kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Dinlediği müzik çocuğun karakterini etkiliyor

NESLİHAN TUNÇ
27.11.2008
Uzmanlar müziğin çocuk gelişiminde çok önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekiyor. İyi müzik, çocuğu sakin, uyumlu ve sosyal yaparken, karmaşık ve düzensiz melodiler agresif olmasına neden olabiliyor ..
Günümüzde bebekler henüz anne karnındayken müzikle tanışıyor. Diğer yandan uzmanlar çocuğa sürekli dinletilen müziğin kaliteli olması gerektiğine dikkat çekiyor. Peki insanın yaşamına bu kadar erken giren müzik kavramının çocuğun gelişimini üzerinde nasıl etkileri var? Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tülin Malkoç, yapılan araştırmalara göre, bebeklerin anne karnında müziğe göre hareketlendiklerinin gözlendiğini söylüyor ve ekliyor: "Bu konu ile uğraşan uzmanlar, bebeğin doğumdan üç ay öncesinden itibaren müziği dinlediklerini söylüyor. O dönemde beyin sünger gibi her uyarıyı alıyor. Anne karnından itibaren müzik dinlemek, bebeğin algılama gücünü artırıyor. Müziğin rahatlatıcı etkisi ile bebekler sakin ve daha huzurlu olabiliyor." Çocuğa dinletilen müziğin kalitesine dikkat çeken Tülin Malkoç, "Konfüçyüs'den itibaren birçok düşünür, duyulan seslerin insanın karakterini şekillendirdiğini söylemiştir," diyor: "İyi müzik çocuğu daha uyumlu, sakin ve sosyal kılar. Çocuğa entelektüel alt yapı oluşturur. Onu daha yaratıcı yapar. Düzensiz sesli, karmaşık veya inleten melodiler bebeği huzursuz ve agresif yapabilmektedir. İyi ve doğru müzik dinleyen çocuklar toplumda duyarlı, atak, çözümleyici, paylaşımcı, doğru algılayan, seçici bireyler olarak yetişmektedir. Ayrıca öğrenme kapasiteleri de gelişir." "Peki kaliteli müzik sadece klasik müzik midir?" diye sorduğumuz Malkoç bunu da şöyle yanıtlıyor: "Kaliteli müzikte amaç, düzen duygusu veren, dengeli ve uyumlu armoni ile biçimlenmiş müziklerdir. Klasik dönem müziklerinde, özellikle Mozart'ın eserlerinde büyük bir düzen vardır.
Adeta bir kompozisyon gibi giriş, gelişme, sonuç bölümleri bulunur.
Melodiler akılda kalıcıdır ve armoniler uyumlu seslerden oluşmuştur. İnsanı dinlendirir. Mozart müziklerinin matematiksel ve duygusal zekâya katkısının olduğu bilinmektedir.
Çocuklar için seçtiğimiz müziklerin, kulağı tırmalamayan, temposu çok hızlı olmayan, armonilerin en iyi (uyumlu) örneklerini içeren müzikler olmasına dikkat etmeliyiz. Bu anlamda, farklı müzik türlerinin (klasik, barok, romantik, caz, vs.) çocuklar için yazılmış güzel örnekleri bulunmaktadır. Dünya müzik literatürünün seçkin örnekleri, çocuklara rahatlıkla dinletilebilir."

EĞİTİMLE GELİŞTİRİLİR
Çocuğun müzik konusundaki yeteneğinin melodi ve ritmi tekrar etmesiyle anlaşılabileceğini söyleyen Malkoç, doğru müzik eğitiminin çocuğu geliştireceğini belirtiyor: "Müzik eğitimini önemseyen bir aile, çocuğun kapasitesine göre yeteneğini geliştirmek için uğraşır. Müzik eğitiminin önemsenmediği ailelerde ise çocuğun özel yeteneği varsa da bu yetenek, zamanla körelir. Bazen de yetenek doğuştandır, önemsendiğinde harika çocuklar yetiştirilir." Ancak yetenekli olsun olmasın, her çocuğun kesinlikle müzik eğitimi alması gerektiğini belirten Malkoç bunu şöyle açıklıyor: "Müzik eğitimi alan çocukların daha başarılı olduğu ispatlanmıştır.
Karşılaştıkları problemlerle uğraşırken daha sakin ve çözümleyici, analiz edici, orijinal fikirlerle destekleyici, yaratıcı oldukları gözlenmiştir." Müzik ve zekâ arasında da önemli bir bağlantı bulunduğunu söyleyen Malkoç, ritim duygusunun, büyük oranda bedensel devinim ile bağdaştığını belirtiyor ve devam ediyor: "Bedensel devinim ise bir çocuğun zekâsının gelişimi için çok önemlidir. Müzikteki ritmi yakalayan çocuğun vücut koordinasyonu çok iyi gelişir. Müziğin algılanması yoluyla doğru hareket, doğru yaklaşım, doğru bilinç ve algılamada gelişim gerçekleşir. Vücuttaki birçok denge unsuru sağlamlaşır. Bu şekilde Gardner'in çoklu zekâ kuramı içinde yer alan müziksel zekâ, kinestetik (hareket ile ilgili) zekâ ve matematiksel zekâ alanları birbirleriyle uyumlu bir biçimde geliştirilmektedir."