kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak'ta tarihi oylama

Giriş Saati : 26.11.2008 08:45
Güncelleme : 26.11.2008 21:49
Yeni Haber
Irak Parlamentosu, üzerinde uzun süredir tartışılan Washington ile Bağdat arasındaki ortak güvenlik anlaşmasının geçerlilik ya da reddedilmesi için bugün toplanarak tarihi bir oylamaya geçecek.

Geçtiğimiz günlerde kabinede büyük bir çoğunlukla kabul edilerek imzalanan söz konusu güvenlik anlaşması, Parlamentoya havale edilmişti.

Meclis, son 10 gündür siyasi partilerin hararetli tartışmalarına neden olan anlaşma için bugün son kez toplanarak oylamaya geçiyor. Uzun süredir üzerinde görüşmelerin yapıldığı anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için parlamentonun onayı gerekiyor. Bugün güvenlik anlaşması özel gündemiyle toplanacak meclis, ülkenin geleceğini tayinde çok önemli bir rol oynayacak güvenlik anlaşmasına "evet" ya da "hayır" demek için oylamaya geçecek. Bazı Şii ve Sünni muhalif partiler ile laik bloğun reddettiği güvenlik anlaşmasına, 275 sandalyeli Parlamentonun iki güçlü cephesi; 128 milletvekiline sahip Birleşik Şii İttifakı'nın büyük bir bölümü ile 53 üyeli Kürt İttifakı'nın tamamının 'evet' demesi bekleniyor. İyad Allavi'nin lideri olduğu Irak Listesi ve Irak Komünist Partisi gibi sosyalistlerle komünist grupların anlaşmaya "şartlı evet" demesi yüksek bir ihtimal olarak görünüyor.

Anlaşmaya 'evet' demesi beklenen KDP ve KYB ortaklı Kürt İttifakı'nın yeni şartlar öne sürmesi bekleniyor.

KÜRTLERİN "KERKÜK" ŞARTI VAR

Güvenlik anlaşmasına "Evet" oyu vermek için Kerkük referandumunu öngören Irak Anayasası'ndaki 140. maddenin uygulanmasının garanti altına alınması, aynı maddenin kapsadığı ihtilaflı bölgelere Irak ordusunun sevk edilmemesi ve merkezi hükümetin ülkenin siyasi sürecini ilgilendiren konularda tek taraflı davranmaması gibi 3 temel şart koşan Kürt İttifakı'nın, söz konusu taleplerini bugün oylama başlamadan kısa bir süre önce meclise sunacağı öğrenildi. Kürtlerin bu taleplerinin mecliste nasıl bir yankı bulacağı ise şimdiden merak ediliyor.

275 sandalyeli Federal Mecliste 128 sandalyeli Birleşik Şii İttifakı'na 30 milletvekili katan Sadr Grubu, ittifakta 19 üyesi bulunan Fazilet Partisi anlaşmaya "hayır" diyecek siyasi grup olarak öne çıkıyor. 7 partili Şii koalisyonda Başbakan Nuri el-Maliki'nin lideri olduğu Dava Partisi'nin ise anlaşmaya firesiz "evet" diyecek kilit parti olarak bakılırken, Kürt İttifakı'nın da bütün olasılıklara rağmen "evet" demesi muhtemel siyasi grup olarak görülüyor. Mecliste üç büyük Sünni partinin oluşturduğu
Sünni Blok ile laik kanattan Irak Listesi'nin söz konusu güvenlik anlaşmasına "şartlı evet" demesi güçlü bir ihtimal olarak dikkat çekiyor.

Şebek ve Hıristiyan kesimin oluşturduğu bağımsızlar ise hala çekimser görünüyor.

PARLAMENTO "HAYIR" DERSE DEVREYE BM GİRİYOR

Her şeye rağmen muhalif partilere rağmen güvenlik anlaşmasının bugün Parlamentonun onayından geçmesi yüksek bir ihtimal olarak görünüyor. Anlaşma onaylandığı takdirde Devlet Başkanı Celal Talabani ile Sünni yardımcısı Tarık el-Haşimi ve Şii yardımcısı Adil Abdulmehdi'den oluşan "Başkanlık Konseyi"nce de imzalanması bekleniyor. Başkanlık Konseyi söz konusu güvenlik anlaşmasına imza attığı takdirde anlaşma aynı tarihten itibaren yürürlüğe girmiş olacak.

Güvenlik anlaşması meclisin onayını alamaması durumunda ise bu kez devreye Birleşmiş Milletlerin Irak'taki yabancı askerler için tanıdığı yetki gündeme gelecek. BM'nin yabancı güçlere verdiği yetki bu yılsonunda doluyor. Bu yetkinin yerine geçecek anlaşma ABD askerlerinin 2011 yılı sonunda Irak'tan çekilmesini belirleyen takvimi de içeriyor. Geçmesi halinde ise anlaşmada yer alan takvime göre, Amerikan birlikleri, Irak kentlerinden 2009 yazına kadar, ülkenin tamamından ise 2011 sonuna kadar çekilmiş olacak.

İHA