kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Koç: Para enjekte edilmesi lazım

EVRİM ERGİN
18.11.2008
Rahmi Koç, piyasada nakit sıkıntısı olduğunu belirterek biran önce piyasaya para enjekte edilmesi gerektiğini dile getirdi..
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, piyasada ciddi anlamda nakit sıkıntısı bulunduğunu birçok şirketin kredi bulmakta zorlandığını belirterek hükümetin biran önce piyasaya para enjekte etmesi gerektiğini söyledi. İstanbul Rotary Kulübü'nün toplantısına katılan Koç, "Hükümetimiz geçmişte çok ciddi çok yerinde kararlar verdi. Bugün daha ciddi kararlar alması gerek. Dünyadaki yangın bize de gelecek. Geçtiğimiz hafta FIAT bizim Tofaş'ta 5 bin arabayı iptal etti" dedi.

KATMA DEĞERSİZ İHRACAT
Hükümetin ekonominin yavaşlamasına izin vermeden, çarklar yavaşlamadan tedbir alması gerektiğini belirten Rahmi Koç, "İhracatımızı nasıl katma değerli hale getiririz bunun yollarını aramamız gerekiyor. 1 dolara ihraç ediyorsak. 1.40 dolara ithal ediyoruz. Bu açığı kapatamayız" dedi.

10 YILA DEVE ÖLÜR
Her yıl iş hayatına giren 700 bin kişiye iş bulunamadığını belirten Koç, "Bugün 1 kişiye iş vermek için 100 bin dolar yatırım yapmak gerekiyor. Uzun yıllar enflasyonla yaşadık. Hak etmediğimiz bir vergiyi fazlasıyla ödedik, tasarruf yapamadık ve bugün yabancı sermayeye şiddetle ihtiyacımız var" diye konuştu. "2020 yılında İtalya'yı yakalayacağımız konuşuluyor" diyen Koç, "Padişah benim deveye konuşma öğretene bir kese altın veririm demiş. Ama öğretemezsen de kelleni keserim demiş. Adamın biri de ben öğretirim ama 10 yılda demiş. 1 kese altını ise peşin alırım demiş. Adama sormuşlar sen niye böyle bir şey yaptın deveye nasıl konuşma öğreteceksin diye. Adam da onlara 10 yıla ya ben ölürüm, ya deve ölür ya da padişah ölür demiş" dedi. Türkiye'nin de kısa vadede çözümlere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Koç, "Çarklar yavaşlamadan biran önce tedbir alınması gerekiyor. Dönen çarkların asla durmaması gerekiyor. Aksi takdirde tekrar moment kazanması sıkıntıya girer. Bir kez zayıflarsa bir daha çok zor dönmeye başlar" dedi. Şu anda piyasada nakit sıkıntısı bulunduğunu ve kredilerin geri dönmediğini ifade eden Rahmi Koç, "Piyasada nakit sıkıntısı var. Piyasaya para enjekte edilmesi gerekiyor" diye konuştu.