kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"IMF ile anlaşma yılbaşına yetişebilir"

Giriş Saati : 04.12.2008 16:21
Güncelleme : 04.12.2008 21:33
Yeni Haber
Başbakan Tayyip Erdoğan, bu hızla giderse Uluslararası Para Fonu (IMF) ile anlaşmanın yılbaşına kadar yetişebileceğini söyledi.

Erdoğan'ın, haber televizyonlarında yer alan açıklamasında, "Çok pürüz kalmadı, büyüme ve temel ilkeleri görüşüyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başka bir konuşmasında da, şu anda gündemlerinde KDV indiriminin olmadığını bildirdi.

Başbakan Erdoğan, TAI'de düzenlenen törenden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı. KDV'de indirim yapılıp yapılmayacağına ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

''Şu anda gündemimizde KDV indirimi diye bir şey yok, söz konusu değil. KDV indirimini talep edenler çok ilginç tezatlar içindeler. Bir taraftan 'IMF ile anlaşın' diyorlar, öbür taraftan 'KDV indirimi' diyorlar. Bilmiyorlar ki IMF, şu anda, 'KDV'yi yükseltin' diyor. Biz tam aksine 'Hayır, yükseltemeyiz' diyoruz.

Bakın bunun altını çiziyorum, sonra IMF ile ilgili ne düşünülüyor, ne görüşülüyor, ne ediliyor falan filan... Bunları bilmeyenlerin bunları bilmesi bakımından söylüyorum. Biz de bundan önce de gıda da olsun, tekstil de olsun, KDV'de yaptığımız ciddi indirimleri IMF ile yapılan çok ciddi müzakerelerden sonra buralara düşürdük. Tüm bu gerçekler ortada. Onun için şu anda bizim KDV'de indirim diye bir durumumuz söz konusu değil.
Biliyorsunuz farklı bazı açıklamalar yapıldı. Öyle zannediyorum ki şu anda Merkez Bankamızın bazı açıklamaları olacak. Merkez Bankamızın yapacağı açıklamalar da biraz daha özellikle finans sektöründe zannediyorum olumlu yansımaları olacaktır.''

Erdoğan, KDV indirimine ilişkin soru üzerine Merkez Bankasının şu anda Ege Bölgesi'nde bazı toplantılar yaptığını belirterek, ''Merkez Bankamızın yapacağı açıklamalar da, özellikle finans sektöründe zannediyorum, olumlu yansımaları olacaktır. Merkez Bankası yetkilileri şu anda Ege'de bazı toplantılar yapıyor. Oralarda bugün yarın açıklayabilirler diye düşünüyorum'' yanıtını verdi.

Temayül yoklamalarına ilişkin bir soru üzerine de Erdoğan, ''Bugün yarın... Ama yetiştirmeye çalışacağız. Yetiştirdik yetiştirdik, yetiştiremedik, artık bayramdan sonraya kalır'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ''IMF ile anlaşmanın Kurban Bayramı sonrasında olup olmayacağı''na ilişkin soruya şu karşılığı verdi:

''Biliyorsunuz bizim bayramımız var ama IMF'nin bayramı farklı zamanlara denk geldiği için onlar çalışmaya devam ediyor. Onun için takip ediyoruz. IMF ile çalışmalar devam ediyor. Arkadaşlarımızın bir kısmı orada. Çalışmalara devam ediyoruz. Peyderpey bazı kalemlerde her geçen gün anlaşmalar gerçekleşiyor. Onların talepleri üzerinde şu anda arkadaşlarım çalışmalar yapıyor. Her akşam ben de hazineden sorumlu bakanımla görüşmeler yapıyorum. Dün yaptım, bugün de yapacağım. Bir an önce de o konuyla ilgili netice almayı düşünüyoruz.''

''Paket, anlaşmadan sonra mı açıklanacak?'' sorusunu da Başbakan Erdoğan, ''Paketi biliyorsunuz açıkladım Kızılcahamam'da, 7 madde açıkladım'' şeklinde cevapladı.

Erdoğan, ''KDV oranının düşürülmesi hususunda hükümetin kesin tavrı nedir'' sorusunun yinelenmesi üzerine, ''Kesin tavrı aynen korumak'' karşılığını verdi.

AA