kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Havası en kirli il 'Ankara'

Giriş Saati : 02.12.2008 15:37
Güncelleme : 02.12.2008 22:05
Yeni Haber
Çevre ve Orman Bakanlığı, hava kirliliği oranlarını ölçmek için Türkiye'nin 81 iline otomatik hava ölçüm istasyonları kurdu. Bu istasyonlardan alınan verilere göre, havayı en fazla kirleten gaz olarak bilinen kükürt dioksin gaz oranı metreküp başına Ankara'da 96 pg, Adana'da ise 1 pg olarak belirlendi.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte kaçak yakıt kullanımı, egzoz gazı ve fabrika bacalarından çıkan gaz gibi nedenlerle hava kirlilik oranlarında gözle görülür bir artış yaşanıyor. Bu kirlilik doğal yaşamı büyük oranda tehdit ediyor. İnsan sağlığına olumsuz etkileri olan hava kirliliği, Çevre Orman Bakanlığı tarafından da sıkı bir şekilde takip ediliyor. Bu çerçevede bakanlık da kirlilik oranlarını tespit etmek için 81 ilde otomatik hava kalitesi ölçüm istasyonu kurdu. Bu merkezlerde sürekli olarak kükürt dioksin ve partikülür madde gibi gazların ölçümleri yapılıyor.

Yapılan en son ölçümlerde metreküp başına kükürt dioksini 96 pg çıkan Ankara hava kirliliğinin en yoğun olduğu il oldu. Ankara'yı 59 pg ile Ardahan takip ederken, hava kirliliğinin en yoğun olduğu 3. il ise 53 pg ile Bilecik olarak kayıtlara geçti. Hava kirliliğinin en az olduğu il ise metreküp başına kükürt dioksini 1 olarak tespit edilen Adana çıktı. Kirliğinin en büyük nedenleri ise kaçak yakıt kullanımı, egsoz gazı ve fabrak bacalarından sızan gazlar olarak açıklandı.

Açıklamada, 1990'lı yıllar ile bugünkü hava kirliliği değerleri karşılaştırıldığında, iller arasında farklılık görüldüğü de kaydedildi. Çoğu ilde daha önceki yıllara göre kükürt dioksin gazı oranında azalma görüldüğü dile getirilen açıklamada, buna en iyi örneğin Ankara ve Bursa'da görülen yüzde 70 oranında azalmanın olduğu söylendi.

Ayrıca, havayı en fazla kirleten kaçak yakıt, mineral yağ, araba plastiği parçaları, tezek, tekstil artıkları, kablolar, ıslak ve boyalı odun, plastik, evsel atıklar, özel atıklar ve tıbbi atıklar, asfalt ürünleri, boya ürünleri ve fuel-oil kaplarının ısınmak amacıyla yakılmasının bakanlık tarafından çıkartılan yönetmelik ile yasaklandığı belirtildi. Hava kirliliğinin insanlar üzerinde de büyük olumsuz etkileri oluyor. Sırf bu yüzden dünya üzerinde yüz binlerce insan çeşitli kanser türlerine yakalanarak hayatını kaybediyor.

Kaçak kömür ve fabrika bacalarından çıkan karbonmonoksit gazının hava kirliliğini oluşturan başlıca etkenler olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özer, kirli havada bulunan kükürt dioksin gazının ve partiklür maddelerin akciğer ve cild kanseri gibi ölümcül vakalara neden olduğunu söyledi.

Bu gazların, astım ve bronşit gibi hastalıkları olanlar için çok tehlikeli olduğunu ifaden Özer, bu kişilerin hava kirliliğinin en yoğun olduğu saatlerde sokağa çıkmamalarını kaydetti. Gece saatlerinde dışarıya çıkması gerekenlerin nelere dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Özer, "Koşarak ve derin nefes almak yerine, sakin bir şekilde en kısa zamanda evinize gidin. Eve gittikten sonra da zehirli gazın etkisinden kurtulmak için banyo yapın.

(CİHAN)