kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Vücudunuz kışa hazır mı?

Giriş Saati : 20.11.2008 15:21
Güncelleme : 20.11.2008 21:58
Yeni Haber
Sakarya Vatan Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Dursun Bostancı, vücudu kışa hazırlanması gerektiğini belirterek, özellikle enerji veren gıdaların ve C vitamini yönünden zengin besinlerin bolca tüketilmesini tavsiye etti.

Bostancı, insan vücudunun sonbahar gibi mevsim değişikliklerinden olumsuz yönde etkilenebileceğini ifade ederek, iyi beslenildiği taktirde bu etkilere çok az maruz kalacağını kaydetti. Bu mevsimde sebzeden meyveye, etten süte, kuru baklagillerden yağa ve ekmeğe kadar bütün besin gruplarına vücudun ihtiyacı olduğunu söyleyen Bostancı, "Protein, demir ve kalsiyum açısından tüketilmesi son derece faydalı olan mercimek, nohut ve kuru fasulye gibi baklagiller sofralardan eksik edilmemeli. Vücut direncini artıran ve C vitamini yönünden zengin olan semizotu, marul gibi yeşil yapraklı sebzeler ile portakal, limon, greyfurt ve mandalina gibi meyveler tercih edilmeli. Enerji veren tahin, pekmez, pestil gibi yiyecekler bolca tüketilmeli. Kurutulmuş meyvelerden oluşan gıdaların besin değerleri çok yüksek ve potasyum yönünden zengin olduğu için evlerden eksik edilmemeli" dedi.

Grip aşısının da ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Bostancı, "Grip aşısı, son derece güvenli ve yan etkileri çok az olan bir aşıdır. Diğer aşılarla eş zamanlı olarak kullanılabilir. Örneğin zatürree aşısı ile aynı anda, farklı kollardan uygulanabilir. Grip aşısı kesinlikle gribe neden olmaz, zira canlı ya da zayıflatılmış (attenue) virüs içermez. Aksine, aşının içeriğinde sadece virüsün parçacıkları bulunur (split aşılarda ). Aşı öncesi yada sonrası özel bir hazırlığa (gıda-içecek kısıtlaması, banyo yasağı vb) gerek yoktur" diye konuştu.

(İHA)