kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Benin Haznedar, artık gençlerin gelip geçici modalar yerine, kalıcı ve düz modelleri tercih ettiğini söylüyor.

501 globalleşiyor

YAPRAK ARAS ŞAHİNBAŞ
27.11.2008
Tüm dünya artık aynı 501'i giyecek. 1947 tarihli modeli yeniden piyasaya süren Levi's, bunun nedenini en normal kesimleri olması ve insanların da 'normal kesim' istemesi olarak açıklıyor..
Yves Saint Laurent, onun hakkında, "Keşke ben bulsaydım. Kıyafetlerimde yapmak istediğim her şey onda var," demiş. Andy Warhol, hayatının yarısından çoğunu onun içinde geçirmiş. Coco Chanel'in gardırobunda da olduğu rivayet ediliyor. Çağdaş moda tasarımcıları Tom Ford, Marc Jacobs, Donna Karan ve Dolce&Gabbana zaten hayranları. Sadece modacıların değil, ürün tasarımcılarının da vazgeçilmezi. Her şeyini 'özel yaptırmasıyla' bilinen tasarımın dâhi çocuğu Philippe Starck, "Bir tek onu hazır alıyorum," diyor. 135 yıldır giyilen ve bugüne kadar 4 milyardan fazla satılan Levi's 501'den bahsediyorum.
Levi's 501, Levi Strauss'un terzisi Jacob Davis'in 1873'te yaptığı ilk modelden beri çok kez değişikliğe uğradı. Altın madencilerinde çalışan işçilerin, sağlamlığıyla ünlü kıyafeti önce kovboylar, ardından da Hollywood yıldızlarınca benimsendi. 501, 1930'larda pantolon askılarından kurtuldu. 1940'larda ise günlük hayatın içine iyice sızarak, fazla rivetlerinden (bir çeşit zımba) arındı. 1950'lere gelindiğinde, iyice sadeleşmiş ve 'regular' dediğimiz normal kalıbına kavuşmuştu.
501, şimdiye kadar dünyanın farklı bölgelerinde, farklı kesimlerde satılıyordu. 2008 kışından itibaren ise, bütün dünya aynı 501'i giymeye başlayacak. İlk kez global bir reklam kampanyasıyla tanıtılan bu global model, 1947 yılına ait 501 modeline birebir sadık kalınarak yeniden tasarlandı. Levi's Pazarlama ve Ürün Geliştirme Koordinatörü Benin Haznedar, 501'in yeni global macerasını anlattı.

- Levi's 501'de neler değişti?
- Bundan böyle bütün dünyanın giyeceği 1947'de üretilen 501 modeli, gerçek bir düz paça. Anti-fit de denen bu kalıpta pantolon, düz geldiği için vücuda tam oturuyor.
Ayrıca 'shrink to fit' özelliğine sahip. Yani istenen görünüme ulaşabilmesi için yıkanmadan önce ölçülüp dikilmiş.
Giyildikçe, zaman geçtikçe üzerinize daha iyi oturuyor.

- 1947 yılının modelinin seçilmesinin nedeni nedir?
- 1947, 1950'ler demek. Levi's arşivlerine baktığımızda, 1950'lerde çok daha sade bir kesim görüyoruz. 1947'yi seçmemizin nedeni de, en 'regular' yani en normal 501 kesimi olması.

- Farklı beden yapılarına sahip insanlar aynı jeani nasıl giyecek?
- 1947 model 501, her bedene uygun, global bir model. Amerikalı belki bir-iki beden büyük giyecek, Japonya'daki ise üç beden küçük alacak. Ama herkesin vücuduna olacak.

- Jean modasında bu yıl öne çıkan belirli bir görünüm yok. Skinny giyen de var, bol paça da... Levi's'ın bütün 501'lerini normalleştirmesinin arkasında ne yatıyor?
- Moda bir uçtan, diğer uca gidiyor.
Jeanler bir ara çok daralmıştı, sonra yeniden bollaşmaya başladı. Jeande moda bundan sonra ne bol, ne de dar. Şimdi zaman, normal kesim zamanı.

- Trendin normal kesimden yana seyredeceğini nereden biliyorsunuz?
- Bir kere Levi's'ın vintage koleksiyonları (LVC) arasında en çok satılan 501, 1947 modeli zaten. Ama daha da önemlisi, insanlar artık gelip geçici modalar yerine, daha kalıcı, daha normal ve zamansız parçaları tercih etmeye başladı. Bunun asıl sebebi ise, sürdürülebilirlik; yani ekoloji. Çünkü sen tükettikçe, dünyayı kirletiyor ve yaşanmaz hale getiriyorsun. Bu tüketimi ne şekilde azaltırsan, o kadar iyi. Artık çevreye karşı sorumlu, bu yüzden de sürdürülebilir moda isteyen bir gençlik var. Modası geçmeyen, kendine göre kişiselleştirebilecekleri kıyafetler istiyorlar.

- Levi's 501'i nasıl kişiselleştirebilecekler?
- Biri alıyor, paçasını kıvırıyor. Öbürü pantolon düğmelerinin üzerine kaplamalar takıyor. Bir diğeri ise Katie Holmes gibi birkaç beden büyük giyip paçalarını kıvırıyor. 28 bedense, 31 veya 32 giyiyor.
Birkaç aydır Hollywood yıldızlarının üzerinde görülen 'boyfriend jeanler' de yeni 1947 model, 501'lerimiz zaten.
Haberin fotoğrafları