kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hisseler % 48 değer yitirdi ABD’nin ikinci büyük bankası Citigroup’un hisseleri de 10 yılın en kötü performansını sergiliyor. New York borsasında 10 doların altına inen hisseler krizden bu yana yüzde 48.3 değer yitirdi.

Krizdeki Citigroup 52 bin kişinin işine son veriyor

17.11.2008
Ekonomideki yavaşlama Citigroup'a da fren yaptırıyor. Daha önce 23 bin kişinin işine son veren ABD'nin ikinci büyük bankası, 52 bin kişiyle daha yollarını ayıracak..
ABD'nin dünya çapında en yaygını olan ve ekonomilerdeki yavaşlama-global kredi kriziyle mücadele eden Citigroup, krizden bu yana en büyük işten atmaya imza atacak. Şirketten alınan bilgiler 52 bin kişinin işine son vermeyi planladığı yönünde. Daha önce 23 bin kişinin işine son verdiği açıklayan ABD'nin ikinci büyük bankası Citigroup'un yeni tasarruf planları çerçevesinde 52 bin kişinin işine son vereceği açıklandı. Sadece ABD'de yapılan bu operasyonun bankanın diğer bölge ve ülkelere de sıçrayacağı belirtiliyor. Lehman Brothers'ın 15 Eylül'de iflasıyla başlayan krizden bu yana ABD ve dünyadaki en büyük işten çıkarma olarak kayıtlara geçen bu operasyonla Citigroup'un dünya çapında çalışan sayısı 300 bin kişiye inecek. Citigroup'un işten çıkarma operasyonu toplam işgücünün yüzde 15 azalmasına neden olacak.

CEO TOPLANTIYLA AÇIKLAYACAK
Citigroup CEO'su Vikram Pandit bu işten çıkarmaların tasarruf etmek, zararı azaltmak amacıyla yapıldığını söylüyor. Yapılan açıklamalar bankanın 2009'da giderlerini azaltmayı, harcamalarını 62 milyar dolardan 52 milyar dolara çekmeyi planladığı yönünde. Ancak analistler işten çıkarmaların derde derman olmayacağını düşünüyor. Geçen yıl 20.3 milyar dolar zarar eden bankanın 2010'dan önce kara geçmesini beklemeyen analistler işten atmaların bir miktar tasarruf sağlayabileceğini ancak bunun kârları artırmayacağını iddia ediyor.

10 YIL SONRA HİSSE 10 $'IN ALTINDA
İşe son vermeler, CEO Vikram Pandit'in bankanın kârlılığını artırmak ve düşmeye devam eden hisse fiyatını desteklemek için aldığı en son kararı oluşturuyor. Geldiği günden bu yana eleştirilen Pandit'in bugün şirkette çalışanlarla yapacağı toplantıda planı açıklayacağı ifade edildi. Travelers Group ve Citicorp'un birleşip Citigroup'u oluşturduğu 1998 yılından beri ilk defa geçen hafta bankanın hisseleri 10 dolar seviyesinin altına indi. Dün de açılışla birlikte düşüşe geçen hisseler New York Borsası'nda TSİ 20.20 itibariyle 9.38 dolardan işlem görüyordu. Bu arada, İngiliz Sunday Telegraph gazetesi JPMorgan Chase bankasının gelecek yıl dünya çapında 3 binden fazla kişiyi işten çıkaracağını yazdı.