kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Kasım 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
30 KİLOSU 40 BİN DOLAR Alp Havacılık, yeni nesil savaş uçağı F-35’in motorunda kullanılacak ilk parçayı, Maliye Milli Savunma Bakanları’nın katılımıyla Pratt and Withney’in Başkanı Gostic’e teslim etti

Yüzyılın uçağına parça ihraç ettik

Kadir ERCAN ANKARA
19.11.2008
F-16'ların yerine geçmesi beklenen yeni nesil F-35 savaş uçağının motor parçası Alp Havacılık tarafından Eskişehir'de üretilip Pratt&Withney şirketine teslim edildi..
Anadolu Kaplanları'ndan Eskişehir'de kurulu Alp Havacılık şirketi, ABD ve İngiltere'de, gelecek yıllarda en önemli savaş uçaklarından biri olacak F-35 savaş uçağının motor parçasını üretip ABD'ye ihraç etmeye başladı. Son 10 yılda müthiş bir başarı öyküsü yakalayan Alp Havacılık, havacılık sektöründe yaklaşık 2 milyar dolarlık potansiyel yarattı. Alp Havacılık, Türkiye'nin ABD ve İngiltere ile birlikte müşterek üreteceği yeni nesil savaş uçağı F-35'in, motorunda kullanılacak "yüksek devirli ve uçuş kritik fan rotor rear hub" isimli ilk parçayı ABD'li uçak motoru üreticisi Pratt&Withney şirketinin Başkanı William Gostic'e teslim etti. Ankara'daki teslim töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, teslimatın F-35 projesinde ulusal sanayinin ne kadar önemli bir yer aldığının göstergesi olduğunu söyledi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan parçanın kilosunun bin dolardan fazlaya geldiğine işaret ederken, şirketin 39 yaşındaki Başkanı Tuncer Alpata, motor dışında iniş takımlarına ait 300'den fazla parçanın üretimini yaptıklarını kaydetti. Alpata, "Projelerimizde satış projeksiyonu 1 milyar dolar, koyduğumuz hedef ise 2 milyar dolar" dedi.