kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

THY uçağı da havaalanına inemedi

AJANSLAR, BBC TÜRKÇE
Giriş Saati : 26.11.2008 18:28
Güncelleme : 26.11.2008 21:49
Yeni Haber
Tayland'ın başkenti Bangkok'taki hükümet karşıtı Demokrasi İçin Halk Hareketi (DİH) mensubu göstericiler, uluslararası Suvarnabhumi havaalanını tamamen ele geçirdi. Gösteriler nedeniyle havaalanına iniş yapamayan, Türk Hava Yolları'nın Bangkok seferini yapan uçağının ise durum netleşinceye kadar Hindistan'da bekletileceği öğrenildi.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...



Biri havaalanında olmak üzere, Bangkok'ta 4 patlama meydana geldi. 7 kişinin yaralandığı saldırılarda ölen olmadı. The Bangkok Post gazetesi, havaalanında 3 bin kadar yolcunun mahsur kaldığını, yüzleri maskeli DİH mensubu göstericilerin kontrol kulesinde görüldüklerini duyurdu.

DİH liderleri eylemlerini başbakan Somchai Wongsawat'ın istifasına kadar sürdüreceklerini bildirdi. Ülkenin en büyük uluslararası havaalanının kapalı kalmasının maddi maliyeti şimdiden 2 milyon doları buldu. Bekleyen yolcuların çileden çıktıkları öğrenildi.

Polis yetkilileri, 8 bin kadar göstericinin havaalanında bulunduğunu belirtirken, Hava Trafik sözcüsü, en azından bugün bütün gün alanın kapalı kalacağını açıkladı.

Singapur Havayolları, Bangkok'tan kalkan ve Bangkok'a giden uçuşlarını askıya aldığını belirtirken, uygulamanın bugün süreceğini, sonraki günlerdeki uçuşların durumuyla ilgili açıklamanın ise daha sonra yapılacağını aktardı.

Avustralya ve Yeni Zelanda, Tayland'daki karışıklıklar yüzünden bu ülkeye gidecek vatandaşlarına seyahat uyarısı yayınladı.

Filipinler havayolları da, hükümet karşıtı gösterilerin şiddetlendiği Tayland'a sabah seferini iptal etti.

Havayolu şirketi sözcüsü Rolando Estabillo, siyasi kargaşa yüzünden Bangkok'a bu sabahki uçuşun iptal edildiğini söyledi.

Öte yandan, Türk Hava Yollarının (THY) bugün ve yarın yapılması gereken Bangkok seferleri karşılıklı olarak iptal edildi.

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, Tayland Sivil Havacılık otoritesinin yayımladığı notam ve Bangkok Havaalanı'nın uçuşlara kapalı olması nedeniyle THY'nin bugün ve yarın yapılması planlanan İstanbul-Bangkok ve Bangkok-İstanbul seferlerinin iptal edildiği belirtildi.

Hükümet karşıtı gösterilerin yapıldığı Tayland'ın başkenti Bangkok'ta, göstericiler, dün havaalanı terminalini işgal ederek kontrol kulesini basmıştı.

GÖSTERİCİLERİN LİDERİ HÜKÜMETİN GÖRÜŞME ÖNERİSİNİ REDDETTİ


Tayland'da uluslararası havaalanını işgal eden hükümet karşıtı göstericilerin lideri, hükümetin görüşme önerisini reddetti.

Halkın Demokrasi İttifakı lideri Sondi Limthongul, Suvarnabhumi Havaalanı'nda destekçilerine hitaben yaptığı konuşmada, görüşme masasına oturmaları için önce hükümetin istifa etmesi gerektiğini belirterek, Başbakan Somçai Wongsavat'ın istifa etmesi talebini yineledi.

Tayland'da göstericiler, hükümetin istifası talebiyle geçen ağustostan bu yana başbakanlık yerleşkesini işgal ediyor. Göstericiler dün de uluslararası havaalanını işgal etmiş, birçok uluslararası seferin iptal edilmesine yol açmıştı.

