kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Şûra öncesi, Hisarcıklıoğlu (solda) ile Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Şahap Kavcıoğlu (sağda), Başbakan Yardımcısı Ekren'in huzurunda kredi paketiyle ilgili protokolü imzaladı.

'Ferrari'yi sollayan Murat 124 gibiyiz'

HAZAL ATEŞ / ANKARA
20.11.2008
V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şûrası'nda iş dünyası, "Sözün bittiği yerdeyiz" mesajı verdi. 38 ülkenin krize karşı tedbir paketleri aldığını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin durumunu ise arızalı Murat 124'e benzetti..
Türkiye'yi "Ferrari'yi sollayan 'arızalı Murat 124"e benzeten iş dünyası, hükümeti küresel yangına karşı daha aktif olmaya çağırdı. "Sözün bittiği yerdeyiz" diyen iş dünyası Hükümet'ten, iç piyasaların canlanması için KDV ve ÖTV'nin düşürülmesini, döviz likiditesi sağlanmasını, kredilere erişimin kolaylaştırılmasını istedi. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ise piyasalardaki oynaklık ve dalgalanmalara karşı gerekli müdahalenin yapılacağını söyledi.

FERRARİ 200 KM HIZLA GİDİYOR
TOBB'un öncülüğünde geleneksel olarak düzenlenen V. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'na küresel kriz karşısında Türkiye'nin riskleri damgasını vurdu. Kabineden 9 bakanın katıldığı toplantıda, ülkenin dört bir yanından gelen sanayici ve işadamları acil önlem taleplerini dile getirdi. 38 ülkenin krize karşı tedbir paketleri aldığını anlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin durumunu Ferrari'nin arkasına takılan arızalı Murat 124'e benzetti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, krizin mali sektörden reel sektöre sıçradığını belirterek, Türkiye'nin durumunu şu fıkra ile anlattı: "Ferrari 200 km hızla giderken, Murat 124 arızalı yol kenarında duruyor. Ferrari yardım için yanaşıyor. Murat'ın sahibi 'bende halat var, sen beni yavaş yavaş çek' diyor. Ferrari'nin sahibi de 'ben hız yaparsam sen de selektör yap' karşılığını veriyor. Yola çıktıktan sonra Ferrari arkasından gelen Lamborghini ile yarışmaya başlıyor. Bunun üzerine Murat'ın sahibi arka arkaya selektör yapıyor. Durumu gören polis memuru da telsizinden anons yapıyor; 'Ferrari ile Lamborgini yarışıyor, Murat 124 de onları sollamaya çalışıyor. İşte, Türkiye'nin durumu böyle."

DEVLER BİLE KREDİ ALAMAYACAK
Fırtına adım adım diğer ülkelere yayılıyor. İçeride büyük şirketler bile daha zor kredi alacak. Kredilere erişim kolaylaştırılmalı. Döviz likiditesi sağlanmalı. Yeni küresel mekanizma işlerlik kazanana kadar döviz rezervi güçlendirilmeli. Mali disiplin korunmalı. 1990'ların hataları tekrarlanmamalı.