti.

Demirtaş, şöyle devam etti:
''Ülkemizin ise AB ile çok köklü ve güçlü bir geçmişi, ortaklığı var. 1963 yılında AB ile ortaklık yaratan Ankara Anlaşmasını imzaladık ve tam üyelik için AB ile müzakere süreci devam ediyor. Schengen Vizesi uygulamalarındaki bu istisnalar ve özel anlaşmalar, Türkiye için de örnek alınabilir. Bizim gibi AB ile müzakere sürecinde olan Hırvatistan vatandaşları da sınır komşuları olan İtalya, Macaristan ve Slovenya'ya vizesiz giriş yapabiliyorlar. Ama biz komşumuz Yunanistan'a, hemen yanı başımızdaki Yunan Adaları'na bile bir günlüğüne vizesiz gidemiyoruz.''

''AB LİDERLERİNE MEKTUP GÖNDERDİK''

Türkiye'nin en önemli ticari partnerinin AB olduğunu hatırlatarak, vize sorununun aşılması durumunda AB ile Türkiye arasındaki ticaretin çok ciddi boyutlara ulaşacağına ve iki tarafın dış ticaretinin düzenli olarak gelişeceğine inandıklarını belirten Ekrem Demirtaş, ''Ayrıca bu konu özellikle iki tarafın turizmine de çok olumlu yansıyacaktır. İki taraf için de 'kazankazan' durumu geçerli olacak. AB özellikle turizm konusunda çok büyük kazanç elde edecektir'' görüşünü iletti.

Demirtaş, bu konuda bugüne kadar pek çok girişimde bulunduklarını anlatarak, şunları kaydetti:
''Son olarak geçtiğimiz ay Atina'da görüştüğüm Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'ye bu konuyu ilettim, Sayın Bakan da bu konuyu Başbakan'a ilettiğini, Schengen nedeniyle bazı kurallar olduğunu, üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bu girişimlere bir yenisini ekledik. Bu konudaki düşüncelerimizi ve isteklerimizi içeren bir mektubu Avrupa Parlamentosu Başkanı Sayın Hans-Gert Pöttering, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı Fransa'nın Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, AB'nin ilgili kurumlarının yöneticilerine ve Schengen ülkelerinin dışişleri bakanlarına ilettik. Bundan sonra da konunun takipçisi olup, AB nezdinde her türlü girişimi yapacağız.''

AA