kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Robert Mundell

'Kura dalgakıran gerekiyor'

BARIŞ ERGİN
29.11.2008
Nobel Ödüllü ekonomist Robert Mundell, Türkiye'de de uygulanan dalgalı kur sistemini yerden yere vurdu. Mundell "Yılda yüzde 80 değişen bir kur sistemi aptallık. Bu kabul edilemez. Bant gerekli" dedi..
Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesi yıllardır dalgalı kur sistemini uyguluyor. Dünya ekonomisine yön veren en büyük kurum olan IMF de sürekli fikir değiştirerek sabit kur ve dalgalı kur arasında gidip geliyor. Nobel Ödüllü Columbia Üniversitesi Ekonomi Profesörü Robert Mundell, IMF'ye kur politikası nedeniyle 'en büyük düşman' diyor. Mundell "Bir yılda bir döviz kurunun yüzde 80 oranında değişmesi kadar aptalca bir şey olamaz. Aptal bir sistem. Kullanışlı da değil. Türkiye'ye bir bant lazım. Bu bant içinde kur değişimi dalgalanmaya bırakılabilir" dedi. Mundell'e göre İsveç, Afrika ve İngiltere gibi ülkelerin de aynı sistemi uygulaması gerekiyor. "Bence Türkiye bütçe konusunda oldukça iyi bir performans sergiledi" diyen Mundell, krizin bu aşamada gerçekleşmesine Türkiye'nin şanssızlığı olarak bakıyor. Mundell, "IMF'den para almak zorunda kalınacak. Krizden sonra gelecek olan hükümet de bunu ödemek zorunda kalacak" dedi.

* AIG CEO'SUNUN YAPTIĞI POPÜLİZM
ABD'de iflastan kurtarılan sigorta devi AIG'nin CEO'su Edward Liddy geçtiğimiz hafta bir açıklama yapmış ve yıllık maaşını 1 dolara indireceğini söylemişti. Maaşları nedeniyle sürekli eleştirilen bu CEO'ları da yerden yere vuran Mundell, "Kendilerini iyi iş yapan insanlar olarak göstermeye çalışıyorlar" dedi. Mundell'e göre bu popülist bir hareket.