Askeri darbeyle 2006'da görevden uzaklaştırılan Başbakan Thaksin Shinavatra'nın yerine başbakan olan Somçhai Wongsavat, görevden ayrılmak istemiyor.

Öte yandan, havaalanında mahsur kaldığı bildirilen 3 bin kadar yolcudan yüzlercesi tahliye edildi.

AFP'nin bildirdiğine göre, Taylandlı yetkililer, Bangkok Uluslararası Havaalanı'nın geliş bölümünde mahsur kalan yolculardan yüzlercesini tahliye etmeyi başardığını aktarırken, bazı yolcuların yorgun ve aç olduğunun gözlendiğini kaydetti.Haberde, kurtarılan yolcuların havaalanı yetkilileri tarafından otobüslere bindirildiğini de belirtti.

GENELKURMAY BAŞKANINDAN, ERKEN SEÇİM ÇAĞRISI

Tayland Genelkurmay Başkanı, ülkede giderek derinleşen siyasi krizi aşmak için seçimle işbaşına gelen hükümetten parlamentoyu feshetmesini isteyerek, erken seçim yapılması çağrısında bulundu.

Genelkurmay Başkanı Anupong Poaçinda, başkent Bangkok'ta düzenlediği basın toplantısında, hükümet karşıtı gösteriler düzenleyen Halkın Demokrasi İttifakı'ndan (PAD) da dün işgal ettikleri havaalanından çekilmeleri ve protestolara son vermelerini istedi.

Poaçinda, ülkedeki durumu düzeltmek için darbe yapılmayacağını, ancak hükümetin yeni erken seçimle halka yeni bir şans vermesi gerektiğini kaydetti.

Genelkurmay Başkanı, erken seçim önerisinin, bugün üst düzey hükümet yetkilileri, akademisyenler, iktisatçılar ve güvenlik yetkilileriyle yapılan olağanüstü toplantıda ortaya çıktığını ifade etti.

Tayland'da protestocular, hükümetin istifası talebiyle geçen ağustostan bu yana gösteriler düzenliyor. Başbakanlık yerleşkesini aylardır işgal eden göstericiler dün de Suvarnabhumi havaalanına girmiş, birçok uluslararası seferin iptal edilmesine yol açmıştı.

Askeri darbeyle 2006'da görevden uzaklaştırılan eski Başbakan Thaksin Shinavatra'nın yerine başbakan olan Somçhai Wongsavat, görevden ayrılmak istemiyor. Tayland'da seçimler geçen aralık ayında yapılmıştı.

İktidarda, kansız bir darbeyle devrilen Shinavatra'nın Halkın İktidarı Partisi (PPP) bünyesindeki yandaşlarının kurduğu koalisyon hükümeti bulunuyor.

NE OLMUŞTU?

Ekim ayında yine aynı grubun protesto eylemleri sırasında çıkan olaylarda iki kişi ölmüş 500 kadar kişi de yaralanmıştı.

Kraliyet yanlısı ittifak 2006'daki başarısını tekrarlamak istiyor. Bundan iki yıl önce yapılan kitlesel gösteriler askerin müdahelesine ve zamanın başbakanı Taksin Şinawatra'nın görevden alınmasına yol açmıştı.

Milyoner bir işadamı olan eski başbakan Taksin Şinawatra yolsuzlukla suçlanıyordu. Ama 2007 sonlarında yapılan seçimleri yine Taksin yanlıları kazandılar.

Kraliyet yanlısı muhalefet ittifakı genel oya dayalı genel seçim sistemi yerine, mesleki ve sosyal temsile dayalı farklı bir sisteme geçilmesini istiyor.

Yeni hükümet muhalefetle görüşmeye hazır olduğunu söylüyor ama aynı zamanda anayasa değişikliği planlarını meclisten geçirmeye çalışıyor.

Muhalefet bu değişikliklerin eski başbakan Taksin Şinawatra'nın yeniden iktidara gelişinin yolunu açmaya yönelik olduğunu söyleyerek tepki gösteriyor.

Şu andaki başbakan Somçay Wongsawat'ın kayınbiraderi olan Taksin Şinawatra halen sürgünde yaşıyor.