kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlüğü

29.11.2008
Fed'in acil kredi desteği etkisini gösteriyor
ABD Merkez Bankası Fed'in, bankalara sağladığı acil kredi desteği, piyasaları canlandırmaya başladı. ABD'de ticari bankaların, önceki hafta 91.6 milyar dolar olan günlük borçlanma miktarı, geçen hafta 93.6 milyar dolara çıktı. Bankalara Acil Kredi Destek Programı, Fed'e, 200 milyar dolarlık tüketici borçlarına dayalı menkul kıymet alabilme imkanı

Suzuki, Macaristan'da 1200 kişiyi işten atıyor
Otomotiv şirketi Suzuki, küresel mali krizin en fazla etkilediği ülkeler arasında yer alan Macaristan'daki fabrikasından işçi çıkarma kararı aldı. 1991'den bu yana Estergon şehrinde üretimini sürdüren Suzuki, önümüzdeki günlerde 1200 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Öte yandan Dünyanın en büyük sigorta şirketi Chicago merkezli Aon Sigorta, 700 kişiyi işten atacağını açıkladı.

115 milyon $ maaş alan Rubin kendini savundu

ABD hükümetinin 306 milyar dolarlık kurtarma planıyla el uzattığı Citigroup'un Yönetim Kurulu Başkanı Robert Rubin, gelinen noktada kendisinin bir suçu olmadığını savundu. Bu durumun krizin bir sonucu olduğunu kaydeden Rubin "Kimse buna hazırlıklı değildi" dedi. Bill Clinton döneminde Hazine Bakanlığı görevini yürüten 70 yaşındaki Rubin, hisse opsiyonları dışında yılda 115 milyon dolarlık maaşıyla Wall Street'in en çok kazanan yöneticilerinden.

OPEC üretim kesintisini aralık ayına bıraktı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) petrol bakanları dün Kahire'de toplandı. Petrol fiyatlarındaki düşüşün ele alındığı toplantıdan üretimin kısıntısı ile ilgili herhangi bir karar çıkmadı. 17 Aralık'ta Cezayir'de yapılacak toplantıda daha katı kararlar alınacağı belirtildi. Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali el- Naimi, petrolün varili için 75 doların adil bir fiyat olacağını, bunun yatırımların devamı için gerekli bir rakam olduğunu söyledi. Temmuz ayında 147 doları geçen ABD ham petrolünün varil fiyatı 54 dolar düzeyinde seyrediyor. OPEC son iki ayda petrol üretimini toplam 2 milyon varil düşürmüştü.

Avustralya 9.9 milyar $'lık harcama paketi açıkladı
Avustralya Başbakanı Kevin Rudd, krize karşı önlem almak ve istihdam artışı için 9.9 milyar dolarlık harcama paketi açıkladı. Özellikle sağlık ve eğitim alanındaki yatırımlarla 133 bin kişiye istihdam alanı yaratılması planlanıyor. Paket önümüzdeki 5 yıl içinde yapılacak yatırımları kapsıyor.

İngiltere'de firmaların satışlarında canlanma yok
İngiltere Sanayiciler Konfederasyonu (CBI) , kasım ayının ilk yarısında üyesi olan firmaların yüzde 62'sinin geçen yılın aynı dönemine göre daha düşük satış yaptıklarını bildirdiklerini açıkladı. Noel öncesi olmasına rağmen alış-verişlerde hiçbir hareketlenme olmadığı, firmaların bütün ümitlerini Merkez Bankası'nın önümüzdeki günlerde faiz oranlarında büyük bir indirim yapmasına bağladıkları bildirildi.