kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Katie Holmes ve Tom Cruise eleştirilerin ardından kızlarına bir palto giydirdiler.

Korkmayın bebeğiniz üşümez

İlknur K.Akman
04.12.2008
Kafam tam da bu konuyla meşguldü ki, gazetede şöyle bir haber okudum: "Ünlü oyuncu Tom Cruise ve eşi nihayet kızlarına manto giydirdi!" Bir süredir New York'ta yaşayan çift, küçük kızları Suri'ye incecik kıyafetler giydirdiği için New York basınından eleştiri alıyormuş meğer. Onlar da dayanamayıp sonunda kızlarına havaya uygun bir manto giydirmeye karar vermiş... Meğer küçük çocukları kat kat giydirme sevdası sadece biz Türklere mahsus değilmiş! Gerçi New Yorklular haksız sayılmaz, oranın soğuğu da insanı dondurur hani. Ama biz Türklere ne oluyor? Memleketin neresine giderseniz değişmiyor, yaz-kış fark etmiyor, milletçe herkeste bir üşüme korkusu! Geçen hafta, soğukların ardından havaların birden ısınmasını fırsat bilip, kuzenimle kızlarımızı aldık, bir gün Bebek, bir gün de Yıldız Parkı'na yürüyüşe gittik. Sıcaklık 20-21 derece, anneler hırkaları, ceketleri atmış. Yazlıkları yeniden giyinmiş, ama bebeklerin üzerinde anorak, bereler çekilmiş, kulakları sımsıkı örtülmüş, ayaklarda botlar, olmadı üzerine battaniye... İstisnasız başı beresiz tek bebek görmedim, bebek dediysem en az 8-10 aylık ya da daha büyüklerdi. Kendisi tişört veya uzun kollu herhangi bir penyeyle dolaşırken insan çocuğunu neden böyle sımsıkı giydirir anlamıyorum. Onları görünce, kızımın başına bere, üzerine polar giydirmediğim için kendimi bir an suçlu hissettim, "Acaba ben mi yanlış yapıyorum?" diye.
Bu arada kızım Ayşekiraz biraz ateşli (!) olduğundan fazla bir şey giydirmek mümkün olmuyor. Babası da zaten hiç giydirme taraftarı değil. Baktım olacak gibi değil, epey bir kafa yordum ben bu konuya; bebekler nasıl giydirilmeli, oda sıcaklığı ne olmalı vs? Öncelikle ilk altı aya kadar bebeğinizi soğuktan koruma konusunda daha dikkatli davranmanız gerekiyor. Ama bu da onu sıcaktan bunaltacaksınız anlamına gelmiyor. Örneğin bir yenidoğanın oda sıcaklığının 22 derece olması yeterli. Uzmanlar çok sıcakta havadaki nem oranı azaldığından, bebeğin solunum yollarının savunma mekanizmasının zarar göreceğini söylüyor. Altı aydan sonra ise bu derecenin 18-22 arasında kalmasında bir sakınca yok. Bu arada odanın her gün en az 15 dakika havalandırılması gerekiyor; kar bile yağsa!

İÇİNE SAF PENYE GİYDİRİN
Nasıl giydireceğimize gelince, yenidoğan bebekler ilk zamanlar dış ortamla uyumunu tam gerçekleştiremediğinden daha fazla üşüyebilir. Özellikle eller ve ayaklar eldiven ve patiklerle ısıtılmayı gerektirebilir. Ama bebeğin iç giyimi her mevsimde saf penye olmalı, üzerine de yine penye bir tulum giydirilmeli. Kış aylarında oda sıcaklığı düşükse tulum üzerinde merserize veya ince yünlü bir yelek bulunması uygun. Kışın pazen, yazın penye battaniyeler tercih edilmeli. Altı aydan sonra ise siz ne giyiyorsanız onun giysilerini de ona göre seçebilirsiniz. Siz üşüyorsanız o da üşüyordur, size sıcak geliyorsa ona da sıcak geliyordur. Olay bu kadar basit! Yakın bir arkadaşım Avusturya'da yaşadığı yıllarda, küçük çocukların o soğukta gayet abartısız giysilerle sokağa çıkarıldıklarını ve hiç de üşümediklerini söylemişti. Hatta onları görünce kendini tuhaf hissetmeye başlamış ve üst üste onca şey giymekten vazgeçmiş. "Bence bu bir alışkanlık meselesi.
Bebeklikten itibaren nasıl giydirirsen öyle gidiyor. Yıllar içinde ben bile alıştırdım kendimi daha az giyinmeye.
Türkiye'ye döndükten sonra artık hiç manto vs.
giyemez oldum," demişti. Hakikaten öyle.
Ben, yaz ortasında bile 'cereyan yapar' korkusuyla büyütüldüm. Şimdi kızımı büyütürken bir yandan içim içimi yiyor. Ama her geçen gün de kızım bana, bu korkunun yersizliğini kanıtlıyor.