kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sedad Hakkı Eldem

Geleneğin geleceğini inşa edebilen adam

EVRİM ALTUĞ SABAH
20.11.2008
Cumhuriyet döneminin modernist mimarı Sedad Hakkı Eldem'in 100. doğum yıldönümü, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde iki günlük bir sempozyumla gündeme geliyor..
Mimar Sedad Hakkı Eldem için, bugün ve yarın özel bir sempozyum düzenleniyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ve Aksigorta'nın katkılarıyla yapılan etkinlikte, 100. doğum yıldönümü nedeniyle anılan Eldem'in kimliğini geleceğe aktarma amacı güden, gönüllülük esasına dayalı üniversitelerarası bir katılım öne çıkıyor. Kurumun sempozyuma katkısı, aynı zamanda 1971 tarihli Fındıklı Aksigorta Genel Müdürlük Binası'nın mimarı olan Eldem'e yönelik bir saygı duruşu olma niteliğini de taşıyor. Sergi ve panellerle bezeli etkinlikler çerçevesinde, MSGSÜ Mimar Sinan Holü'nde açılacak, SSK Zeyrek binası ve Aksigorta binası gibi simgesel Eldem yapılarının maketleriyle bezeli Sedad Hakkı Eldem ve Mimarlığı Sergisi de, 31 Aralık'a kadar devam edecek. MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlgi Yüce Aşkun, İstanbul'daki Eldem mirasının geldiği noktanın farklı boyutları olduğunu vurguluyor. "Bütün Sedad Hakkı Eldem yapılarının tescili yapıldı ve koruma altına alındı," diyen Aşkun, bu çabayı "Mesela Eldem imzalı İstanbul Adliye Sarayı için vaktiyle 'güçlendirme' adı altında bütün cephesini değiştirecek perde duvarlar önerildi ve üniversitemizden üç hocanın bilirkişiliği sonucunda bu girişime ret kararı verildi." şeklinde yorumluyor. Aşkun, Eldem'e 1986'da Ağa Han Uluslararası Mimarlık Ödülü'nü getiren, 1962 - 1964 tarihlerinde inşa olmuş Unkapanı - Zeyrek SSK binaları için de endişeli. "Üniversitemizin bu binaları sahiplenmesi yetmiyor." diyen Dekan, "Orası da çok kötü durumda. Bu bakımdan o yapıları kullananlar da, yapılarına sahip çıkmalılar," şeklinde konuşuyor. Rant tartışmalarına zemin olan İstanbul Hilton oteli binası da, bu anlamda yine dikkat çekiyor. Bilindiği gibi, Cumhuriyet dönemi mimarlığında II. Milli Mimari Dönem'in kapanışını örnekleyen yapılar arasında yer alan yapının projesinde Sedad Hakkı Eldem'in, dönemin mimarlık ortaklığı SOM Grubu'nun Türkiye'deki ortağı sıfatıyla yaptığı çalışmalar yıllar sonra da sürmüştü.

YASAL ENGEL
Halen yıkımı ve bölgenin yeniden 'yapılandırılması' tartışmalarının devam ettiği otel hakkında görüşlerini açıklayan Aşkun, "Hilton'a kesinlikle müdahale edilmemesi gerekir. Orası da parsel bazında tescillidir zaten. Parselin bütünü nedeniyle, orada yapılacak tüm işlemler Anıtlar Kurulu'ndan geçmek zorundadır. En azından yasa böyle söylüyor" diyor. Aşkun, vaktiyle bizzat asistanlığını da yaptığı Sedad Hakkı Eldem'in mirasını şu sözlerle analiz ediyor: "Gelenekseli çok iyi bildiği için onun yorumunu da çok iyi yapmıştır. Tasarımlarında ağırlıkla modüler sistemde çalışan Eldem Bey, 'nötr'lüğü ile bir yorum ortaya koymuştur."
Haberin fotoğrafları