kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Deniz haydutluğu büyüyor

Giriş Saati : 18.11.2008 15:43
Güncelleme : 18.11.2008 21:52
Yeni Haber
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, ''Şimdi yepyeni bir problemle karşı karşıyayız, deniz haydutluğu. Bu iş büyüyor. Somali'de otorite boşluğu var. Karşımızda kimseyi bulamıyoruz'' dedi ..
Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, Türkiye Cumhuriyeti'nde denizciliği sevdirmek ve yaygınlaştırmakla ilgili birçok problem bulunduğunu bildirdi.

Oramiral Ataç, Heybeliada'daki Deniz Lisesi'nde düzenlenen Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesinin kuruluşunun 235. yıl dönümü töreni öncesi, içinde Sultan 2. Mahmud'un kullandığı taht, gemi maketleri, okul komutanları tarafından kullanılan fayton, 18 ve 19. yüzyıla ait mobilyaların yer aldığı Deniz Lisesi Müzesinin açılışını gerçekleştirdi.
Daha sonra Deniz Lisesi önünde Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi öğrencileri tarafından geçit töreni yapıldı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ataç, Piri Reis Sinema ve Konferans Salonu'nda devam edilen törendeki konuşmada, geçen yıl 18 Kasımda Deniz Harp Okulu'nda verdiği sözü tuttuğunu ve bu yıl törenleri Heybeliada'da icra etmenin ve Heybeliada'ya kavuşmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.

''Türkiye Cumhuriyeti'nde, denizciliği sevdirmek ve yaygınlaştırmakla ilgili birçok problemimiz var. Ülkemizde maalesef denizcilik fazla sevilmiyor. Fazla talep yok'' diyen Oramiral Ataç, bu yıl Deniz Lisesine 240 öğrenci almak için yola çıktıklarını ancak 118 öğrenci alabildiklerini ifade etti. Oramiral Ataç, ''Maalesef iyi reklam yapmıyoruz'' dedi.
Oramiral Ataç, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının projeleri hakkında bilgi vererek, geçen yıl Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de 15 limanı müze haline getirdiklerini, bu projelerin büyük ilgi gördüğünü, ayrıca deniz izciliğini özendirdiklerini, Türkiye'deki deniz izci sayısının 3 bin 685'e ulaştığını bildirdi.

Hazırladıkları, TIR müzesiyle Batı Anadolu'yu gezdiklerini ve buradaki çocuklara, gençlere denizciliği tanıttıklarını belirten Oramiral Ataç, ''Denizciliği sevdireceğiz ve yaygınlaştıracağız. Çünkü Türkiye'nin geleceği denizlerdedir'' diye konuştu.

Müze faaliyetlerine önem verdiklerini ve dinamik müzeciliğe geçtiklerini vurgulayan Oramiral Ataç, bu kapsamda birçok müze açtıklarını, restore ettiklerini ve yeni müze projesi hazırlığı içinde olduklarını söyledi.

PATARA'DAKİ ESKİ DENİZ FENERİ

Oramiral Metin Ataç, Antalya Patara'da 2004 yılında bulunan eski deniz fenerine de değinerek, 12 metre kumun altından çıkartılan fenerin, M.S 47 yılına ait, yaşayan en eski deniz feneri olduğunu belirtti.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olarak bu tarihi feneri ayağa kaldırmak istediklerini, 3 bin taşı üst üste ekleyerek feneri yeniden abide haline getirmek niyetinde olduklarını kaydeden Oramiral Ataç, ''Feneri Antalya'nın simgesi haline getirmeyi hedefliyoruz'' dedi.

Oramiral Ataç, Fenerbahçe'ye ''Denizcilik Parkı'' kuracaklarını belirterek, ''Burası bir çok gencin ziyaret yeri. Buraya deniz objeleri satış yeri ve meçhul denizci abidesi yapmak istiyoruz. Hayatını denizlerde kaybetmiş birçok meçhul denizcimiz var'' diye konuştu.

Türk denizci mezar taşlarını incelediklerini dile getiren Oramiral Ataç, ''İstanbul'da 308 denizci mezar taşı bulduk. Bahriyenin tarihi, mezar taşlarında gizli. Sağa sola saçılmış denizci mezar taşlarını da düzenliyoruz. Önümüzdeki yıl, Türk Denizcilik Tarihi kitabı yazılmış olacak'' dedi.

Oramiral Ataç, Venedik'te katıldığı bir sempozyumun ardından buradaki arşivleri incelediğini ve Türk tarihiyle ilgili önemli birçok belgeye rastladığını ifade ederek, gelecek yıl Venedik'e bir ekip göndereceğini ve orada araştırma yapılacağını bildirdi.

Oramiral Metin Ataç, Karadeniz Uyum Harekatı'nın devam ettiğini anımsatarak, ''Gürcistan krizi bizi epey meşgul etti. Biz aynı zamanda hem NATO ülkesiyiz hem de bölge ülkesiyiz. Türkiye tarihi denge rolünü Karadeniz'de oynuyor. Karadeniz özel statüde bir deniz, son derece hassasız'' diye konuştu.

Gürcistan krizi çıktığı zaman, Karadeniz deniz gücünün aktivasyon halinde olduğunu, Türkiye'nin ülkeleri bir arada tutmayı başardığını anlatan Oramiral Ataç, uyumun eskiden olduğu gibi devam ettiğini bildirdi.

TÜRK GEMİLERİNİN KAÇIRILMASI

Oramiral Ataç, ''Şimdi yepyeni bir problemle karşı karşıyayız, deniz haydutluğu. Bizi muazzam meşgul ediyor bu konu. Türkiye Cumhuriyeti'nin menfaatlerinin korunması açısından birçok girişimimiz var. 2007 senesinde 45 gemi kaçırılmış, bu sene 19. Gemi kaçırıldı. Bu iş büyüyor. Somali'de otorite boşluğu var. Karşımızda kimseyi bulamıyoruz'' dedi.

Gemi inşa, silah ve savunma sistemleri projelerinin de hızla devam ettiğini anlatan Oramiral Ataç, projelerin bir kısmının gelecek yıl, bir bölümünün ise 2012 yılına kadar tamamlanacağını belirtti.

Oramiral Ataç, konuşmasının sonunda, Deniz Lisesi ve Deniz Harp Okulundan sınıf arkadaşlarını sahneye davet etti. Emekli komutanları içtimaya çeken, esprili bir şekilde ''Sınıfa alkol getirdiğiniz, size ceza'' diyen Oramiral Ataç, emekli komutanlardan ellerini öne uzatmalarını ve yere çökmelerini istedi. Sınıf arkadaşlarının gülerek karşıladığı bu tekmilin ardından emekli komutanlar, kollarını öne uzatıp, dizlerini hafif kırarak bir süre bekledi. Bu durum salondaki komutanlar ve öğrenciler tarafından alkışlarla karşılandı.

Kıdemli mezunlar adına konuşma yapan emekli Deniz Güverte Kıdemli Albay Fahir Hamid Saydam, emekli olduktan sonra yazdığı şiiri okudu.
Törende daha sonra, Deniz Harp Okulu ve Deniz Lisesi Korosu konser verdi. Nöbet devir tesliminin ardından, en kıdemli mezun, en kıdemli yönetici ve en kıdemli öğretmene şiltleri takdim edildi.

Törene, eski Başbakanlardan Bülent Ulusu, emekli Deniz Kuvvetleri Komutanları Yener Karahanoğlu ve Özden Örnek, kuvvet komutanları ile emekli komutanlar katıldı.

AA