kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Cumartesi SABAH  
TURGAY NOYAN

Yelkenin Avrupa Kupası İstanbul'da

İstanbul, 2009 yılında çok büyük bir yelken organizasyonuna ev sahipliğ yapacak. Açıkdeniz Yarış Tekneleri Sınıf Birliği'nin Avrupa Kupası (Eurpean Pro Tour), 2009 ağustos sonunda İstanbul'da başlayacak.
Dünyanın en iddialı tekneleri, yelken dünyasının birbirinden ünlü kurt denizcileri ve İstanbul'da başlayıp Atlantik Okyanusu'nda sürecek büyük macera...
Yani Avrupa Yelken Kupası (European Pro Tour)... Figaro yarışlarını Türkiye'ye getiren Olay Nautic, yepyeni ve dünya çapında ses getirecek bir anlaşmaya imza attı.
Vendee Globe, Barcelona World Race, La Route de Rhum ve La Transat Jacques Vabre gibi birbirinden önemli yarışlarla Dünya Açık Deniz Şampiyonası'nı gerçekleştiren (Açıkdeniz yarış tekneleri sınıf birliği) IMOCA ile yapılan anlaşmaya göre düzenlenecek Avrupa Kupası'nın ilki önümüzdeki yıl, ağustos ayının sonunda düzenlenecek.
Her teknede beş kişilik ekibin mücadele edeceği bu yarışta sırasıyla Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı, Ege Denizi, Akdeniz ve Cebelitarık Boğazı geçilerek önce İngiltere'ye ardından da Fransa'ya gidilecek. Dünyanın en zorlu denizlere sahip bölgelerinden biri olan Biskay Körfezi'nin de geçileceği bu büyük yarışta yelkenliler hem hava şartlarıyla hem de birbirinden dişli rakipleriyle mücadele edecekler.
Open 60 tekneleriyle Avrupa'nın en uzun ve okyanusa da çıkılarak gerçekleşecek yarışı İstanbul'dan başlayacak. 29 Ağustos 2009'da start alacak yarış, yaklaşık bir ay sürecek ve 24 Eylül 2009'da Fransa'nın Atlantik Okyanusu kıyısındaki liman kenti Brest'te sona erecek.

HİÇ DURMADAN FRANSA'YA

İstanbul'dan yola çıkacak olan yatların bir sonraki durağı Cote d'Azur'un Nice kenti olacak.
1450 millik bu uzun etaptan sonra yarışın ikinci bölümü 7 Eylül'de start alacak. Nice'den yola çıkan yatların Barselona'ya 10 Eylül'de varması planlanıyor. Rota doğrudan Barselona olmayacak. Yatlar bu etabın startından sonra Korsika Adası'nın kuzey ucundan doğu kıyısını takip ederek Korsika ile Sardinya adaları arasındaki Bonifacio Boğazı'nı batıya doğru geçip Barselona'ya gidecekler.
Barselona-Portsmouth etabı ise yarışın en uzun ve çetin bölümü olacak. 1750 deniz mili uzunluğundaki mücadele 20 Eylül'de sona erecek. Akdeniz'den yola çıkan yatlar, Cebelitarık Boğazı'ndan geçerek İngiltere'nin en önemli liman kentlerinden birine gidecek.
En kısa yarış İngiltere ile Fransa arasında gerçekleşecek. 23 Eylül'de Portsmouth'tan yola çıkacak dev yelkenliler, bir gün sonra Fransa'nın Brest limanına varacaklar.

BU YIL CAP İSTANBUL YOK

Organizasyon nedeniyle üç yıldır Figaro Class teknelerle Fransa-Türkiye arasında yapılan Cap İstanbul Yarışı'na bir yıllık ara veriliyor.
Bundan sonra bir yıl Avrupa Kupası, bir yıl Cap İstanbul Yarışı düzenlenecek. 22 Ağustos 2008'de başlayacak Avrupa Kupası'nın 24 Eylül'de tamamlanması planlanıyor. 22-29 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'da bir yarış köyü açılacak ve 26 Ağustos günü Boğaz Yarışı düzenlenecek.
1. Etap: İstanbul-Nice 1450 deniz mili (altı gün).
Varış tarihi 4 Eylül. 6 Eylül'de Nice Trofesi.
2. Etap: Nice-Barselona 550 deniz mili (üç gün).
Start 7 Eylül, varış 10 Eylül.
12 Eylül Barselona Trofesi
3. Etap: Barselona-Portsmouth 1750 deniz mili (yedi gün). Start 13 Eylül, varış 20 Eylül. 6 Eylül Portsmouth Trofesi.
4. Etap: Portsmouth-Brest 250 deniz mili (bir gün). Start 23 Eylül, varış 24 Eylül. 26 Eylül Brest Trofesi. 27 Eylül ödül töreni ve gala gecesi.