kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Prof. Omay

Üniversitede Kürtçe bölümü kuruluyor

29.11.2008
Mardin'deki üniversitede Kürt dili ve edebiyatını da kapsayacak yeni bölüm için çalışma başlatıldı. Rektör Omay: Toplumsal barış ve huzura katkı yapar..
Türkiye yükseköğretiminde bir tabu yıkılıyor. Mardin'de bulunan Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açmak için harekete geçti. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, bir-iki ay içinde YÖK'e başvuru yapacaklarını açıkladı. Prof. Dr. Omay, üniversitede "Doğu Dilleri ve Dinleri Araştırma Enstitüsü" tarzında bir yapı hazırlığında olduklarını, Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün de bu enstitü içinde doğu dillerinden biri olarak yerini alacağını söyledi. Üniversitenin bulunduğu Mardin'in Kürtçe'nin yoğun olarak konuşulduğu bir yer olduğuna işaret eden Omay, kurmak istedikleri enstitüde ayrıca İbranice, Sümerce, Arapça ve Süryanice'nin bulunacağını anlattı. "Demokratik bir toplum neyi gerektiriyorsa bilimsel olarak onun yapılması için çalışıp uğraştığını anlatan Omay, "Toplumsal huzur ve barışa katkısı olur. Yönetimlerin bilimsel olarak danışabilecekleri tink-tank kuruluşları oluşturmaya zemin hazırlar" dedi. Rektör Omay, bölümün öğretim üyesi ihtiyacı için bu konularda uzmanlaşmış üniversitelere yüksek lisans ve doktora öğrencileri göndereceğini belirtti. Çalışmanın tamamlanmak üzere olduğunu anlatan Omay, bir-iki ay içinde YÖK'e başvuru yapacaklarını da söyledi.

YÖK'TEN İLK TEPKİ OLUMLU
YÖK Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Halis Ayhan, buna "Üniversitelerin memleketin bütün sorunlarına bilimsel açıdan çözüm üretmesi gerektiğini düşündüğü için" olumlu baktığını söylerken Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli de toplumsal "Barış ve huzura katkı yapar" görüşüne destek verdi.