kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Daha kriz bize değmeden işsiz sayısı 207 bin arttı

EKONOMİ
18.11.2008
Krizden önceki dönemi açıklayan son veriler, işsiz sayısının 207 bin, işsizlik oranının da yüzde 9.8'e yükseldiğini gösteriyor. İş bulma umudu olmayanlarla birlikte oran yüzde 20'ye ulaştı..
Küresel krizin etkilerinin henüz hissedilmediği ağustosta işsizlik oranı, işsiz sayısı yükseldi. Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 207 bin kişi artarak 2 milyon 439 bine, işsizlik oranı da 0.6 puanlık artışla yüzde 9.8 düzeyine yükseldi. İşsiz rakamına iş bulma ümidi olmayanlar ile eksik istihdam eklendiğinde ise oran yüzde 20'ye ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Hanehalkı İşgücü Anketi'nin Ağustos 2008 dönemi (temmuzağustos- eylül) sonuçlarını açıkladı. Türkiye'de işsiz sayısı küresel krizin en fazla hissedildiği günlerin henüz başlamadığı ağustosta işsiz sayısı son 1 yılda 207 bin kişi artarak 2 milyon 439 bine, işsizlik oranı da 0.6 puanlık artışla yüzde 9.8 düzeyine yükseldi. İşsizlerin 392 binini ağustos döneminde işsiz kalanlar oluşturdu.

'GERÇEK İŞSİZ' 5 MİLYON
Öte yandan, bu işsizlere çalışmaya hazır ancak bulma ümidi olmayanlar ve eksik istihdam sayıları eklenince resmi olmayan, umutsuz işsiz sayısı 4 milyon 956 bin kişiye yükseldi. Bu rakama göre 'umutsuz işsizlik oranı' da yüzde 19.9 olarak hesaplandı. Mevcut işsizlerin 392 bin kişi ile yüzde 16.1'ini bu dönemde işten ayrılanlar oluşturdu. Daha çok eylül ve ekim aylarında şiddetlenen küresel krizin reel ekonomiler üzerindeki olumsuz etkileri dikkate alındığında ağustos ayı verileri, izleyen dönemde iş gücü göstergelerinin çok daha kötüleşeceğinin habercisi olarak değerlendirildi.

1-2 AYDIR İŞSİZ ORANI ARTIYOR
Veriler kısa vadede iş arayanların sayısının arttığını gösteriyor. TÜİK verilerine göre, 2 milyon 439 bin işsiz arasında 1-2 aydır iş arayanların oranı yüzde 25-27 ortalamadan yüzde 33'lerin üzerine çıktı. Bir başka deyişle resmi işsizlerin üçte biri çok kısa süre önce iş aramaya başladığını gösteriyor. 1 yıl ve daha uzun süredir iş arayanların oranı ise hızla yükseliyor.