kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ameliyat ekibinin başnıda Prof. Macchiarini vardı.

Kendi kök hücresiyle yeni bir nefes borusu

20.11.2008
Nefes borusu hasarlı hastaya yenisi nakledildi. Yeni organın uyum sorununu aşmak için hasta kadının kendi kök hücresi kullanıldı. Hasta şimdi çok sağlıklı..
İspanyol Claudia Castillo, tamamı biyomühendislik yoluyla kendi kök hücrelerinden üretilen bir organın nakledildiği ilk hasta olarak tıp tarihine geçti. Geçirdiği tüberküloz hastalığı nedeniyle nefes borusu hasar gören Barselonalı 30 yaşındaki iki çocuk annesi Claudia Castillo'ya laboratuvar koşullarında üretilen bir organ nakledildi. Kolombiya'da doğan Castillo, tüberküloz enfeksiyonu sonrasında solunum yolları tahribata uğradığı için basit hareketleri yapmakta bile zorluk çekiyordu. Hastalığı, nefes borusunun ciğerlere bağlandığı bölümün çökmesine sebep oldu. Castillo, geçen haziran ayında kendi kök hücresinden yeni nefes borusu üretilmeseydi akciğerlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilirdi. Ancak Barselona Hastanesi'nde cerrah profesör Paolo Macchiarini tarafından yapılan ameliyat başarılı olunca bugün normal hayatına devam ediyor

EN GÜZEL HEDİYE
Operasyon için ilk olarak bağış yapan birinin nefes borusu alındı. Castillo'nun bağışıklık sisteminin tepki göstermesine yol açma ihtimalini ortadan kaldırmak için, nefes borusu kimyasal madde ve enzimlerden arındırılıp dokulardan oluşan gövdesi bırakıldı. Castillo'nun kemik iliğinden alınan kök hücreler, İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nden profesör Birchall'in laboratuvarında gövdeye yerleştirildi. Hücreler dört gün yetiştirilip çoğaldıktan sonra hastaya nakledildi. Nakil ameliyatından sonra dört ay geçmesine rağmen doktorlar, bağışıklık sisteminin nakli reddettiğine dair bir işaret görmedi. Ameliyat ekibinin başındaki profesör Macchiarini, yeni organın Castillo'nun kendi kök hücrelerinden geliştirildiği için, organ nakillerinde sık görülen uyuşmazlık sorununun önüne geçilmiş olduğunu, reaksiyonun sıfıra indirildiğini söyledi. Hastanın nakilden sonra normal hayatını yaşıyor olmasının projeye katılan hekimler için en güzel armağan olduğunu belirten profesör Macchiarini, "Claudia çocuklarıyla oynayamaz, işe gidip çalışamaz, günlük ev işlerini yapamaz durumdaydı. Şimdi hepsini yapabiliyor. Bu kariyerimizdeki en gücel armağan" dedi.
Haberin fotoğrafları